Pe 16.09.2022

Heimolle harvinainen voitto Raholasta F-liigan avauksessa — "Hetki voidaan olla tyytyväisiä, mutta työntekoa jatketaan"

Westend Indians aloitti kautensa F-liigassa tyylikkäällä ja harvinaisella voitolla Nokian KrP:n kotiluolassa Raholassa. Terävä alku, vastustajan alkukankeuden hyödyntäminen ja ennen kaikkea kurinalainen johtoasemapelaaminen olivat se resepti, jolla voitto kauden avauksessa irtosi.

– Työmäärä ja sitoutuminen yhteiseen juttuun olivat voiton takana tänään, luonnehti valmentaja Antti Vartiainen tuoreeltaan ottelun jälkeen.

Alku oli tosiaan Heimon, jonka tämän kauden joukkuetta symboloi hyvin avausmaalin arkkitehdit. Sen kiskaisi vastustamattomasti etukulmaan Indians-ikoni, kapteeni Valtteri Kainulainen, jolle pallon oivasti tarjoili Divarissa hurjia pistemääriä takonut Juuso Kekki

Kalustoon kuuluvan Vade aloittaa jo kymmenennen kautensa korkeimmalla sarjatasolla, kun Kekille matsi oli uran ensimmäinen liigatasolla. Yhteistyö pelaajien välillä vaikuttaa toimivan hienosti, ja onkin mielenkiintoista seurata joukkueen hitsautumista yhteen kauden edetessä.

– Joukkuepeleissä yhteiset kokemukset ovat hyvästä, Vartiainen totesi kysymykseen siitä, pyritäänkö kentälliset lukitsemaan nopeasti mahdollisimman pysyviksi vai tehdäänkö alkukaudesta kokeiluja. Samaan hengenvetoon hän painotti työmäärän olevan arvossaan, kun kentällisiä kootaan.

Tunnetusti työtä pelkäämätön Kainulainen teki myös seuraavan maalin, joka oli hänelle 229:s liigassa. Tällä kertaa Joonatan Lindholm voitti irtopallon puolustusalueella, ja Sami Niskanen avasi vasenta laitaa myöten Kainulaiselle. Tämä napautti ykkösellä kuuluisan grogilasin korkuisen napakan vedon takakulmaan yli maalivahdin taemman jalan.

Erätauko ei Heimoa hidastanut. Kulmavapari toimi hyvin, ja Lindholm pääsi hiipimään takatolpille kenenkään estämättä. Niskanen syötti juuri oikealla hetkellä ja kirjautti samalla toisen tehopisteensä.

Seuraavan maalinsa Westend Indians teki ylivoimalla, kun Kekki kiskaisi ensimmäisen liigamaalinsa Tuomas Harjulan syötöstä.

– Erikoistilanteet ovat oma miniottelunsa ottelun sisällä ja tärkeässä roolissa, koska kaikki ovat niin hyviä viidellä viittä vastaan, Vartiainen totesi.

KrP kavensi, mutta Heimo onnistui myös seuraavassa ylivoimassaan. Kekki kaapi irtopallon Leevi Auraselle parhaaseen sektoriin ja tämä tälläsi vieraiden viidennen.

Myös kuudes maali syntyi erikoistilanteesta, alivoimalla. Kainulainen voitti pallon hyökkäysalueen kulmassa, ja aitiosta kauden ensimmäiseen vaihtoonsa hypännyt Eero Harjula poimi pallon lapaansa, juoksi muutaman metrin kantin ja laukoi tarkasti juuri riman alle.

Kotijoukkue kavensi vielä toisessa erässä, eikä kolmas erä ollutkaan mikään läpihuutojuttu, vaikka käsissä oli neljän maalin johto. Heimo kuitenkin piti hienosti palloa ja iski vielä kertaalleen ylivoimalla.

Tällä kertaa Tuomas Harjula ja Kekki vaihtoivat rooleja ensin mainitun vedon painuttua läpi peiton alanurkkaan.

KrP pyrki vyöryttämään pelin Heimon päähän ja ajoittain onnistuikin siinä hyvin. Toisaalta Indians sai pidettyä johtoasemassa palloa, jolloin takaiskuista ei ollut vaaraa. Mikko Laakson maali vain vajaa minuutti Harjulan onnistumisen jälkeen tiesi hikisiä hetkiä Heimolle.

Ne tiivistyvät entisestään pari minuuttia ennen päätöserän puoltaväliä. Lindholm osui maalin edessä kyynärpäällä vastustajaa ja sai ison rangaistuksen.

Uudistuneilla säännöillä ulosajo tietää 2+2 minuutin rangaistusta. Ensimmäisen kakkosen Heimo selvitti hienosti ja upealla asenteella, mutta lopulta hyöky kävi liian voimakkaaksi, ja KrP:n Joonatan Kovanen kavensi.

Loput vajaat yhdeksän minuuttia peli sujui Heimon kontrollissa. Kotijoukkue ei päässyt palloon kiinni. Myös maalivahti Mikko Kirvesniemi oli vireessä ja otti ratkaisuhetkillä tärkeät kopit.

– Monenlaisia hetkiä siinä johtoasemassa ehti olla. Rikkonaisia vaiheita ja jäähyjä. Ihan loppu hoidettiin kyllä hyvin, AV kehaisi.

Hän korosti koko joukkueen suoritusta, mikä olikin Heimon vahvuus Raholassa. Silti vilkaisu tilastoihin nostaa esiin pari nimeä. Kapteeni Kainulainen keräsi tehot 2+1, joita toinen ikiheimolainen Sami Niskanen säesti parilla syöttöpinnalla. Niin ikään monivuotinen luottopakki Tuomas Harjula summasi 1+1.

Illan pisterohmu oli kuitenkin Juuso Kekki saldollaan 1+3. Pistenikkarointi luonnistuu nähtävästi liigassakin.

– Kaikki muutkin debytantit onnistuivat hyvin. Tänään voidaan olla hetki tyytyväisiä, mutta muistetaan silti, että työnteko jatkuu, Vartiainen tunnelmoi.

Eikä niillä laakereille tosiaan kannata jäädä lepäämään. Heti sunnuntaina Åbergin linjojen bussi kurvaa Jyväskylään Happeen vieraaksi. Lindholm kärsii tässä ottelussa pelikiellon, mutta joukkueessa riittää nälkäisiä urheilijoita.

– Leveyttä riittää. Harjoitusotteluissa oli vielä vähän sairastelua ja viikko pari sitten tilanne olisi ollut hankalampi, Vartiainen kertoi.

Omanlaista leveyttä miehistöön tuo myös se, että moni pelaaja kykenee pelaamaan eri paikoilla. Esimerkisi Samuli Huppunen pelasi nyt puolustuksessa, kun viime kausi sujui pääasiassa sentterinä.

– Fiksut pelaajat pystyvät pelaamaan eri paikoilla. Meidän pelitavassamme se ei ole muutenkaan niin merkittävä asia. Isoin juttu on työnteko ja sitoutuminen aina kun on pelipäivä, Vartiainen summasi.

Painoa koutsin sanoille ja osviittaa tulevaan antoi joukkueen esitys, näillä arvoilla Heimo kaivoi ensimmäisen voittonsa Raholasta sitten vuoden 2017.

Nokian KrP–HEIMO 4–7 (0–2, 2–4, 2–1)

12:02 Valtteri Kainulainen (Juuso Kekki) 0–14:42 Kainulainen (Sami Niskanen) 0–2
23:22 Joonatan Lindholm (Niskanen) 0–3
25:54 Kekki (Tuomas Harjula) 0–4 yv.
27:24 Henri Johansson (Nico Jonaeson) 1–4
31:49 Leevi Auranen (Kekki) 1–5 yv.
33:29 Eero Harjula (Kainulainen) 1–6 av.
36:39 Johansson (Juuso Ahola) 2–6
44:55 T. Harjula (Kekki) 2–7
45:41 Mikko Laakso (Joona Rantala) 3–7