Ke 04.01.2023

Heimo taipui sarjakärjelle tiukassa taistossa – "TPS pelasi playoff-salibandyä"

Westend Indians lähti vuoden 2023 ensimmäisen F-liigan otteluun revanssi mielessä. Olihan illan vastustaja TPS kukistanut sen joulun alla Turussa jännittävien vaiheiden jälkeen.

Otahallin ottelussa oli jo kevään enteitä, niin vähämaalinen ja tarkka kamppailu siitä muotoutui. TPS osoitti mestaruuskandidaatin elkeitä pitämällä kotijoukkueen nollilla yli 50 minuuttia. Hyvästä kiristä huolimatta Heimo hävisi lopulta 2–4.

Joulutauolla oli sellainen vaikutus, että molempien joukkueiden tunnelataus oli silmin näkyvä, ja pelinälkä oli helppo huomata. Heti ensimmäisestä erästä alkaen tilanteisiin mentiin täysillä, eikä kaksinkamppailuista hevin peräännytty.

Otahallissa oli myös hyvä tunnelma kotiyleisön ja Suomen ehkä tunnetuimman salibandykannattajan, TPS-fani Tero Töyrylän pitäessä lehtereillä mökää.

Heimolla oli läpi ottelun hyviä pelinhallintajaksoja, mutta TPS käänsi vaarallisesti ja parin tolpan jälkeen se myös teki avausmaalin Tuomas Ojalan lauottua vasemmalta takakulmaan. Muita tilastomerkintöjä ei sitten avauserään tehtykään.

Eikä niitä juuri tullut toisessakaan. Itse asiassa kirjauksia oli tasan yhtä monta ja samaa sorttia. TPS:n toisen osuman teki maalin edestä Ville Hirvisuo.

Heimolla oli kyllä omat hetkensä, mutta viimeinen silaus puuttui yhä. Murtavat syötöt eivät aivan napsahtaneet vastaanottajan lapaan, haastoissa pallo pyörähti lavan yli vilme hetkellä tai vedot painuivat hiukan ohi turkulaisten maalista.

Kahden maalin takaa-ajoasemassa ja nolla taulussa omassa maalisarakkeessa ei ollut epäselvää, mitä Heimo lähti päätöserässä hakemaan.

Ja kyllähän kotijoukkue helpottavaa avausmaaliaan haki. Turkulaisten puolustus kuitenkin piti, ja läpimurtoaan F-liigan pakkieliittiin tekevä Jere Niemelä laukoi vieraiden kolmannen.

Sinnikäs yritys palkittiin viimein ajassa 50:14 Petr Majerin sivalluksella maalin edestä. Pirteästi esiintynyt tšekki oli lähellä onnistua myös seuraavassa vaihdossaan. 

Kaiken kaikkiaan Heimo ponnisti kunnioitettavaan takaa-ajoyritykseen, joka sai pontta Joonatan Lindholmin 2–3-kavennuksesta ajassa 58:02. Se kuitenkin tuli hivenen liian myöhään.

Viimeisillä minuuteilla pallo pyöri näppärästi TPS:n alueella, mutta Mikko Hautaniemi pääsi ratkaisemaan 20 sekuntia ennen loppusummeria paiskaamalla pallon tyhjään maaliin. 

Lopussa Heimon parhaana palkittu maalivahti Juuso Jokisalo nollasi vielä maalintekijävirtuoosi Miko Kailialan rankkarin. Se jäi laihaksi lohduksi.

Kapteeni Valtteri Kainulaiselta jäi muutama matsi väliin joulun alla sairastelun vuoksi. Niinpä hyökkääjällä oli kovat pelihalut. 

– Hirveää oli katsoa pelejä himassa. Oli todella kiva pelata, tietysti tappio harmittaa, Vade totesi.

Ykköskentällinen oli hetkittäin todella terävä, mutta maaleja se ei tällä kertaa saanut.

– TPS puolusti hyvin. Eivät he lahjoita maalipaikkoja. Ne pitää uskaltaa hankkia ja siten ansaita. Pitäisi ehkä virittää enemmän ja saada vetomäärää niin korkeammaksi, Heimon kaikkien aikojen maalitykki pohti.

Kainulainen on sen verran kokenut kettu, että tietää kyllä verkkojen taas heiluvan, kun malttaa paiskia töitä. F-liigan ohjelmassa seuraa Heimon osalta nyt puolentoista viikon tauko, jona aikana hiki eittämättä virtaa treeneissä.

Sen jälkeen joukkue matkaa Seinäjoelle, jossa se kohtaa SPV:n ja Jymyn peräkkäisinä päivinä.

– Nämä ovat kivoja reissuja, joista saa yhteisiä kokemuksia. Meillä on hyvää aikaa petrata maalintekoa ja maalipaikkojen tekoa, Kainulainen evästi.

Päävalmentaja Antti Vartiainen oli samoilla linjoilla. Hyvä reilun viikon harjoittelu valmistaa joukkueen Pohjanmaalle ja edelleen kohti kevään isoja pelejä, joiden tunnelmasta saatiin tuulahdus heti vuoden 2023 ensimmäisessä koitoksessa. 

– TPS pelasi tänään playoff-salibandyä. Kaipaisimme tähän vuoden alkuun parempaa peliä ja olimmekin ensimmäisessä erässä hyviä. Olisi tarvittu vain paikoista maali, niin olisimme päässeet kuskin paikalle, Vartiainen harmitteli.

Ottelun läpivientiin ei tarvitse olla muutenkaan pettynyt. Kiri oli lähellä onnistua, eikä takaa-ajoasemaan olisi välttämättä edes jouduttu, jos etsikkoaikaan olisi tullut onnistumisia tai onnekas pomppu. Vartiaisella olikin selvä resepti siihen, miten parantaa tästä.

– Ripaus tehokkuutta ja röyhkeyttä hyökkäyspäässä!


HEIMO–TPS 2–4 (0–1, 0–1, 2–2)

12:51 Tuomas Ojala (Olli Laine) 0–1
33:23 Ville Hirvisuo (Miko Kailiala) 0–2
44:46 Jere Niemelä (Hirvisuo) 0–3 sr.
50:14 Petr Majer (Jasper Auvinen) 1–3
58:02 Joonatan Lindholm (Samuli Huppunen) 2–3 im. 
59:40 Mikko Hautaniemi 2–4 tm.

Kansikuva: Janne Hirvensalo