Ma 23.09.2024

Heimoon palanneella Otto Lehkosuolla on edessään kovien tavoitteiden kausi – "Nälkäisyyden näkee pelaajien silmistä"

Vajaa vuosi sitten joulun aikaan Westend Indians sai mieluisan lahjan etupeltoon kaudelle 2024–25, kun seura pääsi tiedottamaan maajoukkuepuolustaja Otto Lehkosuon paluusta Heimoon.

Ja nyt hän on täällä, valmiina kauteen ja yhdessä motivoituneiden joukkuekaveriensa ottamaan sen pienen askeleen, joka on vielä erottanut keltamustat mitaleilta.

– Tiesin jo edellisenä kesänä, että palaan Suomeen, mutta pohdinnassa oli, että kummalle puolelle Kehää, Ode kertasi ratkaisuaan.

– Neuvottelut menivät hyvin, ja tänne oli helppo palata, kun tiedän joukkueen menneen eteenpäin näinä kahtena vuonna.

Lehkosuon perustelussa on vissi perä. Heimon tavoitteet ja toiminta olivat korkealla tasolla toki jo silloin, kun hän suuntasi Köniziin kauden 2021–22. Pitkäjänteinen kehitystyö on kantanut hedelmää monilla osa-alueilla ja saavuttanut myös Lehkosuon tutkan.

– Sellainen yleinen ammattimaisuus näkyy. Täällä treenataan tosi laadukkaasti. Vaikka olinkin kuullut etukäteen, niin on ollut tosi positiivinen yllätys, miten motivoituneita ja valmiita laittamaan panoksia sählyyn joukkueen pelaajat täällä ovat.

Lehkosuo komppasi joukkueesta kantautuneita tietoja siitä, että kesällä on menty kovaa. Päävalmentaja Antti Vartiainen on Lehkosuolle tuttu mies jo A-junioriajoista saakka. 

– Loistava valmentaja, joka tietää todella paljon salibandystä. Samat sanat pätevät myös Pomppuun eli Joel Ekroosiin, jonka olen nyt oppinut tuntemaan. Valmennus johtaa hyvin tätä kelkkaa, Ode totesi tyytyväisenä.

Ja onpa paluussa Heimoon vielä yksi kutkuttava yksityiskohta sekä Lehkosuolle itselleen että yksittäisten pelaajien kaksinkamppailuita arvostaville faneille.

Lehkosuon serkkupoika ja monivuotinen joukkuekaveri Aaro Astala tulee vastaan Espoon derbyissä ensi kertaa vastustajan pelipaidassa.

– Sitä kyllä odotan innolla, että pääsen Aaroa vastaan pelaamaan. Hän on todella hyvä pelaaja, ja olemme pihapeleistä saakka pelanneet kimpassa. Asumme nykyäänkin samassa talossa eri kerroksissa, joten olemme edelleen paljon tekemisissä, Ode jo odotti kuittailun paikkoja.

Koska sellaiset todellakin ovat tilauksessa ja tavoitteena. Joukkueella on vain yski tavoite alkavalle kaudelle, ja Lehkosuokin on täysin sitoutunut sen saavuttamiseen. Heimo ei ole syyttä vahvimpien mitalikandidaattien joukossa.

Palataan kuitenkin hetkeksi Sveitsiin ja Lehkosuon kokemuksiin alppimaassa. 

– Viihdyin siellä ihan uskomattoman hyvin ja todellakin suosittelen lähtemistä kaikille, joilla on siihen mahdollisuus. Sveitsi on tosi kaunis maa, ja siellä oli hienoja ihmisiä, Ode hehkutti.

– Sain reissusta irti kaiken haluamani ja vielä paljon enemmän. 

Salibandyurankin kannalta reissu oli hyvä, vaikka Lehkosuo toteaa harjoittelun olevan Suomessa laadullisesti parempaa ja myös määrällisesti Sveitsiä edellä. 

– Isoin ero oli siinä, miten treenataan fysiikkaa ja miten lajia. Suomessa pelaajat ovat yksilöllisesti tasokkaampia, ja peli on sen myötä kontrolloidumpaa. Sveitsissä saattaa mennä joskus havaijipalloon, Lehkosuo vertaili.

– Toisaalta siellä näki hyvin erilaista peliä ja sai pelata erityylisten pelaajien kanssa kuin Suomessa. Siitä tarttui omaankin peliin uusia juttuja.

Niitä juttuja Lehkosuo haluaa tuoda Heimon ja myös Suomen maajoukkueen hyväksi syksyllä ja ensi vuonna. Heimon menestystavotteiden rinnalla nimittäin kulkee tavoite pelata hyvin ja lunastaa paikka MM-joukkueeseen joulukuun kisoihin. 

Jos kotimaan edustusoikeudesta korkeimmalla mahdollisella tasolla saa kamppailla maanmiesten kanssa ihan tosissaan, niin ei Heimossakaan mitään tule annettuna. Lehkosuo on nähnyt kesän aikana, kuinka voitonhimoinen ja leveä ryhmä espoolaisilla on kasassa.

– Ei se tahdon puutteesta jäänyt kiinni silloin aiemminkaan, mutta nyt olemme vielä nälkäisempiä, sen näkee pelaajien silmistä.

Lehkosuolla, 27,  on paketti siinä määrin hyvin kasassa, että joukkueiden tavoitteisiin on helppo sitoutua. Alkavalla kaudella on sen verran paljon saavutettavaa, ettei hän ajattele koko uran perspektiivissä kevättä pidemmälle.

– Kausi kerrallaan menen. En usko pelaavani nelikymppisenä, mutta aion jatkaa niin kauan kuin pelaaminen antaa enemmän kuin ottaa, hän sanoi.

Lappeenrannan kauppakorkeakoulussa maisterivuotta opiskeleva Lehkosuo asuu tyttöystävineen Etelä-Haagassa. Lisäksi hän tekee muutaman tunnin viikossa töitä Heimon toimistolla maajoukkueesta ja nyt myös seurasta tutun pakkikollegansa Jere Niemelän kanssa.

Oden mukaan opiskelun rinnalla pelaaminen tasapainottaa elämää hyvin, kun kaikki ei pyöri yhden asian ympärillä. Ihan täysin tämä ei välttämättä päde nyt syksyllä, sillä reikäpallon perässä tulee varmasti juostua.

Toivoa sopii, että sekä Heimon että maajoukkueen tarinat etenevät Lehkosuon myötävaikutuksella kohti kultajuhlia.