Su 05.03.2023

Alatalo iski Heimolle täydet pisteet viime sekunneilla – "Voitto maistuu aina näin ennen pleijareita"

Westend Indians pelasi F-liigakauden 2022–23 runkosarjan viimeisen kotiottelunsa lauantaina, kun Tiipiihin saapui pitkän matkan takaa oululainen OLS.

Oululaiset taistelevat kynsin hampain viimeisestä pudotuspelipaikasta, ja olisivat voitolla jo varmistaneet sen. Heimo oli kuitenkin niskan päällä ensimmäisessä erässä ja näytti jo karkaavan helppoon voittoon.

** 🚀 Westend Indians & Coinmotion yhteistyössä tarjoavat sinulle matkan kryptovaluuttojen maailmaan. Liity yli 160 000 asiakkaan joukkoon tänään niin saat 0%* kaupankäyntikulut kolmen päivän ajaksi: https://coinmotion.com/westendindians/ **

OLS heräsi taistelemaan, ja lopulta kaikki pinnat jäivät Espooseen vain 34 sekuntia ennen varsinaisen peliajan päättymistä tulleella maalilla lukemin 6–5.

Liekö vierailla ollut alussa ne kuuluisat bussijalat, mutta joka tapauksessa Heimo oli huomattavasti terävämpi. Etenkin keskeltä tuntui löytyvän tilaa.

Avausmaalista vastasi kolmoskentällinen ja sen sentteri Pieti Alatalo. Nuori Onni Forss tarjoili oivasti maalin takaa syötön parhaaseen maalintekosektoriin.

Vain 42 sekuntia myöhemmin maalia tuuletti kapteeni Valtteri Kainulainen. Myös hän pääsi laukomaan melko vapaasta paikasta keskeltä kenttää.

Tasan minuutti myöhemmin Forss laukoi Eero Harjulan pakki–pakki-syötöstä 3–0. Harjula syötti myös Petr Majerin tekemän Heimon neljännen osuman.

Erän lopuksi OLS sai pään auki, ja rikottuaan kuparisen se iski toistamiseen kakkoserän neljännellä minuutilla. Heimon kannalta hätä ei tuntunut vielä tässä vaiheessa olevan tämän näköinen.

Varsinkaan sen jälkeen, kun kotijoukkueen viides merkittiin Miikka Kareiselle. Osuma oli hänelle kauden ensimmäinen.

Sympaattisen puolustajan veto pomppi yli maaliviivan parin kimmokkeen jälkeen, tuulettamaan päästiin peräti kahdesti, kun asiaa tarkasteltiin vielä videolta.

Heimo taisi käyttää tilanteessa kaiken lauantaille varatun tuurikiintiönsä, sillä vaikka se jatkoi paikkojen rakentamista lähes solkenaan, ei palloa saatu maaliin pitkään aikaan. Tiellä oli aina joko maalivahti Roni Tuononen tai viimeistään tolpat.

OLS puolestaan hyödynsi lähes ainoan paikkansa ja nappasi erävoiton. Näin Heimon johto oli toisella tauolla kaikkea muuta kuin turvallinen, vaikka tilanteista ja pelin virtauksesta toisin olisi voinut päätellä.

Klišee kahden maalin johdon vaarallisuudesta on tunnettu, mutta vissi perä siinä on. OLS sai hengen päälle ja kapusi kuin kapusikin tasoihin ajassa 50:56.

Vieraat olivat tämänkin jälkeen vaarallisia, mutta Heimo löysi keinot voittaa varsinaisella peliajalla. Viimeisellä minuutilla kolmonen esiintyi taas vahvasti.

Petr Majer punnersi kulmasta väkisin maalille ja syötti Alatalolle. Sentteri iski pallon taitavasti pompusta rystyllä, ja voittomaali näki päivänvalon ajassa 59:26.

Hämeenlinnalaislähtöinen Alatalo oli Heimon illan sankari kaikilla mittareilla. Saldo 2+0 mukaan lukien voittomaali ja tehotilaston lukema +3 eivät jätä kylmäksi.

– Meidän kentältä tämä oli hyvä parannus verrattuna edellisiin. SPV:tä vastaan olimme huonoja. Nyt pääsimme hyvin paikoille, eikä vastustaja toisaalta päässyt pyörittämään, Alatalo ruoti.

Hän toi esiin asian, joka on ollut Heimon ehdoton vahvuus tällä kaudella. Yksittäisissä ottelussa mikä tahansa kolmesta kentällisestä on saattanut kannatella joukkuetta. Seuraavassa matsissa onnistuu taas joku muu viisikko.

Voittomaalista Alatalo kiitteli esityön tehnyttä Petr Majeria.

– Se oli huikea syöttö häneltä. Yritin rystylitsaria ja se taisi osua vastustajan lapaan, kun meni sinne ylös, maalintekijä kertasi.

– Voitto maistuu aina näin ennen pleijareita. Vähän se tuli nyt vaikeimman kautta.

Niin, ne pudotuspelit. Alatalo siirtyi Heimoon Steelersistä, joten miesten pudotuspelit ovat hänelle kokonaan uusi kokemus.

– Siellä pelattiin tähän aikaan keväästä yleensä toisenlaisia tiukkoja pelejä, Alatalo hymähti viitaten ex-joukkueensa kahlaamiin putoamiskarsintoihin.

Sentteri on vakuuttunut siitä, että playoffien tunnelma sytyttää jo lähtökohtaisesti. Alatalo sanoo viihtyvänsä tiukoissa väännöissä, joissa taka-askelia ei oteta.

– Sittenhän sen näkee. Toivottavasti pystymme säilyttämään rohkeuden ja sellaisen peli-ilon. Edellisen kerran pelasin pudotuspelejä B-junioreissa, joissa saimme hopeaa. Se on urani kohokohtia, ja on hienoa päästä kokemaan sama miesten puolella.

Hieman enemmän kokemusta on Miikka Kareisella, jolla on vyöllään muutama pudotuspeliottelu. Työteliäs pakki ei ole koskaan ollut rooliltaan pistenikkari, mutta hänen uraansa Heimossa pätee hienosti sanonta "ei kautta ilman maalia".

Hän pelaa Heimossa viidettä kauttaan, ja joka kaudella tilastoihin on kirjattu yksi osuma, poikkeuksena kausi 2019–20, jolloin maaleja tuli kaksi.

– Tämä oli omannäköiseni maali. Kaikki lasketaan. Vähän kyllä jännitti, että se viedään videotarkastuksessa pois, Kareinen naurahti.

Eipä hylkäykseen ollut mitään aihetta. Vastustajan maalivahti torjui Kareisen vedon eteensä, ja se ponnahti oman puolustajan polvesta sisään. Sääntöjen mukaan maalia kohti lähteneen vedon laukoja merkitään tekijäksi vielä kimmokkeen jälkeenkin.

Isommassa kuvassa Kareinen nosti hattua ansaitusti kolmoskentälliselle, jonka tehoilla OLS lopulta kaatui. Kareinen on päässyt pelille viime aikoina, mikä on luonnollisesti hyvä asia pudotuspelejä ajatellen. 31-vuotiaan puolustajan kokemukselle ja ahkeruudelle on varmasti käyttöä.

– Hyvä, että voimme hyödyntää vielä alkavan viikon harjoittelussa, Kareinen tuumi.

Myös valmentaja Stefan Korhonen oli tyytyväinen voittoon, ja osin myös siihen tapaan, jolla se tuli.

– Läpihuutomatsikin kelpaa, mutta kuten sanoin kopissa, tämä ei ollut ensimmäinen kerta, kun otimme voiton tiukasta pelistä, hän muistutti.

Hän antoi kunniaa vastustajalle, joka ei suinkaan luovuttanut jäätyään nopeasti neljän maalin tappiolle ensi erässä pitkän bussimatkan jälkeen.

– OLS paransi siinä kohtaa selvästi, kaikki kunnia vastustajalle. Toisessa erässä ja kolmannessakin loimme kyllä paikkoja, mutta emme enää osuneet, Korhonen totesi.

Pudotuspelit alkavat mitä luultavimmin 15. maaliskuuta eli puolentoista viikon päästä. Heimo kohtaa vielä Happeen Jyväskylässä runkosarjan päätöksessään ensi lauantaina. Kun pudotuspelit alkavat, niitä pelataan tiukalla tahdilla käytännössä joka toinen päivä. Silloin ei enää treenata.

– Peruskallio on jo luotu. Ensi viikolla voimme vielä hioa tiettyjä pelillisiä juttuja, Steffi suunnitteli.

Pudotuspeleihin valmistautuminen on tietyllä lailla alkanut jo viime kesänä. Korhosen mukaan yli puolet joukkueesta on vetänyt kolmien aamutreenien viikkotahdilla jo pitkään. Fyysiseen kuormaan tiiviissä pudotuspeliihjelmassa Heimo tuskin kaatuu.

– Nyt tarvitaan vain pääkopan ja kropan virittämistä, Antti Vartiaista vastuuvalmentajana OLS-ottelussa tuurannut Korhonen tiivisti.

HEIMO–OLS 6–5 (4–1, 1–2, 1–2)

04:13 Pieti Alatalo (Onni Forss) 1–0
04:55 Valtteri Kainulainen (Leevi Auranen ) 2–0
05:55 Forss (Eero Harjula) 3–0
12:07 Petr Majer (E. Harjula) 4–0
19:34 Luukas Hyvärinen (Valte Karvonen) 4–1
23:28 Olli Wikstedt (Olli Kinnunen) 4–2
24:03 Miikka Kareinen (Tuomas Harjula) 5–2