Su 13.10.2024

Kolme kertaa kolme toi kolme pistettä Turusta – "Tänään oli sellainen Heimo askissa kuin on tarkoituskin"

Westend Indians jatkoi sunnuntaina urakkaansa F-liigan runkosarjassa vain 20 tunnin levon ja pitkän paluumatkan jälkeen. Tappiomatsi Seinäjoella oli päättynyt lauantaina vasta kello 19 jälkeen, kun sunnuntain koitos FBC Turkua vastaan vihellettiin käyntiin jo kello 15 sunnuntai-iltapäivänä.

Asetelma oli etukäteen selvä, vaikka F-liigassa ei tällä lailla kannata ajatella. Semminkin kun Beecee oli ottanut alkukaudesta jo kolme voittoa ja esiintynyt muutenkin pirteästi ennakkokaavailuihin nähden.

Heimo oli vastaavasti neljän ottelun tappioputkessa, mutta vastustajatkin olivat olleet liigan ehdotonta huippua. Etenkin maalinteko oli noissa kamppailuissa ollut hankalaa, joten Turusta odotettiin onnistumisia varsinkin tällä rintamalla useammalle pelaajalle.

Ja saatiinhan niitä. Heimo iski kolmesti reiluun seitsemään minuuttiin ottelun alussa. FBC Turku toipui tästä ja nousi vielä maalin päähän, mutta hävisi jokaisen erän 1–3 ja koko ottelun 3–9.

Selvänumeroinen voitto tuli Heimolle tarpeeseen.

– Juttelimme jengin kanssa, missä ollaan epäonnistuttu ja yritettiin niitä laittaa kuntoon tämän päivän matsissa. Siinä onnistuttiin aika hyvin. Turussa oli aika paljon kypsempi Heimo kuin kauden aikasemmissä peleissä, tiivisti komeat tehot 2+1 kerännyt puolustaja Jani Rauhala.

–Oli hyvä, että tänään saatiin paljon maaleja tehtyä, ettei tarvitse enää sitä tuskailla.

Heimo tosiaan aloitti juuri sillä nälällä mitä saattoi odottaa. FBC:n maalivahti Jens Beijar torjui neljästi jo ensimmäisen pelininuutin aikana. Tulostakin tuli pian, sillä vieraat iskivät reilussa seitsemässä minuutissa kolme maalia.

Osumat jakautuivat tasan kolmen viisikon kesken. Avausmaalin laukoi Anton Roth nuoren Markus Marosen syötöstä, sitten osui Leevi Auranen Tuomas Harjulan esityöstä ja lopuksi Samuli Huppunen sivalsi Jani Rauhalan hienon pitkän diagonaalisyötön etukulmaan.

Heimon huippualun jälkeen peli tasaantui. Kotijoukkue sai kavennuksen suoraviivaisella hyökkäyksellä, mutta enempää maaleja ei nähty ensimmäisessä erässä

Toisessa erässä Heimo sai edelleen paikkoja, mutta niiden tuhlailu ja ylipäätään tietty kliinisyyden puute hyökkäyspään ratkaisuissa alkoivat taas nostaa päätään. Kaiken lisäksi turkulaiset kömpivät jo maalin päähän suoraviivaisen hyökkäyspelinsä turvin.

Onneksi kuitenkin kakkosviisikko teki heti perään nätin siirtelyn jälkeen Heimon neljännen osuman. Sen siirsi takatolpalta sisään Tatu Havula. Ratkaisevan passin sinne tarjoili illan toisen pisteensä kerännyt Samuli Huppunen.

FBC Turku oli kuitenkin pelillä omalta kannaltaan katastrofaalisesta alusta toivuttuaan. Se kilisteli tolppia ja oli muutenkin vaarallinen. Yhden pallon siivosi akrobaattisesti maaliviivalta Heimon puolustaja Otto Lehkosuo

Erän lopulla koitti taas espoolaisten ja etenkin Jani Rauhalan vahva jakso. Puolustaja latasi ensin vasemmalta laidalta matalan vedon tolpan juuren ja vielä viimeisellä sekunnilla kapteeni Valtteri Kainulaisen syötöstä toisen osuman. Näin toinenkin erä päättyi vaikeuksien jälkeen Heimolle 3–1.

Neljän maalin johdossa päätöserään päässyt Heimo sai tilaisuuden hioa alkukaudesta hieman yskähdellyttä ylivoimaansa. Ei tuo pyöritys kaikkein sujuvinta ollut vieläkään, mutta tulos ratkaisee ja tällä kertaa viivan alle Jere Niemelän osuma Jasper Auvisen mallikkaasta levityksestä.

Pari minuuttia myöhemmin kapteeni Kainulainen tarjoili maalin takaa, ja Huppunen tälläsi vastapalloon Heimon kahdeksannen. Kainulaisen oma maalitili jäi vielä avaamatta, mutta monissa liemissä keitetty seuraikoni tuskin antaa sen haitata. Kukaties se nähdään Heimon kotiavauksessa Tiipiillä kahden viikon päästä.

Turun iltapäivän ehkäpä komein osuma oli Tuomas Harjulan ylivoimalla riman kautta kiskaisema 2–9. Tähänkin syöttöpisteen kirjautti vetouhkaansa hyödyntävä Jasper Auvinen, joka löysi hyvin vapaat pelikaverinsa vastustajan keskittyä peitolle pääsyyn.

Turkulaisten Nikolas Laaksonen vielä kavensi, joten kolmaskin erä päätyi kansiin
Heimon 3–1-voittona. Joukkue suuntaa  maajoukkuetauolle kolme pistettä plakkarissa ja hyvillä mielin.

Kauden pistetilinsä kahdella syötöllä avannut Valtteri Kainulainen oli tyytyväinen esitykseen ja tappioputken katkeamiseen.

– Hieno voitto eilisen jälkeen. Piti aika nopeasti kasata rivit ja spiritti taas uudestaan. Hienoa olla jätkien kanssa viikonloppu reissulla, kun pystyi keskittymään vain pelaamiseen ja näihin peleihin, kapteeni jutusteli.

– Tänään oli sellainen Heimo-lauma askissa kuin on tarkoituskin ja halutaan. Oli heti alkuun todella erinäköinen jengi kuin eilen, ja se avitti meitä. Saatiin tosi hyvä alku, ja vaikka oli tiukkoja vaiheita, pelattiin fiksusti.

Kainulainen iloitsi myös siitä, että kaikki viisikot pääsivät peliin kiinni ja onnistumisia tuli laajalla rintamalla.

Joukkueessa on koko ajan ollut läsnä itseluottamus ja tieto omista kyvyistä.

– Luottoa ylläpidettiin simppeleillä jutuilla. Tiedettiin, ettei ole pelattu mitenkään huonosti, eikä tarvinnut sillä lailla laittaa mitään uusiksi.  Ne ovat aika pieniä asioita, mistä kärkipeleissä ero koostuu. Luotto on siellä taustalla, pieniä viilauksia, Vade kertasi valmistautumista.

Runsasmaalisia voittoja ei tällä kaudella tätä ennen ollut, joten kapteenin sanoin tästä on hyvä jatkaa kohti maaotteluviikonloppua.

Valtaosalle joukkueesta tämä tietää paria treeniviikkoa, joiden jälkeen koittaa  odotettu päivämäärä.

Lokakuun lopussa päästään nimittäin korkkaamaan Otahallin Tiipii tämän kauden osalta. Perjantaina 25.10. Espooseen tulee naapurista EräViikingit ja heti seuraavana lauantaina Jymy. Tämä veti Kainulaisenkin suun messingille.

– Kaikki odottavat vesi kielellä pääsyä kotihalliin, siitä on aikaa, kun ollaan siellä viimeksi pelattu. Ai että, mites jees!

Miesten maajoukkueeseen Heimosta menevät puolustajat Otto Lehkosuo ja Jere Niemelä. Maajoukkueenkin valmennusryhmään kuuluva Antti Vartiainen veti yhteen Heimon viiden matsin kaksiviikkoisen rypistyksen.

– Ei ollut tuloksellisesti onnistunut pätkä. Kohtasimme sellaisia ongelmia, joita kaikki joukkueet jossain vaiheessa kohtaavat. Tiedämme nyt vielä paremmin, mitkä asiat tekevät voittavan joukkueen. Treenien kautta kehitetään niitä, työnteko jatkuu.

AV oli muiden tapaan tyytyväinen sunnuntain otteluun.

– Harvoin koko peli on rallattelua. Oli siinä hetkiä, jolloin emme olleet niin huolellisia, mutta kokonaisuutena olimme sellainen ryhmä, jolta haluamme näyttää.

Kolmannessa erässä Heimo teki kokeiluja muun muassa ylivoimakoostumuksissa. Useampi pelaaja pääsi erikoistilanteessa yrittämään, ja esimerkiksi Tuomas Harjula kiitti mahdollisuudesta täräyttämällä highlight-osumansa.

Vartiainen totesi, että joukkueessa on paljon hyviä ylivoimapelaajia, joilla on erilaisia ominaisuuksia. Tämä mahdollistaa mainitut kokeilut, joita toki tehdään myös normaaleihin viisikoihin tässä vaiheessa kautta.

Sisäinen kilpailu pelipaikoista on kovaa, mutta reilua. Näytönpaikkoja tarjotaan kaikille, eikä ole mitään syytä hakata kiveen pelipaikkoja. Laadukas ja laaja pelaajarinki mahdollistaa pienen kilpailuedun saamisen muun muassa hyödyntämällä niin sanottuja kuumia pelaajia tai löytämällä tutkapareja, joiden kemiat toimivat kaukalossa erityisen hyvin.

– Koostumuksia on vielä haettu, ja uskon, että taas ollaan lähempänä, Vartiainen sanoi.

Tätä kaikkea pääsee aistimaan paikan päälle Tiipiiseen parin viikon päästä, kun Heimo jatkaa kipuamistaan kohti sarjataulukon kärkisijoja.

FBC Turku–HEIMO 3–9 (1–3, 1–3, 1–3)

02:51 Anton Roth (Markus Maronen) 0–1
03:46 Leevi Auranen (Tuomas Harjula) 0–2
07:19 Samuli Huppunen (Jani Rauhala) 0–3
13:04 Akseli Pöyhtäri (Aaro Ollikainen) 1–3
27:16 Atte Kurkikangas (Suominen) 2–3
28:54 Tatu Havula (Huppunen) 2–4
36:41 Rauhala (Jasper Auvinen) 2–5