Su 15.09.2024

Heimo vaikeuksien kautta voittoon Oulussa, debytantit tehokkaina – "Hyvin passit napsahtivat lapaan takatolpille"

Pitkään odotettu F-liiga-kausi pyörähti täydellä teholla käyntiin lauantaina, ja myös tappiottoman treenikauden pelannut Westend Indians oli ensi kertaa askissa kaudella 2024–25.

Heimo matkasi kauden avauksessaan OLS:n vieraaksi Kastelliin, jossa se oli hävinnyt kaudella. Revanssi oli varmasti mielessä. Silti Oulun reissusta ei odotettu tälläkään kertaa helppoa.

Eikä se sellainen ollutkaan. OLS nousi toisessa erässä rinnalle ja ohi, ja uusi temppunsa kolmannessa. Kotijoukkue johti vielä kymmenen minuuttia ennen loppua, mutta Heimon rutiini oli liikaa lopulta nuorelle oululaisryhmälle.

Rehellisyyden nimissä kotijoukkue olisi tällä suorituksella ansainnut enemmän kuin 6–7-tappion. Kaiken lisäksi Heimon voittomaali kimposi verkkoon oululaisten omasta pelaajasta reilu minuutti ennen loppua.

Vastaavasti Heimolle pisteet pitkältä reissulta kelpasivat hienosti, vaikka pelillisesti kysymyksiä varmasti ilmenikin.

– Kolme pistettä ovat ainoa asia, mikä merkkaa, mutta oli todella nihkeätä kyllä pelaaminen. Emme tehneet asioita, mitä olemme koko kesän puhuneet, sivussa olevan Valtteri Kainulaisen tuuraajana kapteenin nauhaa kantanut Otto Lehkosuo kummasteli.

– Loppua kohden saatiin vähän pallollista peliä käyntiin ja tarvittava tulos kotimatkalle,

Heimo sai hyvän alun, mikä ei tietenkään salibandyn kaltaisessa lajissa ole kuin hyvä alku. Momentumit kun tuppaavat vaihtumaan taajaan

Viime kaudella espoolaisten kolmonen oli etenkin runkosarjassa hurjassa vieressä Petr Majerin johdolla. Nyt tuo vitja oli pistetty kokonaan uusiksi, mutta tehot säilyivät.

Keltamustien kauden avausmaalin teki 18-vuotias Markus Maronen, jolle osuma oli samalla uran ensimmäinen miesten liigassa. Hyvän syötön nopeassa hyökkäyksessä tarjosi aiemmin puolustajana tunnettu Ville Rautakoura, joka oli istutettu nyt laitahyökkääjäksi.

OLS:n tasoituksen jälkeen Maronen iski uudestaan. Tälläkin kertaa hän sai oivan passin takatolpalle viime kaudella puolustajana pelanneelta, mutta nyt hyökkääjäksi istutetulta ketjukaveriltaan. Toki Samuli Huppunen on juoninut ennenkin sentterinä, ja rooli tuntui olevan paitsi mieleen, niin myös hallussa.

Huppunen keräsi Marosen osuman tehomerkinnän lisäksi pari muutakin syöttöpinnaa.

U19-maajoukkueen vakiokalustoon kuuluva Maronen oli lauantaina ensimmäistä kertaa pelaavassa kokoonpanossa, vaikka pöytäkirjassa hän oli muutaman kerran piipahtanut viime kaudella. Onnistunut debyytti siis.

– Ehdottomasti hyvältä maistui pelata, kun on taitavia äijiä ympärillä. Hyvin passit napsahtivat lapaan takatolpille, niin ei siinä ollut kuin laittaa maaliin, nuorukainen kertasi.

Heimolla oli ensimmäisellä erätauolla maalin johto kiitos Marosen osumien, mutta toinen 20-minuuttinen oli kotijoukkueen. Oululaisten kakkoskentällinen iski kolme maalia, joista heidän liigadebytanttinsa Tuomas Kakko keräsi pisteet 1+2.

Espoolaisvieraat pääsivät aivan erän lopussa ylivoimalle, ja erikoistilanne hyödynnettiin hienosti. Pallo liikkui nopeasti mieheltä toiselle, ja lopulta Jere Niemelä laukoi Huppusen poikkarista etukulmaan kavennuksen. Otto Lehkosuo teki maalin edessä hyvää työtä sitoen puolustajat itseensä ja näin avaten tilan läpi neliön rullanneelle passille.

Kolmanteen erään Heimo tuli vauhdilla. Se pääsi taas ylivoimalle, jonka lopputulos oli lähes identtinen ensimmäisen kerran kanssa. Huppusen tarjoilu oli toki tällä kerralla perinteinen pomppupallo takatolpalle, jonka Niemelä tälläsi tyylikkäästi ilmasta verkkoon.

Joonatan Lindholm jatkoi maajoukkuepuolustajien maalikarkeloita vetämällä takakulmaan nopeasta vastahyökkäyksestä Rasmus Pasasen tarjoilusta. OLS oli kuitenkin kaikkea muuta kuin lyöty.

Joukkueen kapteeni Olli Lukkari teki kahdessa minuutissa kaksi maalia, joista jälkimmäisen ylivoimalla ajassa 49:48. Heimolle jäi kymmenen minuuttia aikaa suorittaa tai Oulusta jäisi vain luu käteen.

Onneksi Niemelä täydensi hattutemppunsa vain minuuttia myöhemmin. Hän pelasi näppärän give and go -seinäpelin Samuli Junnilan kanssa, ja pääsi sijoittamaan hyvästä sektorista tasoituksen.

Viimeisillä minuuteilla Heimo haki kiivaasti voittomaalia ja sai palkintonsa ajassa 58:49 onnekkaasti, mutta loppurynnistyksen intensiteettiin nähden ansaitusti.

Lehkosuon syöttöyritys maalin eteen ponnahti vastustajan kengästä etukulmasta sisään. Viimeisellä minuutilla vieraat puolustivat tyynesti OLS:n 6 vastaan 5 -pyörityksen, ja kausi lähti voitolla käyntiin kuten usein ennenkin.

– Pelillisesti ei ollut ihan sitä mitä haluttiin, ja varsinkin puolustamisessa oli tietynlaista huolimattomuutta. Hetkittäin olimme pallolla hyviä. Kauden avauspeli on aina vähän arvaamaton, ja on hyvä juttu, että pystyttiin voittamaan vähän heikommallakin esityksellä, päävalmentaja Antti Vartiainen tiivisti.

Yksittäisistä pelaajista ainakin Niemelä ansaitsi joukkuekaverien taputukset. Hattutemppu maalin pelissä on käypää valuuttaa, jolla ostaa arvostus uudessa joukkueessa.

Vaan taitaapa lappeenrantalaislähtöinen, mutta muutaman vuoden Turussa ja siellä mestaruuden voittanut eliittipakki sitä muutenkin nauttia.

– Ehdottomasti on aina kiva tehdä maaleja. Tärkeintä kuitenkin oli tuo kolme pistettä. Peliin jäi paljon parannettavaa, mutta nyt on hyvä tauko käydä pelillisiä asioita läpi ja isketään entistä kovempaa seuraaviin matseihin, Niemelä puntaroi.

– Ihana päästä taas nauttimaan tutusta tarjoilusta, [myös lappeenrantalaislähtöinen Huppunen] ei siinä tarvitse kuin pitää lapa maassa ja heilauttaa, kun napsuu palloa lapaan.

Huppusen veljekset ja Juuso Kekki edustavat Niemelän lisäksi Heimon lappeenrantalaissiipeä, mutta joukkue on toki yhtenäinen ja sen henki on loistava. Tämän Niemeläkin on päässyt toteamaan nopeasti.

– Jengiin on päässyt todella hyvin messiin, ja kilpailutilanne on hyvällä tasolla. Joka reeneissä taistellaan hyvällä asenteella ja reenien jälkeen hyvällä fiiliksellä kotia, puolustaja kuvaili alkusyksyn tunnelmia.

Heimo pelaa seuraavan kerran vasta 30.9. Tuolloin se kohtaa Tampereella Classicin kolme vierasmatsin härkäviikon aloittavassa kamppailussa. Seuraavalla viikolla on kaksi reissupeliä ennen kuin remontoitu Tiipii päästään korkkaamaan F-liigan osalta 25.10.

Teksti: Erno Rautarinta

OLS–HEIMO 6–7 (1–2, 3–1, 2–4)

06:25 Markus Maronen (Ville Rautakoura) 0–1
13:56 Anssi Välitalo (Aapo Rantaniemi) 1–1
15:18 Maronen (Samuli Huppunen) 1–2
20:57 Tuomas Kakko (Eetu Ijäs) 2–2
28:35 Iiro Savela (Kakko) 3–2
35:49 Kimi Vänttilä (Kakko) 4–2
39:55 Jere Niemelä (S. Huppunen) 4–3 yv.