To 26.01.2023

Runkosarjan viimeinen kolmannes alkaa perjantaina, Heimo hakee menestystä laatutreenillä, yhteishengellä ja kameleonttisäbällä

Westend Indians aloittaa perjantaina F-liigakautensa viimeisen kolmanneksen, kun se kohtaa Otahallin Tiipiissä EräViikingit. Tuo kamppailu aloittaa tiukan rypistyksen, jossa edustusjoukkue pelaa kahdeksassa päivässä peräti neljä kertaa.

Perjantain kotipelin jälkeen Heimo kurvaa sunnuntaina Åbergin Linjan kumipyörillä Lahteen LASBin vieraaksi. Torstaina 2.2. tsekataan Tampereella Classicin nykykunto ennen kuin härkäviikko päättyy Jymyn vierailuun Espoossa lauantaina.

Tämän jälkeen matseja on 1–2 viikossa aina maaliskuun 11. päivään saakka. Silloin Heimon 33 ottelun runkosarjaurakka päättyy Jyväskylässä.

Jaossa on siis vielä 33 runkosarjan pistettä, joilla paikkaa sarjataulukossa voisi kummasti kohentaa nykyisestä seitsemännestä sijasta. Sitäkin tärkeämpää on saada oma peli terävään nousujohteiseen iskuun.

Kuinka tähän sitten päästään? Pienimuotoinen kysely joukkueen muutamalle johtavalle pelaajalle ja vastuunkantajalle osoitti, että fokus on oikeissa asioissa.

Keskushyökkääjän tontille hyvin kotiutunut pikakiituri Leevi Auranen haluaa olla ratkaisuhetkillä hyödyksi kaukalon molemmissa päissä.

– Kevään peleissä aion keskittyä puolustuspelaamiseen. Tavoitteena tietenkin on, että omissa kolisee mahdollisimman vähän. Hyökkääminenkin on sitten helpompaa, kun puolustuspää on kunnossa, Auranen muistutti tunnetusta pallopelien lainalaisuudesta.

Hän on hyvä esimerkki siitä asenteesta, jota Heimossa on haluttu vaalia. Joukkue pelaa niin kuin harjoittelee, joten myös treeneissä on syytä antaa parastaan. 

– Pyrin jokaisessa joukkueen tapahtumassa saamaan itsestäni parhaan irti, oli se sitten peli tai treenit. Tämä varmasti palvelee myös joukkueen ja oman kentällisen pelaamista, vantaalaislähtöinen hyökkääjä tiesi.

Yksi päivänselvästi kehityssteppejä tällä kaudella ottaneista pelaajista on Samuli Huppunen. Alakertaan kotiutunut peluri tunnetaan juonikkaana syöttelijänä ja pistenikkarina, mutta Heimossa repertuaariin on tullut näkyvästi lisää puolustusosaamista.

– Kausi alkaa kääntyä kevään puolelle, vaikka onkin vielä iso läjä runkosarjamatseja jäljellä. Joka päivä pitää korostaa voittamista tukevia valintoja niin kentällä kuin sen ulkopuolellakin, Huppunen aloitti.

Kaukalossa tilanteiden tunnistaminen on avainasemassa siinä, minkälaisia valintoja kukakin tekee. Huppunen laajentaa valintojen merkitystä myös varsinaisten pelitapahtumien ulkopuolelle.

– Peliruuhkaa taitaa keväällä taas tulla. Tällöin esimerkiksi ravinnon ja unen laatu korostuu. Kentällä olemme jenginä korostaneet voittavia valintoja viime aikoina, ja niihin on erityisfokus kevääksi.

Heimon hengen eli myönteisen ilmapiirin vaikutusta ei voine liioitella. 

– Joukkue on hitsautunut todella yhtenäiseksi. Positiivisen hengen luominen on asia, johon aion keskittyä. Muutaman kerran jos lyö potakoita vielä pussiin ja ottaa muutaman mansikan omissa kevään aikana, niin eiköhän niillä pärjätä kivasti, Huppunen kaavaili.

Alkukauden sivusta seurannut Jasper Auvinen iski pelikuntoon toivuttuaan nipun tärkeitä osumia. Nuorukaisen juonikkuudelle on varmasti käyttöä, kun tila ja aika vähenevät kevään mittaan. Hän tiedostaa hyvin sen, että liian syheröisiksikään kuviot eivät saa mennä. 

– Parannetaan huolellisuutta molemmissa päissä ja hyökkäyspelaaminen hieman suoraviivaisemmaksi, Auvinen listasi prioriteettejaan.

Maalivahti Juuso Jokisalo on nuoresta iästään huolimatta tottunut isoihin peleihin. Hänkin muistuttaa kaukalon ulkopuolisista asioista.

– Ensimmäisenä tulee mieleen, että pidetään arkitekeminen kunnossa. Että syödään monipuolisesti ja muistetaan levätä riittävästi, ettei rasituta liikaa, kun pelejä alkaa olla tiiviissä ajassa.

Tämän kauden Heimo vannoo harjoittelun nimiin, ja niin tekee myös Jokisalo. 

– Harjoituksissa suoriudutaan niin hyvin kuin mahdollista ja tehdään asiat laadukkaasti sekä huolella. Näin otetaan steppejä eteenpäin sekä joukkueena että pelaajina.

Viime pudotuspeleissä Heimon kaatoi epäonniseen aikaan joukkueen tavoittanut koronavirus. Näihin asioihin ei voi koskaan täysin vaikuttaa, mutta jotakin voidaan tehdä.

– Täytyy muistaa vielä pitää hygieniasta kiinni, jotta ei jouduta samaan tilanteeseen kuin viime keväänä, Jokisalo totesi.

Viimeinen sana annetaan kapteenille. Valtteri Kainulainen alkaa olla jo melkoinen konkari mitä tulee liigassa pelaamiseen. Tästä huolimatta lähestyvä kevät virittää hänetkin totta kai uusille taajuuksille. Paikallispeli kotihallissa on hieno tapa aloittaa valmistautuminen kauden huipennukseen.

– Ehdottomasti on hienoa päästä pelaamaan taas kotiyleisön eteen muutaman viikon tauon jälkeen. Aina kun Tiipiillä pelaa on sellainen erityinen buusti.

Vade tietää paremmin kuin hyvin, että myös muissa joukkueissa tehdään töitä, jotta maaliskuussa iskukyky olisi paras mahdollinen.

Pienet asiat voivat olla ratkaisevia, ja reagointikyky nousee arvoon arvaamattomaan.

– Kevättä ajatellen toivon, että pystymme olemaan sellaisia kameleontteja kaukalossa, Kainulainen aloitti.

– Vastustajat pelaavat eri tavoilla, ja virtaus on erilaista pelien sisällä ja erien sisällä. Kun pystymme mukautumaan vastustajan mukaan tilanteiden hallitsemiseen pallollisena ja asennoidumme myös puolustamiseen ilman palloa, niin se on tosi iso juttu.

Samaan tapaan kuin kameleontti "hallitsee" tilannetta vaihtamalla väriään petojen uhatessa, aikoo myös Heimo mukautua kaukalon tapahtumiin.

Vaikka pallossa halutaan totta kai pysyä itse, ei sen tarvitse olla kuluneen fraasin mukaisesti vallan väline. Homma voi olla kontrollissa ilmankin.

– Peliä voi viedä myös ilman pelivälinettä omaan suuntaan, Kainulainen tiivisti kameleonttisäbän olemuksen.

Lopuksi vielä hieman numeroiden pyörittelyä.

Ensimmäisistä 11 ottelustaan Heimo keräsi yhteensä 16 sarjapistettä. Seuraava kolmannes oli sekä pelillisesti että tuloksellisesti nousujohteinen ja kasvatti pistepottia 20 täpällä.

Sama kulmakerroin kehityksessä tietäisi keväältä 24 pistettä, joka onkin varsin hyvä tavoite. Tällöin 60 pistettä sarjataulukossa antaisi sekä hyvät asetelmat pudotuspeleihin että aimo annoksen itseluottamusta niissä menestymiseen.

HEIMO–EräViikingit perjantaina 27. tammikuuta klo 18.30 Otahallin Tiipiissä

Liput ennakkoon täältä!