Su 19.09.2021

Heimo puristi täpärän voiton sarja-avauksessa Tikkurilassa – "Puolustuspään onnistumiset ovat yhtä tärkeitä kuin hyökkäyksen"

Westend Indians aloitti F-liigakautensa 2021–22 täpärällä vierasvoitolla Tikkurilassa. Paikallinen Tiikerit nousi kolmannessa erässä vielä tasoihin, mutta Heimo ratkaisi sarjapisteiden kohtalon kreivin aikaan toimineella ylivoimapelillään. Loppulukemat Vantaalla kirjattiin 3–4.

Kauden avausottelussa yksi spekuloinnin kohde on tietenkin pelaava kokoonpano ja kentälliset. Westend Indians aloitti kauden 2021–22 jossain määrin odotetuin vitjoin. Aaro Astalan puuttuessa ykkösestä siinä pelasivat todelliset Heimo-ikonit Valtteri Kainulainen, Sami Niskanen, Otto Lehkosuo ja Tuomas Harjula. Kentällisen viidenneltäkään lenkiltä ei sählykokemusta puutu, sillä oikealla laidalla hyökkäsi Perttu Puska

Ehkä vielä mielenkiintoisempi oli Heimon kakkosketju, jota voi luonnehtia viime vuosien divaritähtien yhteenliittymäksi. Trion muodostivat syksyllä 2019 Rangersista naapurikaupunkiin siirtynyt Teppo Salo, vuotta myöhemmin Lappeenrannasta keltamustiin tullut Samuli Huppunen sekä tämän kauden tulokas Leevi Auranen, joka pelasi sunnuntaina uransa ensimmäisen F-liigaottelunsa junnuvuosiensa seuraa Tiikereitä vastaan. 

Ketjun pistepotentiaali on helppo tarkistaa tilastoista, sillä herrojen yhteenlaskettu pistesaldo kunkin viimeisimmältä divarikaudelta on 143. Ketjun takana pelaava Eetu Nykänen on entinen hyökkääjä, ja myös Ossi Koskisella on annettavaa kentän molemmissa päissä. 

Kolmosen muodostivat tuore nuorten MM-hopeamitalisti Samuli Junnila, jo kolmannen Indians-kautensa aloittanut Eero Harjula, taitava Jasper Auvinen sekä alakerrassa vihtiläislähtöinen Jonatan Junkkari ja kokenut Janne Salonen, joka pelasi Heimo-debyytissään viime kauden seuraansa vastaan. 

Mittava kentällisten läpikäynti kuvastaa sitä, että ottelun ensimmäisellä puolikkaalla ei tapahtunut paljonkaan, ainakaan tilastoihin kirjattavaa. Isoimmat tuuletukset nähtiin onnistuneista peitoista. Indians oli lievästi niskan päällä, mutta viimeistelyssä oli selvää alkukankeutta ja vastuun siirtämistä hyvissä paikoissa. 

Molemmat pääsivät kertaalleen ylivoimalle, mutta sekä Heimon Mikko Kirvesniemi että Tiikerien Jens Beijar pitivät verkkonsa koskemattomina. 

Heti ottelun puolivälin ylityttyä tuli myös avausmaali. Sen teki vauhdillaan ja taidoillaan muutenkin Tikkurilan Urheilutalon yleisöä säväyttänyt Auranen. Laitahyökkääjän ensimmäinen liigamaali tuli Teppo Salon oivasta alustuksesta. Kunniamaininnan Heimon kauden avausmaalista ansaitsee Koskisen pitkä syöttö maalin edustalle. 

Reilua minuuttia myöhemmin Lehkosuo ja Tuomas Harjula sovelsivat menestyksellä pakki-pakki -syöttöä. Harjula sai pallon hyökkäysalueen vasemmassa kulmassa ja pudotti laitaa myöden MM-kotikisoihin tyrkyllä olevalle Lehkosuolle, joka tälläsi vastapalloon Heimon toisen maalin. 

Kolmannessa erässä Tiikerit alkoi taistella odotetusti voitosta, ja Heimo sortui jäähyilyyn. Aurasen kaksiminuuttista seuranneessa ylivoimassa Christian Remes ampui kavennuksen Heimon maalin ylänurkkaan. 

Pian tämän jälkeen Samuli Junnilalle tuomittiin hyökkäysalueella sekavasta tilanteesta 2+2 minuutin rangaistus. Pitkä alivoima tarjosi muun muassa Valtteri Kainulaiselle puolittaisen läpiajon, mutta ei osumaa. Tiikerien tutkapari Kevin Starck – Remes sen sijaan onnistui toistamiseen aivan neliminuuttisen loppuhetkillä. 

Tasoitusmaali ei vielä rauhoittanut tilannetta. Heimo joutui tappamaan vielä yhden kaksiminuuttisen, mutta teki sen varmasti. Erän puolivälin jälkeen oli Heimon vuoro päästä ylivoimalle. 

Vieraiden onneksi erikoistilannepelaaminen tuotti tulosta myös toisessa päässä. Kapteeni Kainulainen latasi Tuomas Harjulan hyvästä syötöstä Indiansin uudestaan edelle. Kuvio on nähty useita kertoja ennenkin F-liigassa, ja onnistuminen maistui selvästi molemmille arkkitehdeille. 

Harjula täydensi huippuiltansa iskemällä neljännen maalin seuraavalla ylivoimalla. Tämä maali tuli aivan maalin edestä Lehkosuon vedon riparista. Kahden maalin johto oli palautettu ja hyvä niin — Tiikerit nousi puoli minuuttia ennen loppua uudestaan tuntumaan Juuso Salon maalilla. Sen lähemmäksi kotijoukkue ei kuitenkaan päässyt. 

– Tämä oli siinä mielessä täydellinen suoritus, ettei kolmea pistettä enempää voi saada, päävalmentaja Antti Vartiainen naurahti. 

– Mutta aina voi parantaa. Olihan tämä meiltä jollain lailla hermostunut peli. 

Vartiainen korosti, että kentällä tapahtui paljon hyviä juttuja. Etenkin kolmannen erän jälkimmäinen puolisko oli hyvä. 

– Vikalle kympille saatiin kova luonteenosoitus ja tason nosto jäähyjen vuoksi rikkonaisen vaiheen jälkeen. Emme päästäneet viidellä viittä vastaan maaliakaan, mikä on aina hyvä suoritus, Vartiainen totesi. 

Yksi hänen teeseistään on puolustuspelaamisesta nauttiminen. Sitä joukkue toteutti sunnuntaina hyvin. Onnistuneet peitot ja muut oman pään suoritukset palkittiin vaihtopenkiltä aplodein ja kannustushuudoin. 

– Puolustuspään onnistumiset ovat ihan yhtä tärkeitä kuin hyökkäyksen, Vartiainen vahvisti viestiä. 

Yleisölle jälkimmäiset näkyvät usein paremmin. Yksi tällainen taituri on SB Vantaassa kovaa jälkeä tehnyt Auranen. 

Entisten divarimiesten hyökkäysketju on ollut Vartiaisen mukaan kasassa jo pidemmän aikaa. Kaikilla on selvästi pistenikkarin vikaa. 

– He ovat kaikki tosi taitavia pelaajia, ja on ollut raikasta tekemistä. Kun he vielä saavat tuossa lisää kokemusta yhdessä pelaamisesta, niin potentiaalia on paljon. 

Auranen oli itsekin luonnollisesti tyytyväinen debyyttiinsä F-liigassa. 

– Totta kai tuntui hyvältä päästä pelaamaan liigassa. Vastassa oli paljon tuttuja kavereita, siitä tuli vielä ekstralatausta. Pitää olla tyytyväinen, kun saimme joukkueena kolme pistettä, hän jutteli. 

Auranen kertoi yhteisen sävelen löytyneen hyvin ketjun kesken. Ehkä siinä helpottaa sekin, että hyökkääjillä on keskenään samantyyppinen tausta ja pelaajapolku divarin huipulta liigaan. 

– Ajattelemme pelistä samalla tavalla. Maalissa pääsin Salon tarjoilusta hyvältä paikalta tälläämään ja onneksi sattui menemään. Se tekee hyvää itseluottamukselle. 

Kyseinen asia on yksi tärkeimmistä ominaisuuksista. Liigassa itseluottamuksen merkitys korostuu. Aurasen mukaan korkeimmalla sarjatasolla on selvästi vähemmän aikaa ratkaisuille kuin Divarissa. 

Jos Auranen onkin vielä toistaiseksi vihreä liigatasolla, niin samaa ei voi sanoa kapteeni Valtteri Kainulaisesta. Hänelle starttasi sunnuntaina yhdeksäs kausi liigassa, ja Aurasen tavoin hän pääsi myös pöllyttämään verkkoa. 

– Hyvältähän se maalin tekeminen aina tuntuu. Kun tuntee pelikaverit hyvin pitkältä ajalta, niin tietää miten syöttö missäkin tilanteessa tulee tai vastaavasti näkee jo asennosta, ettei nyt voi syöttää. Mutta tällä kerralla Tuomakselta tuli jälleen kerran hieno syöttö, Vade kertasi tuttua näkyä. 

Kapteenille kauden 2021–22 avauksessa kohokohta oli silti se, että katsomossa oli pitkästä aikaa yleisöä. 

— Mietin jo päivällä, miten hienoa on saada väkeä katsomaan. 

Sarjapeleissä on muutenkin oma tunnelmansa verrattuna harjoitusmatseihin. Helppoja voittoja ei juuri ole, eikä hyvä valmistautuminenkaan takaa mitään. 

– Eivät nämä ole kenellekään helppoja. Peli nyt vain menee johonkin suuntaan, eikä sitä voi ennakoida, vaikka etukäteen miettisi. Kyllä meillä nytkin oli A-luokan paikkoja, mutta emme päässeet missään vaiheessa hengähtämään. Vaikka matsi ei ollut kovin korkeatempoinen, oli siinä hyvää kamppailupelaamista koko ajan, Kainulainen summasi kauden avauksen. 

Ennakkoasetelmissa Tiikerit on yksi liigan heikommista vastustajista, mutta se osoitti, että hyvää peliä pelataan kaikkialla. Seuraavaksi Heimo matkaa Turkuun, jossa keskiviikkona vastaan asettuu jopa mitaleille povattu TPS. 

Turkulaiset hävisivät oman avauksensa Oilersille rumin luvuin. Vastaan asettuu ärsytetty ja kova vihu. 

— Meillä on treenimatsista hampaankolossa, ja saadaan varmasti hyvä peli, Kainulainen jo odotti. 

Myös valmentaja Vartiainen oli mielissään siitä, että odotus on viimein ohi. 

– Meidän puolestamme kausi olisi voinut alkaa jo kuukausi sitten. Hyvä, että tässä alussa tulee pelejä hyvää tahtia. Maanantaina huilaamme, tiistaina treenaamme ja keskiviikkona sitten Turkuun, AV suunnitteli.


Tiikerit–HEIMO 3–4 (0–0, 0–2, 3–2) 

30.28 Leevi Auranen (Teppo Salo) 0–1
31.30 Otto Lehkosuo (Tuomas Harjula) 0–2
42.03 Christian Remes (Kevin Starck) 1–2 yv.
48.13 Remes (Starck) 2–2 yv.
52.47 Valtteri Kainulainen (T. Harjula) 2–3 yv.
57.36 T. Harjula (Lehkosuo) 2–4 yv.
59.31 Juuso Salo (Starck) 3–4 im.