Ti 16.05.2023

Heimo jatkaa hyväksi havaitulla kehityspolulla viime kauden rungon ja junnumestarien voimin – "Joukkueessa on hyvä balanssi kokemuksen tuomaa henkeä ja nuoruuden intoa"

Westend Indians pureskellut puolivälieriin päättyneen kautensa ja aloittanut jo harjoittelun seuraavaa varten. Myös kesäsuunnitelmat ovat  selvillä, ja joukkue lähtee F-liigaan 2023–24 suurin odotuksin.

Heimon ensi kauden ryhmä on kapteeni Valtteri Kainulaisen sanoin hyvä sekoitus kokemusta ja nuoruutta. Avainrooleista löytyy Vaden tapaisia toistakymmentä vuotta pääsarjassa pelanneita konkareita, parhaaseen peli-ikään ehtineitä liigan läpimurtopelaajia kuten Christian Remes sekä nippu tuoreita Suomen mestareita P22-joukkueesta. 

– Hemmetin hyvä fiilis on. Oli siistiä, että treenit taas alkoivat. Sen verran jäi hampaankoloon tästä kaudesta. Oli myös hienoa nähdä taas kundeja muutaman viikon tauon jälkeen, Kainulainen sanoi. 

Kuten on monta kertaa todettu eri pelaajien suulla, Heimoon siirtyessä ei tarvitse pelätä vastaanottoa. Tulokkaat otetaan heti mukaan. 

– Uskon, että he ovat viihtyneet ja siinä mielessä ollut matala kynnys. Nuorena voi olla jännittävää tulla uuteen jengiin, mutta meidän joukkueessa on paljon sellaisia samanmielisiä ja samanhenkisiä, joten on helppo hypätä siihen, kapteeni tuumi. 

Kainulaisen omista junnuajoista alkaa olla vuosikymmen, mutta se ei hillinnyt innostusta P22-joukkueen komeasta tempusta. 

– Juniorit nappasivat kultaa. Kundien kanssa elettiin heidän finaalitaivaltaan hyvin etäältä. Se oli aivan jäätävä suoritus. Historiallista ja mahtava juttu, Vade hehkutti kieltämättä hienoa suoritusta, joka toivottavasti kantaa myös miesten puolelle.  

– Ensi kaudesta on hyvä kutina. Joka jätkä varmasti ajattelee, että vitsi, liian aikaisin loppui viime kauden touhu ja nyt on hieno päästä tähtäämään ensi kautta kohti. 

Kainulaisen kanssa yläasteikäisestä samoissa joukkueissa pelannut Santeri Toropainen lopetti hienon uransa, ja saa ansaitun maininnan. 

– Vaikka legendoja tuosta lopettikin, niin uskon, että meillä on joukkueessa hyvä balanssi kokemuksen tuomaa fiilistä ja henkeä pelien läpivientiin saakka sekä toisaalta nuoruuden intoa ja juonikkuutta, mitä on nähtykin. Olen erittäin hyvillä fiiliksillä, kapteeni summasi. 

Päävalmentajana jatkava Antti Vartiainen oli niin ikään ehtinyt vetää menneitä asioita yhteen ja katsahtamaan tulevaan. 

– Viime kausi on tosiaan pureskeltu. Se oli isojen muutosten kausi, kun joukkueen runko muuttui täysin. Samoin pelaamista vietiin melko voimakkaasti haluttuun dynaamisempaan suuntaan. 

Vartiainen uskoo ennen kaikkea harjoitteluun, ja siihen Heimo panostaa myös kaudella 2023–24. 

– Harjoittelukulttuuria kiristettiin lisäämällä harjoitusmääriä, ja veimme koko kauden läpi isoilla treenimäärillä kasvaneesta pelimäärästä huolimatta. Tulevaan kauteen päästään kilpaurheilussa siitä hyvästä tilanteesta, että joukkueessa on vain vähän muutoksia ja siten hyvä jatkuvuus. 

Hyvä treenaaminen näkyy paitsi joukkuepelaamisessa niin myös siinä, että motivoitunut työ palkitsee tekijänsä. Tässä tapauksessa palkka on henkilökohtainen kehitys ja steppien ottaminen salibandyuralla. 

– Jos teemme hommamme hyvin, se antaa meille mahdollisuuden kehittyä paremmaksi joukkueeksi. Viime kaudella moni yksilö pystyi ottamaan askeleen eteenpäin urallaan. Sen haasteen heitän tälle ryhmälle myös tulevalle kaudelle, Vartiainen haastoi. 

– Hommansa hyvin tekemällä on mahdollisuus ottaa harppauksia lyhyessäkin ajassa pelaajana. Kilpailutilanne tulee olemaan kova myös jatkossa. 

Kun pelaajat kehittyvät, saavat valmentajat enemmän työkaluja joukkueen kehittämiseen. Vartiaisen mukaan palaset tähän duuniin ovat hyvin kasassa. Hanskat laitetaan heilumaan. 

– Uskon, että meillä on myös vahva pelillinen pohja, jonka päälle voidaan lähteä kehittämään. Uusista pelaajista voi sanoa, että ovat hyviä ja Heimon näköisiä pelaajia. 

Vartiainen on mukana miesten maajoukkueen valmennusryhmässä, joka pääsee viimein käytännön hommiin kesällä. Hän odottaakin rupeamaa jo innolla. 

Koutsaaminen on tiimityötä niin maajoukkueessa kuin seuroissakin. Vaikka AV on ollut viime vuodet miesten edustusjoukkueen luotsina, on hänellä vahvasti taustaa kultaa huuhtoneiden juniorien pelaajapoluilla. Siksikin SM-kulta lämmitti mieltä.  

– P22-mestaruus oli upea juttu ja arvokasta kokemusta johtamisesta ja kovissa paikoissa pelaamisesta meidän nuorelle kaartille. Haluan myös onnitella kaikkia niitä lukuisia juniorivalmentajia, jotka näiden 01–04 ikäluokkien parissa ovat vuosien varrella toimineet. Seurassa on tehty hyvää työtä, Vartiainen kiitteli. 

Hyvää työtä tehdään kaudella 2023–24 tällä porukalla. 

Teksti: Erno Rautarinta