Ke 23.03.2022

Heimon upea taistelu huipentui Koskisen voittomaaliin – "Puhalsimme hienosti yhteen hiileen"

Westend Indians näytti tiistaina todellista luonnetta F-liigan kolmannessa puolivälierässä tiistaina. Ilman Aaro Astalaa ja Valtteri Kainulaista pelannut Heimo pelasi muun muassa seitsemän minuuttia alivoimaa Oilersin tehokkaaksi tiedettyä huippuviisikkoa vastaan.

Tästä huolimatta Oilers johti vielä kymmenen minuuttia ennen varsinaisen pelaajan päättymistä. Heimo pusersi väkisin rinnalle, ja jatkoajalla entinen Oilers-peluri Ossi Koskinen laukoi riemukkaan voittomaalin takayläkulmaan.

Tapiolan urheiluhallin valotaululle jäivät loistamaan numerot 4–5, ja Westend Indians oli ottanut ensimmäisen kiinnityksensä välieräpaikkaan.

Heimon kokoonpano oli siis kokenut muutoksia sitten toisen puolivälierän. Ykkössentteri Aaro Astala oli sivussa ja häntä tuurasi avausviisikon keskellä Sami Niskanen

Kapteeni Valtteri Kainulainen oli jo ilmoitettu kokoonpanoon tutulle vasemmalle laidalle, mutta hänkin oli lopulta sivussa illan kamppailusta. Vaden paikalla pelasi Samuli Junnila

Poissaolot antavat aina tilaa uusille sankareille. Nytkin avausmaalin värkkäsivät pelille kesken sarjan päässeet Teppo Salo ja nuori Rasmus Pasanen, joka kirjautti heti uransa ensimmäisen F-liigapisteen tärkeässä paikassa. Pasasen hyvä syöttö tavoitti Salon keskeltä, ja kirkkonummelaisen laukauksella riitti laatu.

Ajassa 13.47 Tuomas Harjula laukoi Indiansin kahden maalin johtoon tarkalla vedolla. Puolustaja pääsi vetopaikkaan Niskasen ja Jasper Auvisen raastettua kulmassa irtopallon perässä hyvällä asenteella.

Oilers kavensi, mutta Leevi Auranen napautti takatolpalta vieraiden kolmannen osuman vielä ennen taukoa. Auraselle hyvän lätyn tarjoili pakin paikalle tiistaina istutettu Samuli Huppunen

Toisessa erässä Heimo oli enimmäkseen puolustuskannalla. Etenkin Oilersin ylivoimapelin tappaminen oli upea suoritus. Eetu Nykänen vartioi Justus Kainulaista herkeämättä ja otti siinä sivussa eräänkin mustelman peitoillaan. Perjantain ottelusta oli selvästi otettu opiksi.

Toisen erän loppupuolella Indiansin hieno puolustustaistelu herpaantui hetkeksi, ja Oilers tuli parissa minuutissa tasoihin. 35 minuuttia aisoissa pidetty Justus Kainulainen sai puolivahingossa tilaa, jonka hän myös hyödynsi. Tasoituksen iski käännöstä Heikki Iiskola.

Kolmas erä oli dramaattinen. Muutaman minuutin pelin jälkeen Pasanen otti kontaktia laidassa Oilersin Santeri Lindforsiin. Tuomio oli kova, viiden minuutin jäähy ja ulosajo.

Heimo jatkoi loistavaa alivoimapelaamistaan. Nykänen, Eero Harjula, Perttu Puska ja kumppanit pitivät Kainulaisen vedot piipussa, eikä Oilers päässyt laukomaan sektorista. Aivan viisiminuuttisen lopussa Heikki Iiskola pääsi kuitenkin livauttamaan johtomaalin etukulmaan. Pitkästä alivoimasta selviäminen vain yhdellä takaiskulla oli ilmiselvä torjuntavoitto, joka valoi uskoa keltapaitoihin.

Tasoitus tuli ajassa 53:28. Teppo Salon syöttö kulmasta löysi Aurasen lavan, ja sentterin tontille kokoonpanoon kirjattu vantaalainen latasi etukulmaan, 4–4.

Varsinaisen peliajan vika vitonen sekä jatkoaika olivatkin sitten varsinainen jännitysnäytelmä kuten odottaa saattoi. Heimon voi kuitenkin hyvin sanoa olleen vähintään yhtä aktiivinen kuin Oilersin.

Voittomaali oli komea. Ossi Koskinen katkaisi itse puolessa kentässä vastustajan syötön ja oli hetkeä myöhemmin vetopaikassa. Tuo laukaus epäonnistui, mutta hetkeä myöhemmin Perttu Puska ja Auranen kaivoivat päädystä pallon uudestaan Koskiselle, joka kanttasi kohti laitaa. Puolustajan liike sai Oilersin pelaajat peittämään etukulmaa, mutta Koskinenpa kiskaisi takayläseen yli Joonas Kaltiaisen olkapään.

Voitto oli Indiansille erityisen maukas, sillä kahdesta pudotuspeleissä jäi jossiteltavaa ja harmiteltavaa. Myös kolmannessa matsissa oli erilaisia vastoinkäymisiä, mutta Heimo selvitti ne kaikki tinkimättömällä asenteella. Etenkin puolustuspeli oli esimerkillistä, mikä helpotti hyvin torjuneen Juuso Jokisalon urakkaa.

Uhrautuvan puolustuspelin yksi ruumiillistuma oli ehdottomasti Eetu Nykänen.

– Työnteosta nauttii ja sitä rakastaa, kun voi tehdä kaverien puolesta hommia, Nykänen kuvaili nöyrää haalarimiehen asennettaan.

Hänen fokuksensa oli vartti voittopelin päättymisen jälkeen jo seuraavassa koitoksessa. Tämä kävi selväksi jo miehen keskittyneestä ilmeestä.

– Tämä tarina  on vasta alussa, en vielä fiilistele. Sallittakoon jokaiselle, mutta minä en tässä kohtaa fiilistele, Nykänen totesi kasvot tiukasti peruslukemilla.

Nykänen oli tiistaina selvästi man with the mission eli hänelle oli asetettu tehtävä. Sunnuntain kotitappiosta oli ammennettu kauhalla. Kainulaisen merkkaamisesta oli ilmeisesti puhuttu?

– Yritän oppia joka pelistä, Nykänen virnisti.

– Myös tämän päivän pelistä pitää ottaa eväitä tulevaan.

Voittomaalin iskenyt Ossi Koskinen oli niin ikään tyyni ja keskittynyt, vaikka pudotuspelimatsin voittomaali jatkoajalla ex-seuraa vastaan eittämättä maistui makealta.

– Ei kovin usein ole päässyt ratkaisemaan tällaista ottelua, puolustaja naurahti.

Oilersissa on hänen vanhoja joukkuekavereitaan vielä jokunen, ja tokihan paikallisvastustaja on muutenkin tuttu porukka. Maukas mikä maukas, kun yksittäisestä onnistumisesta, mutta Koskiselle on selvää, ettei tämä riitä.

– Matseja on pelattu kolme, ja meillä on vasta yksi voitto. Otetaan tästä hyvät jutut messiin. Tänään äijille selvisi, mitä kentällä kannattaa tehdä ja mitä ei. Puhalsimme hienosti yhteen hiileen, Koskinen kuvaili joukkueen tunnelmaa ja latausta.

– Kun tulimme hallille 45 minuuttia ennen matsin alkua, ei pukuhuoneessa ollut varmaan yhtään hiljaista hetkeä.

Vastuuvalmentaja Antti Vartiainen oli luonnollisesti tyytyväinen siihen, että joukkue sai palkintonsa asenteestaan. Samaan hengenvetoon katsetta siirrettiin jo perjantaille.

– Voitto tuntuu ja saa tuntua hyvältä. Huomenna levätään ja torstaina kokoonnutaan valmistautumaan seuraavaan peliin, AV sanoi.
Koutsinkin silmin puolustaminen oli "pari pykälää parempaa" kuin sunnuntaina. Erityisen mielissään Vartiainen oli siitä, ettei joukkue jäänyt manaamaan tähtipelaajien poissaoloja, vaan kukin pelaaja pyrki ottamaan tarjotun roolin ja vastuun.

– Tuli tontti nousta esiin, ja moni pelaaja myös näin teki, voisi sanoa, että kaikki.

Vastuunkantajia tarvitaan varmasti jatkossakin, pelaavatpa Kainulainen ja Astala sitten perjantaina tai eivät. Otahallissa pelattavan neljännen puolivälierän alkuun oli haastatteluhetkellä alle 70 tuntia.

– Tämä peli oli ja meni. Nyt latautumaan seuraavaan, Vartiainen tokaisi lopuksi.

Oilers–HEIMO 4–5 ja. (1–3, 2–0, 1–1, 0–1)

09:06 Teppo Salo (Rasmus Pasanen) 0–1
13:47 Tuomas Harjula (Sami Niskanen) 0–2
14:47 Santeri Lindfors (Tuomas Iiskola) 1–2
17:40 Leevi Auranen (Samuli Huppunen) 3–1
35:05 Justus Kainulainen (Jasper Juuti) 2–3
37:01 Heikki Iiskola (S. Lindfors) 3–3
47:42 H. Iiskola (Rasmus Kainulainen) 4–3 yv.