La 05.10.2024

Hyvin pelanneelle Heimolle epäonnisen dramaattinen derbytappio – "Plusmerkkinen suoritus, palkinto jäi vain saamatta"

Westend Indians ja Esport Oilers eli tuttavallisemmin Heimo ja Öljymiehet ottivat perjantaina yhteen F-liigakauden 2024–25 ensimmäisessä Espoon derbyssä.

Viime kevään välierätrillerissä kohdanneiden joukkueiden kokoonpanoissa oli etukäteen ajateltuna useita mielenkiintoisia asetelmia ja taistelupareja.

Esimerkiksi Heimon maalilla torjunut Joonas Kaltiainen pelasi Oilersissa vuosikymmenen ennen kuin lähti viime kaudeksi Ruotsiin. Serkuskaksikko Otto Lehkosuo ja Aaro Astala pelasi puolestaan ensimmäistä kertaa eri puolilla toisiaan vastaan ainakin liigatason kontekstissa.

Varsinainen jännitysnäytelmä siitä tulikin. Pelillisesti Heimo oli ehkä jopa edellä mitä tulee maalipaikkoihin ja hallinnan tunteeseen, mutta niinpä vain tuloksellisesti jäi luu käteen viime hetkien takaiskun myötä. Ratkaisumaali oli dramaattinen ja todella epäonninen Heimon kannalta, sillä Jere Niemelä satutti nilkkansa ja kaatui alimpana pallollisena miehenä. Oilers kuittasi seuranneesta läpiajosta 4–3-voiton vain 13 sekuntia ennen täyttä aikaa. Vähän aiemmin Heimon johtomaali oli hylätty Oilersin haaston ja videotarkastuksen jälkeen.

Päävalmentaja Antti Vartiainen keskittyi ymmärrettävästi suoritukseen ohi tuloksen, vaikka kilpaurheilussa jälkimmäinen onkin se mistä pelataan.

– Paransimme maanantaista, ja silloinkin oli paljon hyviä juttuja. Tuloksesta huolimatta tämä oli kelpo peli. Ei kannata antaa yksittäisen tuloksen vaikuttaa liikaa tässä vaiheessa, AV muistutti kahden tällä viikolla viimeisellä minuutilla hävityn pelin tunnelmista.

Ensimmäinen erä oli sähköinen ja jännittävä, kuten odottaa sopi. Tapiolan urheiluhallilla oli mukava tunnelma, ja pelaajilla oli selvästi henki päällä. Heimo oli hyvällä jalalla liikkeellä, ja se pääsi johtoon reilun neljän minuutin pelin jälkeen.

Ykköskentällinen piti hyvin palloa ja kierrätti alakerran kautta Lehkosuolle omalle kenttäpuoliskolle. Ode siirsi pystyyn Jasper Auviselle, joka kääntyi ja kiskaisi lyhyestä kierrosta avausmaalin ohi Markus Laakson.

Kaltiainen hoiti Oilersin yritykset varmaotteisesti vastakkaisessa päässä saaden hyvin apuja kenttäpelaajilta. Heimo sai muutaman hyvän käännön ja kahdella yhtä vastaan-hyökkäyksen, mutta ratkaisun paikoissa paras terävyys jäi puuttumaan. Ajassa 17:10 Tatu Havulan matala veto sujahti kuitenkin Oilersin maaliin aivan tolpan juuresta ja tuplasi vieraiden johdon.

Heimon johtoa ensimmäisen erän jälkeen saattoi pitää ansaittuna, siksi antaumuksella joukkue puolusti. Myös Lehkosuon ja Astalan keskinäinen kääntyi ensin mainitun erävoitoksi yhden näyttävän pallonriiston perusteella.

Toisessa erässä Heimo sai alkuun hyvän pitkän pallonhallinnan, jonka päätteeksi Oilers kuitenkin kavensi Tuomas Iiskolan osumalla. Tästä häkeltymättä vieraat täräyttivät seuraavan maalin. Pallo kiersi jälleen pelaajalta toiselle nopealla rytmillä, ja Jere Niemelä tälläsi suoraan Juuso Kekin syötöstä yläkulmaan. Näin kaikki viisikot olivat saanet onnistumisen derbyn avauspuoliskolla.

Jälkimmäinen osa alkoikin sitten heikosti Heimolta. Eetu Sorvali ja Markus Salmi nostivat Oilersin tasoihin 44 sekunnin välein syntyneillä maaleilla heti puolivälin jälkeen.

Tässä vaiheessa vedettiin henkeä ehkäpä minuutti. Heimon hieno pyöritysvaihto päättyi vastustajan läpiajoon ja tolppalirutukseen. Vieraat olivat hivenen niskan päällä, mutta kaikki tietävät, miten vaarallinen mestarijoukkue Oilers on silloin, kun omalla joukkueella tuntuu olevan tilanne kontrollissa.

Hyvä esimerkki tästä saatiin toisen erän lopussa, kun Heimo pääsi ylivoimalle. Toki se loi pari maukasta paikkaa erikoistilanteessa, mutta myös Justus Kainulainen pääsi rynnimään alivoimalla vaarallisesti. Osumia ei nähty, joten viimeinen 20-minuuttinen käynnistyi tasalukemissa.

Heimo ei saanut hyödynnettyä ylivoimansa jämiä erän alussa, mutta hienoinen ote sillä pysyi. Ajassa 47:33 Auvinen veti kapteeni Valtteri Kainulaisen syötöstä hienon maalin, mutta Oilers haastoi ja tuomarit löysivät videolta rikkeen rakenteluvaiheesta.

Tästä sisuuntuneina keltapaidat myllyttivät pari hyvää vaihtoa, mutta Laakso Oilersin maalilla oli erinomainen. Peli aaltoili jatkossa puolelta toiselle huippujännittävänä, ja kummallakin oli saumansa mennä johtoon.

Viimeinen minuutti olikin sitten dramaattinen ja todella harmittava antikliimaksi heimolaisittain. Oilers piti palloa, mutta Heimo puolusti tarkasti ja sai riiston parikymmentä sekuntia ennen loppua. Pallo pudotettiin Niemelälle, joka nosti kohti maalia, mutta pyöräytti nilkkansa ja kaatui.

Lähimpänä ollut Oilersin Eppu Suhanto pääsi läpi ja tuikkasi Kaltiaisen hienon torjunnan riparin verkkoon. Aikaa jäi yksinkertaisesti liian vähän tasoitusmaaliin, ja kotiyleisö sai juhlansa.

Ensimmäisen maalinsa Heimossa tehneelle Tatu Havulalle Espoon derby oli uran ensimmäinen. Joensuun Josbasta ponnistanut ja LASBissa lähes sata liigamatsia pelannut keskushyökkääjä nautti paikallisottelun ilmapiiristä täysin siemauksin, vaikka päätöshetkien tapahtumat kismittivätkin.

– Täällä oli hieno tunnelma, kovempi mitä osasin odottaa. Kyllä se poikkesi normaalista runkosarjan väännöstä ja toi lisäbuustia, hän sanoi.

Havula oli sinällään tyytyväinen joukkueen peliin. Pienet asiat eli ne kuuluisat marginaalit eivät vain olleet nyt Heimon puolella.

– Ehkä olisimme ansainneet enemmän kuin nolla pistettä.

Samaa tuumi avausmaalin syöttänyt Otto Lehkosuo.

– Plusmerkkinen matsi, palkinto jäi vain saamatta. Hyvä fiilis jäi pelistämme, vaikka toinen erä oli vähän sekainen.

Onnen sanotaan suosivan rohkeaa, mutta perjantain perusteella kyseinen sanonta on puppua. Heimo pelasi nimenomaan mitään pelkäämättä ja omiin kykyihin luottaen.

– Tuosta ei voi tuuri huonommaksi mennä, Ode harmitteli maajoukkuetasollakin joukkuekaverinsa Niemelän haaveria.

Koko joukkue oli kuitenkin suunnannut katseensa lauantaihin ja seuraavaan peliin. Heimo kohtaa Nokialla KrP:n. Näin ollen se on mitellyt härkäviikon päättyessä kaikkia viime kauden mitalisteja vastaan vieraskaukalossa muutamassa päivässä.

Kaikki jututetut korostivat luottamusta omaan tekemiseen, vaikka tulokset eivät tyydytäkään.

Tappiot on unohdettu, kun Heimo iskee ensimmäistä kertaa Nokian uuteen salibandypyhättöön kello 17 alkavassa kamppailussa.

Oilers–HEIMO 4–3 (0–2, 3–1, 1–0)

04:07 Jasper Auvinen (Otto Lehkosuo) 0–1
17:10 Tatu Havula (Leevi Auranen) 0–2
24:01 Tuomas Iiskola (Antti Suomela) 1–2
26:21 Jere Niemelä (Juuso Kekki) 1–3
30:13 Eetu Sorvali (Olli Jokela) 2–3
30:57 Markus Salmi 3–3
59:47 Eppu Suhanto 4–3