Ti 14.03.2023

Heimo vastaa TPS:n fyysisyteen pelirohkeudella – "Mitään kania ei tarvitse vetää hatusta"

Westend Indians on valmis F-liigan pudotuspeleihin. Se kohtaa puolivälierissä Turun Palloseuran, joka sijoittui runkosarjassa lopulta toiseksi oltuaan aiemmin kiinni jopa ykkössijassa.

Runkosarjan perustella TPS on suosikki. Se voitti kaikki kolme keskinäistä kohtaamista, vaikka Heimo olikin joka kerta pelissä mukana loppuun saakka. Turkulaiset voittivat kaikki kamppailut kahdella maalilla, mutta käytännössä nämä olivat maalin pelejä, sillä kaikissa kolmessa loppulukemat tehtiin tyhjiin.

Kauden TPS-otteluiden raportit

4. tammikuuta 2023 HEIMO–TPS 2–4
https://westendindians.fi/uutiset/heimo-taipui-sarjakarjelle-tiukassa-taistossa-tps-pelasi-playoff-salibandya#item

21. joulukuuta 2022 TPS–HEIMO 8–6
https://westendindians.fi/uutiset/heimo-roikkui-pisteissa-kiinni-43-minuuttia-ja-risat-turussa-johto-oli-vain-silmanlumetta#item

21. lokakuuta 2022 HEIMO–TPS 5–7
https://westendindians.fi/uutiset/heimon-peli-ilme-palasi-tps-nipisti-tehohetkellaan-pisteet-jos-ei-pelaa-laadukkaasti-60-minuuttia-on-hyvat-joukkueet-vaikea-voittaa#item

Heimon sisäisen pistepörssin kakkonen Samuli Junnila odotti innolla puolivälierien alkua. Parikymppisellä Junnilalla on kokemusta miesten pudotuspeleistä ja maalinteosta niissä jo kolmen vuoden takaa ja sitäkin enemmän junioreista. 

Epidemia-ajan pudotuspelit ovat erinäisistä syistä menneet Heimon osalta enemmän tai vähemmän ohi. Niinpä Junnilalla ja kumppaneilla on valtavat näytönhalut ja nälkä tulevissa kamppailuissa. Espoolaisjoukkue ei ole kunnolla päässyt punnitsemaan osaamistaan tosipaikassa, minkä vuoksi TPS on monen papereissa edellä.

– Sarjasta tulee varmasti niin henkinen kuin fyysinen kamppailu. Varsinkin fyysisyys läpi sarjan on turkulaisia vastaan isossa osassa. Heimolle on varmasti salibandykansan ja median toimesta leimattu myös jonkinlainen altavastaajan asema, josta meidän pitää nauttia, Junnila sanoi.

Heimon pelitapa perustuu rohkeuteen, joka myös varmasti tepsii myös turkulaisiin. Taka-askelia ei oteta, eikä vastustajan fysiikkaa ja halua viedä peliä tietynlaiseksi painiksi kavahdeta.

Pelirohkeus tarkoittaa myös paljon muuta.

– Se näkyy kentällä pelillisinä ratkaisuina, mutta se näkyy myös joukkueen ja yksilöiden lietsomana henkenä, josta voi aistia, ollaanko tultu voittamaan vai pelkäämään, Junnila aloitti.

– Pelirohkeus perustuu joukkueen toimintaan ja ilmapiiriin. Ne lähtevät treeneistä. Ympäristössä, jossa tietää, että muut eivät tuomitse virheiden sattuessa, on parhaat mahdollisuudet nostattaa pelirohkeutta, niin yksilö- kuin joukkuetasollakin.

Junnila on Heimon kasvattina ja tärkeän roolin pelaajana omalta osaavaan vastuussa siitä, että ilmapiiri ja ympäristö ovat juuri kuvattuja.

– Ennen jokaista peliä itse kukin taas psyykkaa itseään haluamallaan tavalla. Esimerkiksi miettien mitä mahdollisesti tapahtuu tulevassa pelissä. Näin pelissä asiat eivät tule yllätyksinä, ja ollaan jokainen valmiita ja rohkeita heti sarjan alusta alkaen, nuorukainen päätti.

Myös valmennuksella on oma roolinsa pelirohkeutta tekoja synnyttävän ilmapiirin luomisessa. Päävalmentaja Antti Vartiainen linjasi pelirohkeuden hyvin pitkälle samaan tapaan kuin Junnila.

– Odotan meiltä hyvää ensimmäistä sarjaa. Pelirohkeus liittyy esimerkiksi aloitteisiin pelin sisällä ja joukkueen ilmapiiriin. Se on tässä kulkenut läpi kauden mukana. Toteutetaan itseämme ja omaa juttua, niin se varmasti näkyy pelirohkeutena kentällä, AV tiivisti odotuksensa ja toiveensa puolivälierien kulusta.

Viimeinen sana kuuluu itseoikeutetusti kapteeni Valtteri Kainulaiselle.

– Odotan fyysistä matsia. Kaikki pelit TPS:ää vastaan on olleet kovaa kamppailupelaamista. Kuten yleisestikin plejaireissa, ei tässäkään sarjassa ole ilmaisia neliöitä kentällä etenkään maalipaikkojen osalta. Pitää aina uskaltaa mennä pieniin väleihin ja haastaa TPS:n viisikkoa ympäri kaukaloa, Vade ennakoi.

Kovaan fyysiseen peliin vastaaminen on omalla laillaan rohkeaa. Kainulainen totesi aivan oikein, että voi olla monenlaista pelirohkeutta. Hän konkretisoi sitä nimenomaan henkisestä perspektiivistä.

– Me tiedämme, että olemme hyviä pallon kanssa. Pitää luottaa omaan vahvuutemme. Meidän pitää pelisarjan sisällä löytää rohdot muutoksiin, joita kaveri tekee. Fakta on se, että mitään kania ei tarvitse vetää hatusta tai tehdä mitään sellaista, jota emme olisi aikaisemmin tehneet.

Salibandyä pelataan näiden joukkueiden kesken vähintään 240 minuuttia, mutta luultavasti paljon enemmänkin. Noin pitkään rupeamaan mahtuu takuulla paljon erilaisia vaiheita niin pallollisena kuin pallottomanakin.

– Pelirohkeus on se, miten eläydytään ja saadaan imettyä vastustajalta energiaa. TPS on hönkäjoukkue, joka nauttii, kun sillä on henkinen yliote. Meidän pitää saada se game 1:stä lähtien meille, mutta varautua myös siihen, että henkiselläkin puolella tulee heilahteluja, ja pitää olla rohkeutta ottaa ne vastaan, kapteeni puntaroi kattavasti.

Puolivälierät, ottelu 1: TPS–HEIMO keskiviikkona 15. maaliskuuta kello 18:30 Turussa

Puolivälierät, ottelu 2: HEIMO–TPS perjantaina 17. maaliskuuta kello 18:30 Otahallin Tiipiissä

Osta liput otteluihin ennakkoon Tiketistä!

Ottelu 3: 19. maaliskuuta / Ottelu 4: 21. maaliskuuta, tarvittaessa myös 23. maaliskuuta / 25. maaliskuuta ja 27. maaliskuuta.

Teksti: Erno Rautarinta