Pe 13.09.2024

Harjoituskaudella tappioton Heimo on valmis ottamaan puuttuvan askeleen – "Tavoitteet ovat tapissa"

Keväällä välierien seiskapeliin yltänyt Heimo on valmis ottamaan pienen, mutta kosolti työtä vaativan askelen, jonka F-liigan finaaleihin pääseminen ja edelleen mestaruuden voittaminen vaaditaan.

Antti Vartiaisen luotsaama ryhmä vahvistui kesän aikana entisestään neljällä maajoukkuetason pelaajalla. Joukkueen runkoa on koulittu jo useampi vuosi AV:n valmennusfilosofian mukaisissa laadukkaissa harjoituksissa. Kulunut kesä ei ollut poikkeus.

– Kovasti olemme panostaneet treenaamaan määrällisesti niin, että tämän tason urheilijat voivat kehittyä, Vartiainen totesi.

Kuten todettua, määrä ei riitä yksinään, vaan tapahtumien on oltava suunniteltuja ja intensiivisiä, sanalla sanoen laadukkaita. Heimon nykyisin mukavan leveä miehistö edesauttaa tässä useammallakin tavalla. Ensinnäkin pelaajia tarvitaan harjoitteiden läpiviemiseen, mutta vielä enemmän vaikutusta on sisäisen kilpailutilanteen luomisella.

– Harjoituksissa saattaa välillä tuntua vähän ikävältä, mutta kun kamppailutilanteista tulee voittajana ulos, se tekee vahvemmaksi, Vartiainen sanoi.

Tässä vaiheessa alkusyksyä kaikki näyttää hyvältä. Heimo voitti kaikki treenimatsinsa selvin numeroin. Kaikki toki ymmärtävät, ettei näillä tuloksilla ole mitään väliä liigan alkaessa. 

– Tulokset kertovat ehkä sen, että olemme saavuttaneet jonkinlaisen perustekemisen tason, mutta harjoituspeleissä on pelin kehittäminen painopisteenä. Tulokset ovat nyt historiaa, Vartiainen komppasi.

Totta kai kilpaurheilijoille voitot silti maistuvat. Merkillepantavaa on sekin, että harjoituskausi oli eri syistä rikkonainen. Heimon paidassa nähtiin iso määrä pelaajia.

– Kyllä tässä varmaankin tehtiin ennätys. Aika moni kävi askissa, menee lähelle 30 pelajaa, kun lasketaan viimeisissä peleissä olleet U22-joukkueen ja Rangers-yhteistyön kaverit, Vartiainen ynnäsi.

Leveä rinki siis on kasassa, mutta on se myös laadukas. Kolme Heimon puolustajaa (Otto Lehkosuo, Joonatan Lindholm ja Jere Niemelä) esiintyi viime viikonloppuna Sveitsin EFT-turnauksessa miesten maajoukkuepaidassa, jossa nähtiin myös oma kasvatti, hyökkääjä Samuli Junnila

Lisäksi hyökkääjät Jasper Auvinen ja Tatu Havula (U23) sekä Markus Maronen (U19) kantoivat Suomen paitaa tahoillaan.

Näiden pelaajien lisäksi keltamustissa pelaa alkavalla kaudella toistakymmentä rutinoitunutta ja motivoitunutta liigapelaajaa sekä nippu läpimurtoon pyrkiviä nuoria. Tykötarpeita on ainakin neljään huippukentälliseen.

Vartiaisen valmennusryhmän kannalta tilanne on maittava. Työkaluja ja aihioita viisikoiden takomiseen löytyy hyvin. Etenkin puolustajien nimilista kestää vertailun mihin tahansa. 

– Sisäinen kilpailutilanne puskee ihmisiä eteenpäin. Meillä on paljon hyviä pakkeja. Meidän tehtävämme on koota paras palapeli, Vartiainen tuumaili.

Erilaisia kokeiluja nähdään varmasti alkukaudesta. Heimon pelitavassa huippupelaajia voidaan valjastaa eri paikoille, eikä olisi yllättävää nähdä esimerkiksi viime kausilla puuolustajiksi profiloituneita pelureita keskushyökkääjän tontilla.

– Keskikaistalle saamme enemmän syvyyttä kuin viime kaudella, Vartiainen sanoi. 

– Kaveri siinä vierellä saattaa vaihtua, mutta olipa se viisikko missä muodossa tahansa, niin haluamme puolustaa hyvin ja hyökätä hyvin. Tuskin mikään joukkue vie kautta läpi kiinteillä viisikoilla.

Kaikki edellytykset menestymiselle ovat siis hyvinkin olemassa. Joukkueen sisäinen kilpailu ja nälkäinen kyllin leveä pelaajakatras takaavat sen, että vaatimustaso pysyy korkealla. Näytöt annetaan harjoituksissa, joten kehittäviä tapahtumia on taajaan 33 runkosarjaottelun lisäksi.

– Pitää treenata tosi hyvin, että saa paikan pelaavasta kokoonpanosta, AV kiteytti.

Lauantaina se sitten alkaa. Heimo kohtaa silloin OLS:n. Vartiainen muistutti, että viime kaudella joukkue kärsi Oulussa karvaan tappion. Revanssi ja terävä alku kaudella on siis hakusessa.

Tiipiillä pelataan vasta lokakuun puolivälin jälkeen, koska Otahallia remontoidaan. OLS-matsin jälkeen seuraa parin viikon tauko peleistä Heimon osalta, kunnes kuun vaihteessa mennään taas. Ohjelmassa on peräti viisi vierasmatsia kahdessa viikossa.

Antti Vartiainen puhuu selvästi koko joukkueen suulla sanoessaan, että viime kaudesta jäi hampaankoloon, niin lähellä seurahistorian ensimmäinen mitali oli.

– Tavoitteet ovat tapissa.

Kannattajille AV:lla on esittää toive. Kaikkialla on aistittavissa odottavat tunnelma ja pinnan alla kytevä ilmiö. Myös Tiipiin lehtereiltä halutaan väki mukaan.

– Meillä on hyvä symbioosi Heimo-yhteisön kanssa. Toivottavasti saamme jo näihin vieraspeleihin kannustajia katsomoon sekä tietenkin Tiipiille sitten myöhemmin syksyllä, Vartiainen pyysi.

– Kannustus ei ole jäänyt huomaamatta. Yritetään mennä vielä isommin tällä kaudella!

Teksti: Erno Rautarinta