To 14.12.2017

Derbyjen historia – He kurittivat Oilersia

Espoon derby on pelattu Salibandyliigassa tähän asti kahdeksan kertaa. Pieni tilastokatsaus menneiden vuosien otteluihin osoittaa, että näissä kamppailuissa on tehty suhteellisen paljon maaleja. Heimosta eniten Öljymiehiä kurittaneiden pelaajien nimiä ei ole vaikea arvata.

Westend Indians nousi tunnetusti Salibandyliigaan kaudeksi 2013–14. Nousijajoukkueen pelit sujuivat kohtuullisen hyvin ja tuloksena oli heti pudotuspelipaikka. Espoon herruus jäi kuitenkin kiistatta Oilersille.

Lunta tuli tupaan heti ensimmäisessä Heimon ja Öljymiesten välisessä Salibandyliigan derbyssä. Oilers höykytti liigatulokkaita 11–4 marraskuussa 2013. Pienenä kuriositeettina mainittakoon, että historiallisen kohtaamisen avausmaalin teki kuitenkin Indians ja Mikael Sievänen.

Helmikuun kohtaamisessa Heimo pärjäsi jo paremmin, mutta sai nöyrtyä kotihallissaan maalein 5–8. Nykyjoukkueen pelaajista Santeri Toropainen paukautti kaksi maalia avauserän lopussa, mutta kiri jäi lopulta vajaaksi.

Seuraavalla kaudella pudotuspelit jäivät haaveeksi, mutta lohdutukseksi kelpasi Espoon salibandyvaltikka. Molemmat kamppailut olivat tasaisia ja runsasmaalisia.

Otahallin derby marraskuun alussa 2014 oli varsinainen jännitysnäytelmä. Heimo karkasi jo 3–0-johtoon, mutta Oilers kiri toisessa erässä rinnalle ja ohi. Tämän jälkeen edettiin kaavalla, jossa Öljymiehet menivät aina maalin edelle, mutta Inkkarit tasoittivat.

Tilanteessa 6–6 kaava rikkoutui, kun Samu Nikkinen vei Indiansin johtoon ja nykyinen Oilers-peluri Eino Pesu kasvatti eron kahteen maaliin. Vaikka derbyissä erityisesti kunnostautunut Perttu Pajukoski kavensi, kirjattiin Heimolle historiallinen voitto paikallisotteluissa maalein 8–7.

Oilersin kotiottelussa Tapiolan Urheiluhallilla ladottiin vielä enemmän maaleja. Kyseessä oli sarjataulukon kannalta lähes merkityksetön runkosarjan päätösottelu.

Heimo johti kolmannessa erässä neljällä maalilla, mutta Öljymiehet tulivat rinnalle – melkein. Lopputulos kirjattiin 8–9 ja voittomaalin sai nimiinsä jo mainittu Nikkinen.

Kahdeksasta tehdystä maalista muotoutui tämän jälkeen Oilersin tavaramerkki derbyissä. Seuraavalla kaudella 2015–16 se voitti molemmat paikallismatsit.

Marraskuun kohtaaminen oli tällä kertaa Tapiolassa ja Oilers vei sen maalein 8–5. Heimon revanssi jäi odottamaan seuraavaa kautta, sillä Otahallissa tuli ruma 2–8-tappio huolimatta siitä, että avauserän jälkeen taululla komeilivat 2–0-johtolukemat.

Heimon kapteenina jo tuolloin toimineelta Valtteri Kainulaiselta jäi tämä ottelu väliin. Siitä huolimatta Vade on Heimon eniten derbyissä pisteitä kerännyt pelaaja.

Turhana spekulointina sanottakoon, että tämä kuuden maalin tappio oli tietyllä tavalla kohtalokas. Heimo jäi pudotuspeleistä rannalle niukasti maalierolla. Kaksi tehtyä maalia enemmän tai kaksi päästettyä vähemmän, ja Otahallissa olisi nähty kevään huipennus.

Sitten päästäänkin jo viime kauteen, jolloin pudotuspeleihin päästiin ja Oilerskin kaatui. Tämä totetui jo syyskuussa Otahallissa pelatussa kamppailussa maalein 5–2.

Seuraava ja toistaiseksi viimeisin kohtaaminen olikin sitten viime vuoden jäähalliderby, jossa Öljymiehet palasivat taikalukuunsa kahdeksan. Lähes 3000 katsojaa näki Oilersin 8–4-voiton.

Nyt on aika maksaa potut pottuina. Ja jos Oilers tekee taas kahdeksan maalia, täytyy Indiansin iskeä yhdeksän. Aivan kuten helmikuussa 2015 naapurihallissa tapahtui.


Heimon kaikki pistemiehet Salibandyliigan derbyissä:

* Pelaa Heimossa kaudella 2017–18
** Pelaa Oilersissa kaudella 2017–18

Pelaaja:
M
S
P
Valtteri Kainulainen *6
6
12
Santeri Toropainen *5
2
7
Markus Markkola **4
3
7
Mikael Sievänen *5
1
6
Samu Nikkinen5
1
6
Eino Pesu **4
2
6
Joonas Föhr *
1
4
5
Joel Markkola **
0
5
5
Teemu Venäläinen *
2
2
4
Lauri Westerholm *
1
3
4
Sami Niskanen 
0
4
4
Lasse Lundström
2
1
3
Miika Mertaniemi
2
0
2
Samuli Granlund *
1
1
2
Heikki Iiskola *
1
1
2
Aaro Astala *
1
0
1
Eetu Nykänen *
1
0
1
Ville Alkki
1
0
1
Otto Lehkosuo *
0
1
1
Tuomas Harjula *
0
1
1
Tuomas Mustonen
0
1
1
Miska Mäkinen
0
1
1



 

// WI Tiedotus / Erno Rautarinta