Ti 27.08.2013

SM-sarjaan!

C1-pojat pelasivat eheän SM-karsintaturnauksen viime viikonloppuna Seinäjoella: neljä peliä ja neljä voittoa. SM-sarjaan maalisuhteella 30-3. SM-pelipaikan lunastivat myös Blackbirds United, Classic, FoSu, Imatran Voima, OLS, Tapanilan Erä ja TPS. Loput neljä paikkaa ovat jaossa tulevana viikonloppuna.

C98 - Pojat Edustus

Kesän aikana joukkue oli tehnyt valtavasti ja laadukkaasti töitä. Tavoitteena on ollut edelleen kaikkien pelaajien kehittäminen yksilötasolla, mutta SM-karsintojen aikataulu aiheutti painopisteen suuntaamista normaalia enemmän joukkuepelin kehittämiseen jo elokuun alusta. Harjoituspeleissä opeteltiin viisikkopelin osa-alueita, koska niitä ei tuloksellisesti voi joukkueen kesken omissa treeneissä harjoitella. Tosin joillakin seuroilla ja joukkueilla näyttäisi kauden päätavoite olevan harjoitusturnauksissa tai –peleissä tiettyjen vastustajien voittamisessa. Niillä ei kuitenkaan virallisiin sarjapeleihin saa hyvityspisteitä, korkeintaan hyvän mielen. Indians C98 pojat saivat hyvää oppia niin pelaamisesta kuin peleihin valmistautumisesta omissa harjoituspeleissään. Niiden perusteella pystyttiin myös harjoittelun painotuksia muuttamaan ja reagoimaan välitöntä korjausta vaativien osa-alueiden kehittämiseen. Valmistautuminen tehtiin niin hyvin ja laadukkaasti kuin pystyttiin ja siksi pystyimmekin matkaamaan Seinäjoelle luottavaisin mielin. Omalla tasolla pelaaminen tulisi riittämään kirkkaasti SM-paikan lunastamiseen karsintojen ensimmäisestä vaiheesta.

Kaikki SM karsintapelit noudattivat samaa kaavaa hieman erilaisin yksityiskohdin. Indians pyrki pelaamaan salibandyä rakentaen hyökkäykset (niin nopeat kuin hitaatkin) koko viisikolla ja muut joukkueet keskittyivät vain rikkomaan peliä. Vastustajien hyökkäyspelaaminen perustui lähes tyystin vastahyökkäyksiin ja sekin 1-2 pelaajan voimin. Aktiivisesti koko viisikolla hyökännyt Inkkarijoukkue myös puolusti koko viisikolla pääsääntöisesti ylhäältä karvaten, jolloin vastustajat riisuttiin täysin aseista.

Alkujännityksestä selkeään voittoon

Ensimmäinen peli Nokian KrP:tä vastaan oli jännityksestä johtuen sekava esitys joukkueelta. Pelaaminen meni yksilötasolle, mutta tällä kertaa se riitti selkeään 9-0 voittoon. Nokia oli hakemassa kokemusta kovista peleistä ja sitä he saivatkin. Asenne KrP:n pojilla näytti olevan kunnossa. Tämä peli toimi hyvänä herätyksenä koko Inkkariryhmälle ja valmennuksen palautteen jälkeen seuraavat pelit pelattiinkin täysipainoisesti viisikkoina.

Viisikkopelaaminen löytyi toisesta pelistä

Toinen karsintojen peli oli viime kaudelta SM-sarjasta tuttua joukkuetta HU-46 vastaan. He olivat kokeneet muutamia pelaajamenetyksiä ja kärsivät varmaan myös samanaikaisesti pelatuista B-poikien SM-karsinnoista pelaajiston osalta. Inkkareiden C98 poikien joukkueesta Emil Westerén pelasi myös karsintaviikonlopun B-poikien peleissä ollen omalla panoksellaan auttamassa heitä saavuttamaan SM-paikan.

HU-46 oli vastustajistamme selkeästi pelaavin ryhmä ja tämä peli muodostuikin tämän viikonlopun tasokkaimmaksi peliksi. Inkkarit oli kuitenkin herännyt pelaamaan ja kolmella viisikolla pelaten esitimme erittäin ehjää peliä ja näin HU-46 kaatui lukemin 7-2. Maalinteon tehokkuuden osa-alueelle jäi edelleen paljon parannettavaa, mutta muuten homma toimi kuten Åbergin bussi ja sen kuski Jartsi eli erinomaisesti.

HePa taisteli tiensä jatkokarsintoihin

Sunnuntain ensimmäinen peli oli lohkomme yllättäjää HePaa vastaan. Tämäkin peli oli selkeästi meidän hallussa ja vastustaja kunnostautui lähinnä erittäin sinnikkäällä puolustamisella. Harvemmin näkee nykysalibandyssä peliä, joka perustuu puhtaasti roikkopallojen heittämiseen yksinäiselle kärjelle, joka toisinaan ei osallistu lainkaan puolustamiseen omalla kenttäpuoliskolla. Tämä täsmäase saatiin helposti pelattua pois ja peli päättyikin meidän 10-1 voittoon. HePa kuitenkin esitti taistelevaa peliä ja ansaitsivat pääsyn jatkokarsintaan.

Kannustushuutojen kera SM-sarjaan

Lohkon viimeisessä pelistä SPV:tä vastaan oli ennakkoon kaavailtu sitä ratkaisevaa peliä suorasta SM-paikasta. Näin se periaatteessa olikin sillä me tarvitsimme minimissään tasapelin varmistamaan lohkovoiton ja SPV tarvitsi voiton edes päästäkseen jatkokarsintaan. SPV olikin kaivanut kuilun partaalla sananmukaisesti taistelukirveet esiin ja aggressiivisesti lähti tavoittelemaan paikkaa auringossa. Seinäjoen turnauksen erotuomaritehtävistä huolehti yksi pari ja heille hatunnosto tasokkaasta työskentelystä erittäin kovalla kuormalla. Selvää on kuitenkin, että jossain vaiheessa tällä tahdilla tulee puutuminen ja kaikkiin tilanteisiin ei jaksa enää reagoida. Muutamalla SPV:n pelaajalle alakanttiin mennyt viikonloppu aiheutti selkeää turhautumista ja se muutettiin ikäväksi jälkipeliksi tuomarin silmän välttäessä. Myös jalan alkaessa painaa, puutunut askellus vaihdettiin mailalla huitomiseen. Lopulta tuomaritkin alkoivat tähän puuttua jäähyjen muodossa.

SPV ottelussa juoni oli hyvin selkeä. Inkkarit vastaan SPV:n maalivahti. Koppari esitti huikeita torjuntoja ja piti maalieron pienenä. Kolmas erä oli kuitenkin jo muodollisuus pohjanmaan poikien tajuttua, ettei palkintoa tästä pelistä ole tulossa. Inkkarit keskittyi erän loppupuolen hallitsemaan palloa ja nauttimaan katsomosta tulleeseen kannustukseen. Oli kylläkin erikoista että espoolaisella joukkueella oli enemmän kannattajia katsomossa kuin kotipaikkakunnalla pelanneella kotijoukkueella.

Joukkueellinen taitavia pelimiehiä

Onnistujia oli viikonlopulla joukkueellisen verran. Kaikki kenttäpelaajat pelasivat vähintään yhden pelin verran. Vaikka koko joukkue hoitikin puolustus- ja karvauspelaamisen mallikkaasti, niin kolme päästettyä maalia neljässä pelissä kertoo että molemmat maalivahdit Blomqvist ja Nikkari pelasivat erinomaisesti. Suorituksen arvoa heidän osaltaan nostaa se että torjuntatilanteita tuli todella harvoin joten keskittyminen ja hereillä olo ei ollut helppoa.

Yksittäisistä kenttäpelaajista täytyy nostaa esiin joukkueen kapteeni Joonas Åkerblom, joka loistavan puolustuspelaamisen ohella ehti maalintekoonkin ja syöttämään 9 maalia. Joukkueen uusista pelaajista Ville Kirvesniemi ansaitsee erityismaininnan. Hän pelasi ensin lauantain kaksi peliä puolustajana, sunnuntaina HePa pelin sentterinä ja viimeisen SPV pelin oikeana laitahyökkääjänä. Hän suoriutuikin kaikilla paikoilla erittäin tasokkaasti. Useampi muukin pelaaja sai kokeilla eri pelipaikkoja jopa kesken pelien. Vaikka tässä nostetaan muutama pelaaja esiin, niin koko joukkueen tasosta kertoo, että kaikkiaan 12 eri pelaajaa sai maalin nimiinsä. Joukkueena voitetaan, joukkueena hävitään. Tällä kertaa voitettiin.

Kaikki pelikuntoon SM-sarjaan

Joukkueenjohto ja huolto tekivät erittäin ansiokasta työtä kuten aina. Pelaajien piti vain hoitaa pelaaminen, kaikki muu oli valmiina ajallaan ja oikeassa paikassa. Peleissä mentiin kovaa ja asenteella. Tästä kertoo omaa kieltään se, että joukkueen pelaajista 5 kävi maanantaina seuran kuntoutuksesta vastaavan valmentajan (fysioterapeutin) pakeilla saamassa diagnoosin kolhuistaan ja kuntoutusohjelman tuleville viikoille. Mistään vakavimmista vammoista ei ole kyse ja kaikki saadaan lähiaikoina takaisin joukkueen pariin jatkamaan valmistautumista C1 poikien SM-sarjaan. Sarja pelataan yksittäisinä otteluina yhdessä 12 joukkueen lohkossa valtakunnallisesti. Nyt on tiedossa jo kahdeksan joukkuetta ja loput neljä selviävät ensi viikonlopun jatkokarsinnoissa. SM-sarja alkaa syyskuun lopussa.

Tästä on hyvä jatkaa eteenpäin. Matkalla ollaan ja päämääräkin on tiedossa. Vuosien päässä. Onneksi näiden välietappien onnistumisten ansiosta matkanteko ei ala puuduttamaan.

Välipalalla ja valmentajien ohjeistuksella kaikki valmiina viimeiseen karsintapeliin.



// Jouni Laakkonen