La 20.11.2021

Heimo kaatoi EräViikingit ja täytti Tiipiin iloisilla ilmeillä – "Tämä oli varmasti neutraalillekin katsojalle laadukas matsi"

Hyvätasoinen ja vauhdikas F-liigan paikallisottelu, yli 500 katsojaa sekä supervireinen Aaro Astala olivat resepti, jolla Westend Indians piristi Espoota marraskuisena perjantai-iltana Otahallissa.

Kauden parhaan kotiottelunsa tähän asti pelannut Heimo kukisti EräViikingit maalein 6–3. Vaikka syksyllä ei tunnetusti jaeta muuta kuin runkosarjan pisteitä ja kunniaa, kielii joukkueen suoritus suunnan olevan oikea MM-kisojen ajaksi tauolle jäävässä F-liigan sarjataulukossa. 

Jo ensimmäisen erän voi sanoa sujuneen Heimon merkeissä, vaikka myös EräViikingit oli siihen luultavasti tyytyväinen onnistuttuaan käännöissä. 

Avausmaalin teki Valtteri Kainulainen, joka oli unohdettu tolpalle aivan yksin. Kapteenille pallon puolesta kentästä toimitti tutkapari Aaro Astala. Tyylikäs osuma herätti kotiyleisön, mutta mitään espoolaisten ilotulitusta ei ollut luvassa salamastartista huolimatta. 

EräViikingit tasoitti nimittäin vain vajaat 20 sekuntia myöhemmin Tommi Rosendahlin päästyä puolihuolimattomasti läpiajoon. Seuraavat reilut kymmenen minuuttia mentiin 0–0-lukemissa, vaikka jonkinlaista säpinää maaleilla nähtiinkin. 

Westend Indiansin kakkosviisikko jatkoi terävän hyökkäysosaamisensa esittelyä ajassa 14:35. Ketjun sentteri Samuli Huppunen pääsi harhautuksen jälkeen nousemaan kohti maalia, ja matala laukaus painui Nemo Sipilän "läpi" ja kieri maaliviivan yli. 

ErVi ei taaskaan aikaillut tasoituksen kanssa. Tällä kertaa siinä meni nyt pari minuuttia. Vieraiden tutkapari Rosendahl–Mika Moilanen onnistui nyt toisinpäin jälkimmäisen iskettyä riparin Juuso Jokisalon maaliin. 

Toisessa erässä pelattiin vauhdikasta ja kivan näköistä peliä puolin ja toisin. Kontaktiakaan ei kaihdettu.

Ajassa 25:06 EräViikingit sai rankkarin, jonka Jokisalo eleettömästi torjui. ErVin Tupla-pelaaja Rosendahl yritti jallittaa itseään 14 vuotta nuoremman Indians-kassarin, mutta tämä seurasi maltillisesti konkarihyökkääjän ratkaisun.

Heimo sai buustia Jokisalon huippusuorituksesta. Se rakensi useamman hyvän maalipaikan, mutta vasta Jasper Auvinen onnistui ajassa 31:18. Nuorukainen sai maittavan syötön maalin takaa Astalan lavasta eikä erehtynyt. 

ErVi mieli taas nopeaa tasoitusta, mutta nyt Indians kesti hyöyn. Sitten pelin painopiste siirtyi taas vieraiden maalille. Toivottua puskuria lisäosumien muodossa kotijoukkue ei näyttänyt silti saavan keskimmäisellä 20-minuuttisella. 

Siltähän se näytti, mutta todellisuudessa Heimo teki kuin tekikin vielä yhden maalin toisessa erässä, kun osa katsojista oli jo poistunut hodarijonoon. 

Ykköskentällinen suunnitteli supisten ja toteutti tyylillä juonikkaan vaparikuvion, jossa Kainulainen käytti Astalaa syöttölautana ennen kuin tempaisi näyttävän 4–2-osuman maalin kattoon. 

Kolmannessa erässä puskuria lähdettiin kasvattamaan. Ykköskentällinen hankki tuota pikaa ylivoimatilanteen. Nuori Samuli Junnila sai peliaikaa Kainulaisen vakiopaikalla ja kiitti luottamuksesta. Ensimmäinen kohdistuslaukaus osui tolppaan, mutta toisella syntyi kauden viides täysosuma. 

EräViikinkien eväät vaikuttivat syödyiltä etenkin sen jälkeen, kun Astala sihtasi ja sihtasi lähivaparia ennen kuin löysi yläkulmasta pallon menevän reiän. 

Eivät vieraat kuitenkaan taistelutta luopuneet pisteistä. Moilanen kavensi reilut seitsemän minuuttia ennen täyttä aikaa. Sen jälkeenkin ErVi painoi päälle, ja Heimon päävalmentaja Antti Vartiainen käytti viisaasti aikalisän momentumin kääntämiseksi. 

Se konsti toimi. EräViikingeille ei enää paikkoja suotu. Jokisalo oli päästä pisteille, kun hän tavoitteli Kainulaista pitkällä heitolla. ErVin pelaaja katkaisi korkean mailan turvin ja joutui jäähylle. 

Aivan lopussa Astala oli vielä tehdä todellisen Urheiluruutu-maalin, kun hän löi suoraan ilmasta Otto Lehkosuon vastakkaisesta kulmasta lähettämän kaaripallon kohti ErVin maalia. Sipilä onnistui vain vaivoin torjumaan illan tehopelaajan hulppean kokeilun. 

Hienon ja viihdyttävän esityksen jälkeen ei ollut ihme, että Otahallilla nähtiin varsin iloisia ilmeitä. Pistepörssin top-10:een neljän merkinnän suorituksellaan noussut Astala painotti, ettei vireen takana ole mitään taikatemppuja. 

– Ei tässä ole mikään muuttunut. Minusta pelasimme alkukaudestakin ihan hyvin, mutta se ei vain näkynyt tulostaululla, sentteri pohti. 

Salibandyssä pienet asiat voivat merkitä paljon, kun lumipallo alkaa vieriä oikeaan suuntaan. Näin on selvästi käynyt Astalan ja Kainulaisen yhteistyölle. 

– Nyt on uponnut paremmin meidän viisikollamme. Ehkä siinä on se ketsuppipulloefekti sitten. 

Astalan mahtivire herättää keltamustien silmälasien läpi katsottuna mietteitä joulukuun MM-kotikisoista. Indiansista Astala ja Lehkosuo olivat viimeisten joukossa mukana ryhmässä, josta maajoukkuepelaajat valittiin. Heidän oli kuitenkin tyytyminen varapelaajan rooliin. 

– En missään vaiheessa stressannut maajoukkuepaikasta, vaikka se oli totta kai tavoite. Harmittaahan se snadisti, ettei vielä riittänyt, Astala sanoi. 

Hän ei ole katkera rannalle jäämisestä, sillä projekti on ollut koko ajan reilu. Kaikki ovat tienneet, että hyviä pelaajia jää valitsematta. Epäonneakin hänellä oli. Astala sairasteli alkusyksystä juuri ennen maajoukkueen leiritystä ja Ruotsi-otteluita, eikä hän näin ollut parhaassa iskussa kenties tärkeimmässä näyttöpaikassa. 

– Uralleni mahtuu varmasti vielä kisoja. Ei muuta kuin selkä pyöreäksi ja painamaan vielä enemmän hommia. 

Heimon väreissäkin riittää motivoivia matseja, joista perjantainen käy esimerkkinä. Kolmen syöttöpisteensä lisäksi Astala napautti tarkan vedon yläkulmaan lähivaparista. 

– On se pallo niin pieni, että se mahtuu kun tila aukeaa. 

Loppusekuntien unelmalaukaus olisi maalin mennessään kruunannut kaiken. 

– En tiedä, miten maalivahti sai jotain eteen, mutta olisihan se ollut aika naurettavaa, jos olisi mennyt, Astala hymyili. 

Hyvä vire pysyy yllä treenaamalla, mutta myös lepo on tärkeää. Astalalla on kokemusta asiasta. 

– On mukavaa, kun pystyy treenaamaan kehittävästi, mutta pitää olla tarkkana, ettei treenaa yli. Minullekin on joskus käynyt niin. Kun treenaaminen maistuu, voi olla vaikeaa huomata, jos kroppa käy ylikierroksilla, Astala muistutti sudenkuopista, jotka on voittojen jälkeen hyvä huomioida. 

Mutta kyllä voittoja pitää silti makustellakin. 

– Tämä oli pirun hyvä peli. Katsomossa oli ääntä, oli tiukka matsi, josta tuli hieno voitto, riemuitsi maalivahti Juuso Jokisalo. 

Hänen koppaamansa rankkari oli tietynlainen käännekohta, sillä sen jälkeen Heimo alkoi tehdä eroa EräViikinkeihin. 

– Olimme katsoneet videolta, millaisia rankkareita heillä on. Klipeissä näytti, että hän [Tommi Rosendahl] hakee usein kämmenelle, mutta nyt yrittikin rystyllä, Jokisalo kertasi maltillista torjuntaansa. 

Jokisalo on jakanut liigamatsit suurin piirtein puoliksi Mikko Kirvesniemen kanssa. Lisäksi hän on pelannut A-nuorten SM-sarjaa. 

– Molemmissa on tullut isoja voittoja. Hyvillä fiiliksillä mennään kohti kevään pelejä, Jokisalo, 19, totesi. 

Heimon nuorisokaartista perjantaina onnistui vielä Jokisaloakin vuoden nuorempi Samuli Junnila, joka ennakkoluulottomasti painoi komean ylivoimamaalin saatuaan mahdollisuuden erikoistilanteessa. 

– Tuli nostalgiset fiilikset, kun pääsi pelaamaan ykkösylivoimassa, hän naurahti junnuaikoihinsa viitaten. 

Junnila hankki peliaikaa omilla kannuksillaan. Erityisen kova näyttö tuli Nurmon Jymyä vastaan vajaa viikko sitten. Silloin hän kavensi pari minuuttia ennen loppua ja mahdollisti Heimon nousun voittoon. 

– Kesti hetken käynnistyä tähän kauteen, mutta viimeisin kuukausi on mennyt jo ihan hyvin, nuorukainen analysoi. 

Junnilan vahvuus hyökkääjänä on laukaus, jota hän opetellut olemaan säästelemättä. 

– Tykkään kyllä treeneissä kohdistaa vetoa ja hakea lapaan oikeaa käyryyttä, laitahyökkääjä kertoi. 

Kohdistamista hän harjoitti myös Tiipiin kaukalossa ensimmäisen yrityksen osuttua tolppaan. 

– Toistoja, toistoja. Ei voi tehdä maaleja, jos ei lauo. Pitää luottaa omiin taitoihin, mutta ei pidä pakottaa mitään, hän tiivisti periaatteensa isossa ja pienessä kuvassa. 

Valmentaja Vartiainen totesi antavansa Junnilalle mielellään vastuuta hyökkäyspäässä. 

– Samuli on tosi hyvä ylivoimapelaaja. Pyrimme aina tunnistamaan kuumimmat pelaajat kuhunkin hetkeen. Meillähän on paljon pelaajia, jotka voisivat pelata ylivoimaa. Haemme siinä myös hyviä kemioita samalla, Vartiainen perusteli. 

Hän oli tyytyväinen kokonaisuuteen ErViä vastaan. 

– Meidän pitikin pelata tänään hyvin, sillä myös vastustaja suoritti korkealla tasolla. Neutraali katsojakin piti tätä varmasti laadukkaana matsina. 

Vartiaisen mukaan Heimo pystyi viemään peliä pallolla, mutta EräViikingit osoitti vaarallisuutensa moneen otteeseen etenkin käännöissä. 

– Meillä oli hyvin koko ajan fokus mukana. Teimme fiksuja ratkaisuja. 

Astalan ja Kainulaisen onnistumiset eivät tulleet yllätyksenä. 

– On se vire näkynyt treeneissäkin. Aarolla on enimmäkseen ehjä harjoituskausi alla, ja se näkyy muutenkin kuin pisteissä. 

Vartiaisen mukaan Heimo vetäytyy nyt kuukaudeksi treenaamaan, mutta vielä ennen joulua on luvassa Espoon derby. Oilersin kukistaminen kruunaisi hyvän syyskauden. 

– Nyt rakennamme tehdyn työn päälle, Vartiainen suunnitteli.


HEIMO–EräViikingit 6–2 (2–2, 2–0, 2–1) 

02:59 Valtteri Kainulainen (Aaro Astala) 1–0
03:18 Tommi Rosendahl (Mika Moilanen) 1–1
14:35 Samuli Huppunen (Samuli Alaluusua) 2–1
17:23 Moilanen (Rosendahl) 2–2
31:18 Jasper Auvinen (Astala) 3–2
39:53 Kainulainen (Astala) 4–2
41:40 Samuli Junnila (Tuomas Harjula) 5–2 yv.
49.26 Astala (Kainulainen) 6–2
52:48 Moilanen (Marko Juselius) 6–3

Maalikooste täältä!

Ottelukuvat täältä!

Kansikuva: Juhani Järvenpää