Ke 09.01.2019

Heimolaiset: Otahallin keltamusta ääni kuuluu Jani Nordmanille

Salibandyn äänimaailma on lajin ystäville hyvin tuttu: Pelikenkien rapina mattoa vasten, viuhuvat rannelaukaukset ja tuomarin terävät vihellykset ja ehkäpä jotkin huutelut katsomosta. Heimon edustusjoukkueen tapauksessa listaan pitää ehdottomasti liittää myös Jani Nordmanin kuulutukset, joista on kymmenessä vuodessa muotoutunut tärkeä osa viihdyttävää ottelutapahtumaa. Inkkareiden keltamusta ääni palkittiin ansaitusti joulukuun derbyssä pitkästä urastaan seurassa.

Jani Nordman tuli Heimoon kesken kauden 2008–2009 edustusjoukkuetta silloin valmentaneen Tomi Rastaan houkuttelemana. Tehtävänkuvaan kuului kuuluttajana toimimisen lisäksi edustusjoukkueen huoltajan hommat.

"Kirkkonummelta seurasi sitten perässä isompi porukka pelaajia, ja jäin sen takia, että tuli kavereita. Eiväthän he enää pelaa edustuksessa, nykyjoukkueesta näitä vanhoja kavereitani on vielä Sieväsen Micke", Nordman sanoo.

Ennen Espooseen tuloaan Nordman oli ollut samoissa hommissa Kirkkonummen Rangersin edustusjoukkueessa useamman vuoden ajan.

"Kilapan Antti pakotti minut aikanaan siihen. Aloitin kuuluttajan hommat ihan puskista, ei minulla ollut minkäänlaista taustaa puhetyöstä", Nordman naurahtaa.

Heimo onnistui kaikestä päätellen sytyttämään kipinän. Kymmenen vuotta on sen verran pitkä aika, että täytyy aidosti viihtyä pysyäkseen kuvioissa.

"Olen ihan Indiansin fani. Jos en olisi mikin takana, olisin joka tapauksessa katsomossa", Nordman vakuuttaa.

Motivaatiosta kertoo sekin, että hän on ollut äänessä käytännössä aina, kun edustusjoukkue pelaa Otahallin Tiipiillä. 

"Maksimissaan viisi kotipeliä on jäänyt väliin."

Indians oli Nordmanin saapumisen aikoihin jo vahva divariseura, mutta matkaa Salibandyliigaan oli vielä. 

"Olihan se älytöntä puuhastelua verrattuna tähän päivään. Jokaikinen asia on muuttunut ammattimaisemmaksi", Nordman vertaa.

Indians on kyllä aina halunnut viihdyttää yleisöä, ja ottelutapahtumaan on panostettu. Divariaikoina resurssit eivät kuitenkaan olleet kovin suuret.

"Ekoilla kausilla tehtiin Mika Leiposen kanssa kahdestaan. Nykyisin on pikkaisen enemmän porukkaa häärämässä", Nordman  

Myös katsomossa on "pikkaisen enemmän" porukkaa tätä nykyä. Nordman muistelee olleensa kuuluttajana sarjaotteluissa, joissa olisi voinut esitellä koti- ja vierasjoukkueen pelaajien sekä tuomareiden jälkeen kaikki katsojat nimeltä mainiten.

Monisatapäisen yleisön viihdyttämisessä kuuluttajalla on oma tärkeä roolinsa, vaikka Nordman korostaakin, että pelaajat ja kannustava yleisö tekevät ottelutapahtuman.

"Minä pystyn vaikuttamaan siihen vain vähän tietyillä biisivalinnoilla ja hehkutuksilla. Kuulutukset tulevat ihan puhtaasti selkärangasta. En ole enää moneen vuoteen stressannut siitä", Nordman sanoo.

Ihmekös tuo, kun kuulutettuja otteluita on hyvinkin kolminumeroinen luku. Nordman kertoo, että edustusjoukkueen edesottamuksista on paljon hienoja muistoja. Hän nostaa kuitenkin esiin Westend Indiansin seurahistorian ensimmäisen SM-kullan, jonka B-pojat voittivat kaudella 2011–12.

"Olin kuuluttamassa finaaleita. Siihen aikaan pystyi olemaan vähän röyhkeämpi ja taisin päästä vähän vastustajan ihon alle", Nordman naurahtaa.

Nykyään hän pitää tärkeänä sitä, että myös vierasjoukkueelle osoitetaan kunnioitusta Salibandyliigassa. Nordmanilla on tapana soittaa musiikkia myös vieraiden maalien jälkeen.

"Ei nyt tietenkään mitään varsinaista maalilaulua, mutta kuitenkin jotain. Ei ajaa mainoksia kuten joillain seuroilla on tapana, eikä hiljaisuutta."

Otahallilla ei totisesti tarvitse pelätä hiljaisuutta tai kiusaantunutta fiilistä. Nordman kertoo tunnelman vetävän aina mukanaan, vaikka hallille työpäivän jälkeen tullessa vielä potuttaisi ja tuntuisi, ettei tänään irtoa mitään. Oma roolinsa tässä on musiikilla, josta Nordman vastaa lähes yksinään. Kuuluttaja on oman toimensa ohella DJ tai päinvastoin.

"Pelaajat valitsevat musiikin alkulämpöihin, mutta muuten siitä vastaan minä", laulua ja kitaransoittoa harrastava Nordman kertoo.

"Musiikkiharrastuksesta on älyttömästi apua, kun mietin biisilistoja."

Heimon kotiotteluissa kuullaankin mukaansa tempavaa ja teemaan sopivaa musiikkia. Nordman myöntää, että soittolistalle on pihistetty ideoita muun muassa NFL:ssä pelaavan Kansas City Chiefsin ottelutapahtumista. Mutta mikäs siinä, kun tuntuu toimivan tunnelman nostattamisessa.

Nordman tarjoilee lopuksi vielä uutisen. Perjantain TPS-ottelussa kuullaan ensimmäistä kertaa musiikkia Heimon uusitulta soittolistalta. Kannattaa siis ehdottomasti tulla kuuntelemaan ja katsomaan samalla, kuinka Indians näyttää turkulaisille selvät sävelet.

 

Westend Indians vs TPS perjantaina 18.30 Otahallilla - Teerrrrrrvvvvvetuloa!