La 18.12.2021

Heimolle taas maalin tappio jäähalliderbyssä – "Pitää tehdä entistä kovemmin töitä, että nämä kääntyvät meille"

Ei vieläkään. Tämä oli ensimmäinen tuntemus, kun Westend Indiansin ja Esport Oilersin jäähalliderby Metro Areenalla päättyi Heimon perjantaina Heimon 4–5-tappioon.

Heti seuraavana saattoi kuitenkin todeta, että espoolaisjoukkueet pelasivat tasaisen, hyvätasoisen ja fyysisen matsin, jota yli 2000 katsojaa saivat jännittää viimeiselle sekunnille. 

Odotetut huippujoukkueiden kohtaamiset alkavat usein tunnustellen. Espoon jäähalliderby 2021 teki kuitenkin poikkeuksen, sillä Oilers teki avausmaalin jo toisella peliminuutilla. Verkkoa pöllytti Tuomas Iiskola. 

Heimo ei tästä häkeltynyt. Pari minuuttia myöhemmin Teppo Salo ja Leevi Auranen rynnistivät maalille. Kolmantena Indians-pelaajana tilanteeseen tullut Samuli Huppunen pääsi tälläämään tasoituksen Aurasen pikkusiirrosta. 

Heti tasoituksen jälkeen Indians pääsi ylivoimalle. Kapteeni Valtteri Kainulainen pudotti, ja Eetu Nykänen pääsi tykittämään kantilta kenenkään estämättä 2–1. 

Heimon siirryttyä johtoon koitti se tunnusteleva vaihe. Sen päätteeksi Oilers pääsi ylivoimalle, jonka Indians kuitenkin puolusti mallikkaasti. Alivoiman aikana Huppunen pääsi jopa tekopaikkaan ja tuli rikotuksi. Seurasi rankkari, jossa tuore MM-hopeamitalisti Joonas Kaltiainen kuitenkin torjui Huppusen kokeilun. 

Heimon tilaisuudet eivät päättyneet tähän. Oilers sai pikatahtia kaksi jäähyä, ja viidellä kolmea vastaan saatiin yrittää hyvinkin toista minuuttia. Pallo saatiin kertaalleen verkkoon, mutta Otto Lehkosuon katsottiin potkaisseen pallo maaliin. 

Oilers sai buustin selvittämästään hankalasta alivoimasta. Se tasoitti ajassa 16.08 Tuure Ailion osumalla. 

Oilers aloitti myös toisen erän vahvasti, ja Iiskolan veljekset junailivat naapurin taas edelle. Sitten Perttu Puska sai kakkosen pelattuaan hyökkäyspäässä irtopallotilanteen liiankin loppuun asti ja kalautettuaan silmänräpäyksen myöhästyneenä Kaltiaista näpeille. 

Heimolla peitot olivat kuitenkin edelleen kohdillaan, eikä Oilers saanut ylivoimamaalia. Toinen erä jatkui rikkonaisena, kun jäähykomennus seurasi oikeastaan jokaisesta rikkeestä, josta sellaisen tohtii puhaltaa. 

Seuraavat kaksi ylivoimaa sai Heimo, joka onnistui niistä jälkimmäisellä. Maaliseppona toimi taas Nykänen, joka ehti neliön keskeltä hieman virittääkin vetoaan Tuomas Harjulan tarjoiluun. 

Erän viimeisellä minuutilla oli taas Oilersin vuoro päästä ylivoimalle, mutta tauolle mentiin tasalukemissa. 

Viidentoista minuutin huilin jälkeen Oilers oli saanut hiottua ylivoimaansa riittävästi, ja tauolla palkitut seuran juniorit saivat hurrattavaa Markus Markkolan maalin muodossa. 

Mutta niin saivat juhlia myös Heimon junnut. Tasoitusmaalin iski tällä kertaa pelaajana kokenut, mutta Heimossa tulokas Janne Salonen. Puolustaja löi maalin edestä kauden ja Indians-uransa ensimmäisen Sami Niskasen nopeasta kulmavaparin oivalluksesta. 

Viimeinen kymppi mentiinkin taas päästä päähän. Molemmat pyrkivät pitämään palloa ja luomaan ratkaisevan maalipaikan. Kyllä niitä Heimollekin tuli, mutta Kaltiainen osoitti, ettei hän ollut sattumalta maajoukkueessa MM-kotikisoissa. 

Ajassa 56.34 historia sitten toisti itseään. Oilers pääsi kääntämään, ja ex-heimolainen Heikki Iiskola iski voittomaalin. Hyvin pelannut Indians-vahti Mikko Kirvesniemi sai jalkansa väliin, mutta pallo kimposi siitä verkkoon. 

Viimeisten minuuttien painostus ilman maalivahtia oli tuottaa tulosta, mutta niin vain Öljymiehet korjasivat jälleen maalin voiton Metro Areenalta. 

– Ei tätä hallin piikkiin voi laittaa. Klassinen maalin peli voisi taas sanoa, luonnehti valmentaja Antti Vartiainen

Hänen mukaansa ottelun alku oli Heimolta pientä hakemista, ehkä pitkästä tauosta johtuen. 

– Pystyimme petraamaan siitä aika nopeasti. Toinen erä oli rikkonainen ja jäähyä tuli ryppäinä. Kolmannessa tappelimme hienosti tasoihin, mutta ei riittänyt tänään. 

Maalin pelin häviäminen kismittää tietenkin aina, mutta Vartiainen oli tyytyväinen isossa kuvassa. 

– Tässäkin pelissä oli paljon plusmerkkisiä asioita. Vaikka tottakai haluamme voittaa jokaisen pelin, joten siinä mielessä tämä oli pettymys. 

Selvä fakta kuitenkin on se, että runkosarjassa yksittäinen voitto tai tappio ei loppuviimeksi paljon merkitse. Kevättä ajatellen jäähalliderby oli kuin rahaa laittaisi pankkiin. Kokemuksia tiukoissa paikoissa pelaamisesta saa vain pelaamalla tiukoissa paikoissa. 

– Steffi [toinen valmentaja Stefan Korhonen] sanoi hyvin joukkueelle, että pitää vain tehdä vielä kovemmin töitä, että saadaan nämä kääntymään meille keväällä, Vartiainen totesi. 

Kaksi ylivoimamaalia iskenyt Eetu Nykänenkin oli samoilla linjoilla. Hänkin painotti työnteon ja kehittymisen merkitystä. Tasaisissa matseissa pallo pomppii toiselle, eikä kaikkeen voi vaikuttaa. 

– Nämä ovat näitä. Ei tällaisesta pidä mitään stressiä ottaa. Tämä ei ole mikään kirous, että olemme hävinneet täällä nyt pari kertaa maalilla. Ennemminkin pitää miettiä, mitä voimme tehdä vielä enemmän ja vielä paremmin, Nykänen tuumi. 

Yksi konkreettinen asia oli perjantaina ylivoimapeli. Kahdesta maalistaan huolimatta Nykänen ei ollut täysin tyytyväinen. Useampaan erikoistilanneosumaan olisi ollut saumat. 

– Mutta ei sitä kannata jäädä märehtimään. Otetaan tästä se oppi mikä on otettavissa ja jatketaan. 

Viimeistä kymmentä minuuttia salibandyotteluissa kutsutaan leikillisesti pelimiesten kympiksi. Perjantainakin silloin ratkaistiin F-liigan sarjapisteiden kohtalo. 

Eetu Nykäsellä on selvä vastaus kysymykseen siitä, millä lailla loppuminuuteilla pitää pelata. 

– Pitää nauttia. Noista hetkistä nauttii maailman eniten. On se vaan niin pirun kivaa silloin, kun on jännittävä peli. 

Liika jännittäminen näkyy usein pelisuorituksessa, ja jännittäminen taas kumuloituu, kun pelaamista ajattelee turhan paljon. 

– Silloin kun on flow-tilassa niin silloin ei mietitä, Nykänen naurahti. 

Myös kapteeni Kainulainen nautti Espoon jäähalliderbystä täysin siemauksin. 

– Hemmetin kiva oli pelata täällä, Vade sanoi heti kärkeen. 

Tämä välittyi katsomoon asti, sillä lähes jokaisella pelaajalla oli hymy huulillaan jo pelin aikana ja varsinkin sen jälkeen. Jälkipelit käytiin sulassa sovussa Metro Areenan kaukalossa, jonka mattoa Oilersin pelaajat alkoivat heti purkaa summerin soitua. 

Toki tappio Vadeakin risoi. 

– Tiesimme, että kamppailemalla voimme pärjätä ja niin me myös teimme. Kehonkieli, pelaajien olemus ja kaikki muu kertoivat siitä, että olimme valmiita tähän matsiin, Kainulainen kiitteli joukkuetta. 

Vaikka tällä kertaa kolmannessa erässä Oilers oli etevämpi, on Heimokin onnistunut kääntämään tasaisia pelejä nimiinsä. 

– Eivät ne voitot vahingossa tule. Meillä on koko jengi hyvin orientoitunut siihen, mitä voittaminen vaatii. 

Pelillisiä asioista hän harmitteli hieman hukattuja ylivoimatilanteita. Varsinkin toisessa erässä mentiin pitkät tovit erikoiskoostumuksilla. 

– Rikkonaiset pelit ovat vähän tällaisia. Siinä on vaikea päästä hyvään vaihtorytmiin ja normaaliin viidellä viittä vastaan pelaamiseen. 

Vaikka päättyneet MM-kotikisat eivät suoraan vaikuttaneet Heimon arkeen syksyllä, on nyt entistä helpompi suunnata fokus ensi kevääseen. Kainulainen on vakuuttunut siitä, että Indians on huippuiskussa oikeaan aikaan. 

– Ehdottomasti menemme oikeaan suuntaan! Tykkään todella paljon joukkueen ilmeestä. Kiva, että tässä tulee pelejä aika hyvää tahtia, Kainulainen intoili. 

Heimo pelaa vuonna 2021 vielä yhden kerran, kun se kohtaa vieraspelissä Steelersin sunnuntaina. Vuoden 2022 toisena päivänä Tiipiiseen tulee TPS, joten uusi vuosi on mahdollista korkata makealla päänahalla. 

 

HEIMO–Oilers 4–5 (2–2, 1–1, 1–2) 

01:49 Tuomas Iiskola (Markus Markkola) 0–1
03:42 Samuli Huppunen (Leevi Auranen) 1–1
05:30 Eetu Nykänen (Valtteri Kainulainen) 2–1 yv.
16:08 Tuure Ailio (Alexander Nyman) 2–2
25:11 T. Iiskola (Heikki Iiskola) 2–3
35:56 Nykänen (Tuomas Harjula) 3–3 yv.
41:02 Markkola (T. Iiskola) 3–4 yv.
46:30 Janne Salonen (Sami Niskanen) 4–4
56:34 H. Iiskola (Markkola) 4–5

Kansikuva: Juhani Järvenpää

Ottelukuvat täältä!