Ke 06.03.2019

Ärsytetty Heimo sysää lumipallon vyörymään – "Olemme valmiimpia kuin koskaan haastamaan Classicin"

Salibandyliigan puolivälieräparien valintatilaisuus ei edennyt maanantaina aivan siihen malliin kuin Heimossa toivottiin. Hienon voittoputken ja loppukirin myötä runkosarjan seitsemänneksi noussut Indians saa pudotuspeleissä vastaansa Classicin, hallitsevan mestarin ja runkosarjan ylivoimaisen ykkösen. Aiempina vuosina tamperelaiset ovat pitäneet periaatteellista linjaa ja valinneet puolivälierävastustajakseen "urheilullisin" perustein runkosarjan kahdeksannen. Päävalmentaja Mikko Laurikaisen mukaan joukkue tekee kaikkensa osoittaakseen, että Classic teki siinä valtavan virheen.

"Kyllähän se tietynlaisesta epävarmuudesta kertoo, että Classic söi aikaisemman linjauksensa", Mikko Laurikainen totesi.

Hänen mukaansa Heimo saa päätöksestä valtavasti lisäpotkua, jollaista sillä ei ole ollut käytössä edellisissä kohtaamisissa Classicia vastaan. 

"Ehkä he kuvittelevat pääsevänsä helpolla. Viime vuonnavälierissä meillä oli juuri takana hyvin kuluttava seitsemän ottelun sarja EräViikinkejä vastaan, ja ehkä mahat vähän täynnä. Tämän kauden runkosarjakohtaamisissa meillä on taas ollut hyvin vajaa miehistö. Todellisuudessa olemme valmiimpia kuin koskaan Classicia vastaan playoff-sarjaan", Laurikainen naurahti.

Hän tiedostaa tottakaihaasteen vaativuuden. Classic on pudottanut Heimon joka kerta,kun espoolaiset ovat pudotuspeleissä esiintyneet. Tosin se on näinä kausina kukistanut kaikki muutkin vastustajansa. 

"Jos mestariksi haluaa, niin todennnäköisesti Classic pitää jossain vaiheessa voittaa kuitenkin. Tässä vaiheessa se on helpointa."

Laurikaisen mukaan tamperelaisten kaataminen tapahtuu todennäköisimmin siis juuri puolivälierissä, sillä mitä pidemmälle edetään, sen vahvemmin mestarien armoton perustekemisen laatu ja rutiini alkavat näkyä.

Tuhkimotarinan rakentaminen alkaa pienistä onnistumisista. Niistä poikii maalipaikkoja ja edelleen osumia. Kun tämä onnistuuriittävän usein, ollaan jo lähellä yksittäisen ottelun voittoa. Silloin lumipallo saattaa hyvinkin alkaa vyöryä oikeaan suuntaan. Classic ei ole tottunut viime vuosina olemaan kiipelissä, missä lepää Heimon mahdollisuus.

"Ainakin olemme potenssiin 10 paremmassa asemassa yrittämään tuollaista yllätystä", Laurikainen vakuutti.

Classcin harvat tappiot ovat tulleet runsasmaalisissa peleissä. Se hävisi alkuvuodesta SPV:lle maalein 8–9. Olisiko Heimonkin syytä pistää karkeloiksi?

"Olemme varautuneet siihen, että menee hulabalooksi. Toki muitakin juttuja on harjoiteltu. Pyrimme reagoimaan pelin sisällä siihen, mitä tapahtuu", Laurikainen totesi.

Niin, eivät bileet nappia painamalla käynnisty. Indians ei aio siltikään jäädä vain puolustamaan, vaan haluaa myös hyökätä. Paras seitsemästä -sarjaa ei yksinkertaisesti voi voittaa pelkästään sumputtamalla.

"Tarkoitus on lähteä pelaamaan rohkeasti. Ei missään tapauksessa pelkästään puolustamista. Pallolla pitää olla hyvä tässä sarjassa."


Ja vaikka Classic on kaikilla mittareilla maailman paras seurajoukkue tätä nykyä, ei sekään ole särkymätön. Vyöryvä lumipallo voi pyyhkäistä senkin mukanaan.

"Olemme katsoneet heidän pelistään tiettyjä kipupisteitä ja vaihto kerrallaan lähdemme iskemään niihin",  Laurikainen sanoi.

Yksi Heimon tärkeimmistä lumimiehistä on eittämättä Aaro Astala, jokateki runkosarjassa komeat 52 pistettä. Maajoukkuemies on erittäin motivoitunut loistamaan pudotuspeleissä, sillä viime keväänä ne jäivät lähes kokonaan väliin.

"Hän on ollut terävänä treeneissä. Ylipäätään porukka on ollut nyt terveenä, ja peli on heti parantunut selvästi", Laurikainen kertoi.

Nuotit ovat siis selvillä, enää pitää vain soittaa. Puolivälieräsarja alkaa perjantaina Tampereella, ja jo sunnuntaina pelataan Otahallissa 2. osaottelu. Tästä jatketaankin yhden välipäivän rytmillä, mikä on hyvin kuormittavaa pelaajille. Laurikaisen mukaan ottelusarjan alettua ei enää juuri treenata.

"Palautumisen hoitaminen on todella tärkeää. Pitäisi voida olla täysipäiväinen urheilija tämän sarjan ajan."

Myös henkinen palautuminen eli kansan kielellä nollaus on oleellista. Sillä ei tietenkään tarkoiteta perjantaipullon korkkaamista, vaan sitä yksinkertaista asiaa, että playoffeissa pelataan vain otteluvoitoista. Loppunumeroilla ei ole mitään väliä, ainoastaan voittamisella on. Heimo osoitti tätä lujuuttaan viime vuonna, kun se nousi täydellisen ohipelin jälkeen sarjavoittoon EräViikingeistä.

Ja voittamaan se lähtee nytkin. Kun lumi lähtee vyörymään, sitä ei niin sitä ei noin vain pysäytetä.

"Kaikkemme lähdemme tekemään, jotta mestari vaihtuisi. En tiedä, mitä Classic valinnallaan haki, mutta se saa vastaansa ärsytetyn joukkueen, joka ei kunnioita sitä pätkääkään!" Laurikainen päätti napakasti.

 

 

Kuva: Jari Turunen