La 22.12.2018

Heimo Espoon herrana joulun viettoon

Westend Indians sai perjantai-iltana herkkuja mahan täydeltä, vaikka ei ollut vielä edes joulu. Maistuvin anti Espoon derbystä oli kaksi sarjapistettä, jotka irtosivat rangaistuslaukauskilpailun jälkeen 7–6 voitolla Esport Oilersista. Samalla katkesi marras- ja joulukuuta synkentänyt tappioputki. Päälle päätteeksi Espoon herruus pysyy tiukasti keltamustalla Heimolla.

Päävalmentaja Mikko Laurikainen oli laittanut Heimon kentälliset uusiksi. Alkukauden puolustajana pelannut Oskari Möykkynen oli esimerkiksi päässyt ykköskentällisen vasempaan laitaan. Konsti oli ilmeisen toimiva, sillä lappeenrantalainen tarvitsi vain 11 sekuntia ottelun avausmaalin tekemiseen.

Oilers prässäsi rohkeasti neljällä, ja Möykkynen jäi vasemmalle täysin vapaaksi. Laadukas kuti upposi Joonas Kaltiaisen maalin takakulmaan. Pitkän vapauttavan syötön linkosi oman puolustusalueen kulmasta Otto Lehkosuo

Vierasjoukkue tasoitti minuuttia myöhemmin, mutta Möykkynen ei ollut vielä kylläinen. Seuraavan osuman hän ohjasi taitavasti aivan maalin edustalta. Tällä kertaa syötön tarjoili Lehkosuon serkkupoika Aaro Astala, jonka roikotus omalta alueelta leijaili juuri sopivalla korkeudella ohjuriin.

Indians meni erän lopussa jo 3–1-johtoon Valtteri Kainulaisen ylivoimaosumalla. Kapteeni pääsi kanttaamaan mielipaikaltaan, eikä erehtynyt. Erätauolle mentiin kuitenkin vain maalin verran edellä, sillä Oilers kavensi vain 11 sekuntia Kainulaisen osuman jälkeen.

Toinen erä oli Heimolle synkkä. Oilers rokotti puolustuksen pienistä nukahduksista ja oli erityisen vaarallinen erikoistilanteista. Sylvester Raikamo teki ensin pelitilannemaalin ja osui erän lopussa vapaalyöntikuvion seurauksena. Raikamon maalin välissä Justus Kainulainen oli veivannut pallon verkkoon rankkarista.

Oilers vei toisen erän 3–0 ja Indiansin synkkä jakso vaikutti saavan jatkoa. Päätöserään saapui kuitenkin taisteleva Heimo. Vastahyökkäykset tepsivät upeasti ja kotijoukkue latoi reilussa kolmessa minuutissa kolme osumaa.

Ensin Aku Aarnio poimi omalla alueellaan vastustajan harhasyötön lapaansa ja siirsi pelivälineen keskelle Astalalle. Numerolla 24 poikkeusellisesti pelannut sentteri ampui napakan kääntölaukauksen alakulmaan. AA:iden yhteistyö toi Heimon maalin päähän.

Tasoitusta ei tarvinnut odottaa kauan. Kolmoskentällinen sai nopean käännön puolessa kentässä, ja pallo liikkui livakasti mieheltä toiselle. Janne Jaanus siirsi oikealle Miko Summaselle, joka tarjoili puolestaan takatolpalle Miikka Kareiselle.  Tämä tälläsi suoraan ilmasta ykköselle sisään, ja peli oli tasan. Maali oli Kareisen uran ensimmäinen Salibandyliigassa, ja sen huomasi tuuletuksesta.

Reilua minuuttia myöhemmin nähtiin kuin toisinto illan avausmaalista, tosin osittain eri tekijöiden toimesta. Astala lähetti pitkän pallon  vasenta laitaa pitkin, ja tällä kertaa Lehkosuo toimi vastaanottajana. Möykkynen teki oikea-aikaisen juoksun maalin edestä, mikä varmasti edusauttoi sitä, että Oden laukaus painui Kaltiaisen ohi.

Heimolle olisi varmasti maistunut kolme pistettä, mutta Oilers pääsi vielä tasoihin onnistuneen takakarvauksen johdosta. Tasoitusmaalin viimeisteli Onni Piiparinen Eino Pesun syötöstä.

Pesu oli ainoa Heimon liigamatseissa esiintynyt Oilers-pelaaja, joka pääsi tehoille. Markus Markkola ja Heikki Iiskola jäivät tällä kertaa kiikareille, ja viimeksi mainitun jo keltamustissa alkanut runkosarjaottekuiden pisteputki katkesi.

Rankkarikisa oli Heimon näytöstä, sillä kaikki neljä laukojaa onnistuivat. Kainulainen, Jaanus, Lehkosuo ja Joonas Föhr olivat kenties skoutanneet Kaltiasen torjuntamallin, niin hyvin heidän harhatuksensa onnistuivat. Oilersista ainoastaan Raikamo sai yllätettyä Mikko Kirvesniemen, jonka suoritus on muutenkin ehdottomasti maininnan arvoinen.

Joulutauko on tällä kaudella lyhyt. Westend Indians pelaa vielä tämän vuoden puolella, kun se kohtaa 30. joulukuuta vieraissa Nokian KrP:n. Seuraava kotiottelu on vuorossa 11. tammikuuta, kun TPS saapuu kolmen tuoreen maailmanmestarinsa kera Otahalliin.

HEIMO–Oilers 7–6 rl. (3–2, 0–3, 3–1)

00.11 Oskari Möykkynen (Otto Lehkosuo) 1–0
01.15 Jesperi Lindfors (Ilari Talvitie) 1–1
05.37 Möykkynen (Aaro Astala) 2–1
18.59 Valtteri Kainulainen (Kevin Nylund) 3–1 yv.
19.10 Casper Pfitner (Lindfors) 3–2
21.36 Sylvester Raikamo (Lindfors) 3–3
23.39 Justus Kainulainen 3–4 rl.