To 02.06.2022

Kymmenennen kautensa liigassa pelaava Kainulainen sulatteli kevään pettymyksen – "Tehdään kaikki niin, että ansaitsemme voittaa"

Westend Indiansin kausi 2021–22 päättyi valtaisaan pettymykseen, kun puolivälieräsarja Oilersia vastaan lässähti alkuunsa koronan kaadettua puoli joukkuetta petiin kesken kauan odotetun huipennuksen.

Myös Valtteri Kainulainen kuului tähän joukkoon. Hänellä oireilua kesti melko pitkään, ja treenikuntoon palautuminen otti aikansa. Nyt hän on valmis satsaamaan isosti uransa kymmenenteen liigakauteen. 

Pari kuukautta myöhemmin puhelimessa kysymyksiin vastailemassa on vanha tuttu Vade. Pettymys on sulateltu ja koronasta toivuttu. Harjoittelu maittaa, vaikka joukkueessa on poikkeuksellisen paljon uusia kasvoja. 

– Nyt oli iso vaihtuvuus. Hyviä pelaajia ja hyviä kavereita poistui joukkueesta, mikä tietenkin tuntuu aina jossakin. Toisaalta näen tämän muutoksen myös virkistävänä asiana, Kainulainen sanoi. 

Pian 30 vuotta täyttävälle Kainulaiselle haasteen tuoma ärsyke on lähtökohtaisesti hyvä asia jatkuvan kehittymisen kannalta. Myös joukkuetasolla vaihtuvuus voidaan nähdä hyvinkin mahdollisuutena. 

– Meillä on monta pelaajaa, joilla on potentiaalia ratkaisijan rooliin. On aina hyvä, jos silloin huomaa itse, että nyt pitää ottaa isompaa ruutua. 

Pitkälti toistakymmentä vuotta Heimossa viihtynyt Kainulainen jatkaa tutussa paidassa. 

– Kun ikää alkaa tulla mittariin, niin tekee mieli voittaa. Kaikkein eniten tekee kuitenkin mieli voittaa Heimossa, Vade luonnehti jatkoa.

Vade uskoo vakaasti, että voittaminen on mahdollista Espoon keltamustissa. Kuten päävalmentaja Antti Vartiainen luonnehti haastattelussa toukokuun alussa, kaikki uudet tulokkaat ovat motivoituneita ja kyvykkäitä ottamaan seuraavat askeleet salibandyurillaan.

– Treeneissä on ollut kova meininki, ja tietty polte on selvästi aistittavissa. Joukkueen asenne on aivan varmasti sellainen, että se antaa mahdollisuuden voittaa, Kainulainen kuvaili.

– Tehdään kaikki niin, että ansaitsemme voittaa. 

Heimo lisää harjoittelua viime vuoteen verrattuna. Kyse ei ole pelkästään treenimääristä. 

– Jos harjoittelisi neljä tuntia siinä missä aiemmin kolme, niin ei siinä ole paljon eroa. Keskitymme harjoituksissa ydinjuttuihin ja siihen, että tehdään kaikki samaa juttua. Tällöin treenaaminen on paljon tehokkaampaa. 

Iän karttuessa salibandyn pelaaminen liigatasolla voi käydä hankalaksi, kun ahkeran harjoittelun lisäksi pitää tehdä siviilitöitä ja vaalia ihmissuhteita. Kalenteri täyttyy väkisinkin. 

Myös Kainulaiselle asia on tuttu. Hän on tehnyt päivätöitä ja niin sanottua täyttä päivää salibandyn ohella vuoden verran. 

– Aika pitkään onnistuin välttelemään työntekoa, Vade naurahti. 

Kapteenin uraa ja pelejä seuranneet tietävät varmasti, että työnteon välttely on mahdollisimman kaukana Kainulaisen pelaajaprofiilista. Tämä vertailu toki vain leikkimielisenä heittona ja aasinsiltana huomioon siitä, että mieluisa päivätyö voi olla jopa hyväksi salibandyssä kehittymisen kannalta. 

– Päivätyö on tosi hyvä tasapainottavana tekijänä. Töissä ei juuri tarvitse vaivata päätä sählyjutuilla ja toisinpäin, treeneissä voi tietyllä tavalla jättää aivot narikkaan ja olla oma itsensä, mutta eri lailla kuin töissä, Vade pohti. 

Tämä kaikki on fiksua puhetta Kainulaiselta, jolla alkaa olla jo varsin mittavasti kokemusta pääsarjatason salibandystä. Aivan samoin kuin fysiikkaa treenatessa pitää löytää tasapaino harjoittelun ja levon välillä, myös henkisellä puolella on hyvä pitää taukoja. 

– Opiskeluaikana sähly oli koko ajan mielessä. Muutenhan on tietenkin tosi hyvä, jos saa leivottua itsensä opiskelemaan, silloin pelaamisen ja siviilipuolen asioiden yhdistäminen on kaikkein helpointa. 

Kainulaisella on varmasti koko joukko kullanarvoisia vinkkejä nuorille lupauksille ja muille uusille pelaajille, joita Heimon kokoonpano syksyllä vilisee. 

– Liigaa jo pelanneet ovat tietenkin tuttuja aiemmista kohtaamisista. Aivan huippupelaajia ja loistotyyppejä saadaan, Vade tiesi. 

Nuoriso on ehtinyt osoittaa osaamistaan kevään treeneissä. Kainulainen allekirjoittaa pelaajahankinnan teesit, joiden mukaan Heimoon muualta tulevien pitää olla ennen kaikkea motivoituneita. 

– Heistä kuulee hetkessä, että on kova halu ottaa seuraavat askeleet uralla. 

Mikäs olisi hienompaa kuin se, että mahdollisimman moni tässä onnistuisi heti tulevana syksynä.

 

Heimo 2022-23

Amos Jäppinen

Anton Roth

Christian Remes

Eero Harjula

Eetu Nykänen

Jani Rauhala

Janne Salonen

Jasper Auvinen

Jonatan Junkkari

Joonatan Lindholm

Juuso Jokisalo MV

Juuso Kekki

Leevi Auranen

Miikka Kareinen

Mikko Kirvesniemi MV

Onni Forss

Petr Majer

Pieti Alatalo

Rasmus Pasanen

Sami Niskanen

Samuli Huppunen

Samuli Junnila

Santeri Toropainen

Setti Roimela

Tuomas Harjula

Tuomas Tiainen

Valtteri Kainulainen

 

Päävalmentaja: Antti Vartiainen

Valmentaja: Stefan Korhonen

Valmentaja: Joel Ekroos

MV-valmentaja: Ville Jokinen

Data-analyytikko: Sakari Tervo

Fysiikkavalmentaja: Sami Helenius

Fysioterapeutti: Antti Lepola

Fysioterapeutti & huoltaja: Sebastian Palomaa

Joukkueenjohtaja & huoltaja: Mikko Pulkki

Manageri: Mika Leiponen

Tiedottaja: Kimi Merikukka