La 23.03.2024

Heimo haki Turusta täplän laadukkailla laukauksilla ja pitävällä puolustuksella – "Tehdään viisikkona hyvin hommia"

Westend Indians ja TPS jatkoivat yhden huilipäivän jälkeen puolivälieräsarjaansa Turussa perjantaina. Käytännössä maalin pelejä pääksytysteen pelanneet joukkueet eivät tälläkään kertaa tehneet poikkeusta.

Pelillisesti Heimo oli turkulaisia edellä, mutta maalit olivat tiukassa hallinnassa huolimatta. Toisen erän alussa ykköskentällisen Samuli Junnila ja Jasper Auvinen esittelivät laukaustaitoaan 42 sekunnin välein, ja espoolaiset karkasivat kahden maalin karkumatkalle.

TPS kömpi taas maalin päähän, mutta tällä kertaa oli Joonatan Lindholmin vuoro kiskaista omalta alueelta tyhjiin ja sinetöidä voitto Indiansille. Kupittaan valotaululle jäivät loistamaan lukemat 2–4.

– Tänään tehtiin taas iso työ, ja hyvillä laukauksilla päästiin johtoon. Peli oli vähän kyttäilyä tänään, valmentaja Antti Vartiainen sanoi.

– Saatiin yksi täplä ja koitetaan saada sunnuntaina seuraava

Eihän AV väärässä ollut. Ottelussa mentiin pitkiä pätkiä ilman pelikatkoja ja A-luokan maalipaikkoja. Heimo oli ehdottomasti hallitsevampi osapuoli, mutta tämän siirtäminen taululle ei ole helppoa hyvin kurinalaista puolustusta ja maajoukkkue maalivahtia vastaan.

Ensimmäisen täplän Heimo sai konkariosaston Valtteri Kainulaisen ja Sami Niskasen onnistumisilla. Toisessa voitossa Toni Rintalan kolmoskentällinen eurolaitureilla Petr Majer ja Markuss Dumpiss ryyditettynä teki tärkeät osuman.

Kolmannen voiton arkkitehteja olivat vuorostaan nousevat tähdet Samuli Junnila ja Jasper Auvinen, joka teki perjantaina avausmaalin pari minuuttia ennen ensimmäisen erän loppua. Syötön tarjoili luonnollisesti Junnila.

TPS tasoitti ensimmäisen erän päätössekunneilla, mutta kopista tuli päättäväinen Heimo. Vain 43 sekunnin pelin Junnila nosti vasenta laitaa jalalla ennen kuin nätisti lyhyellä saatolla etuyläkulmaan.

Maalista saa sulan hattuunsa Sami Niskanen hienolla liikkuvalla maskillaan. Konkarisentteri peitti Fäldenin näkölinjaa myös avausmaalissa, joten vahva iltapuhde jälleen  häneltä.

Heimo sai ylivoiman heti johtomaalin jälkeen. Sitä ei yarvittu kuin parikymmentä sekuntia ennen kuin Auvinen tempaisi illan toisensa "viivasta" juuri ja juuri riman alle. Hieno maali kelpaa varmasti erinäisiin koosteisiin.

Sitten maalihanat suljettiinkin yli 35 minuutiksi peliajassa. TPS sai kolmannessa erässä rankkarinkin, mutta itsensä isoksi tehnyt Mikko Kirvesniemi sai Peteris Treksen ampumaan ohi maalin.

Ajassa 56:56 turkulaiset kuitenkin saivat kavennuksensa, pitihän tästäkin tulla maalin pelin lähes loppuun saakka. Keskiviikon tapaan tilastoihin kirjattiin kuitenkin virallisesti Heimon kahden maalin voitto, kun tällä kertaa Joonatan Lindholm laukoi omalta maalilta tyhjiin.

Loisto-ottelun tolppien välissä pelannut Mikko Kirvesniemi sai osumaan syöttöpisteen torjuttuaan sekuntia aiemmin TPS:n vikan rynnistyksen.

Lindholm sai itse syöttöpisteen Junnilan maaliin. Tehopisteet 1+1 varmasti lämmittivät, mutta päätyö on alakerrassa ja vastustajan pitämisessä poissa taululta.

– Puolustus tuntuu tällä hetkellä melko hyvältä. Siinä tehdään viisikkona hyvin hommia, mutta vielä pystytään siinäkin kehittymään. Katsellaan vähän videolta ja pyritään oppimaan sitä kautta, Lindholm totesi.

Tyhjiin tehty ottelun sinetti maistui. Aurasen erikoinen oli varsin tyylikäs myös Lindholmin suorittamana.

– Lepa on tosiaan heittänyt hyviä roikkuja tyhjiin, ja tänään pääsi itsekin kokeilemaan sitä. Selkärangastahan nuo tulee, nopea tähtäys ja huiskautus sinnepäin.

Erikoismies on Auvinenkin. Kaksi näyttävää maalia tulivat hyviin kohtiin. Maajoukkueessa alkuvuodesta debytoinut Auvinen alkaa olla lapa kuumana, kun kauden tärkeimmät pelit ovat  asialistalla.

– Ovat tosiaan tiukkoja pelejä olleet kaikki. Tarkasti pelaavat molemmat joukkueet. Tila ja aika on vähissä, kuten voi olettaa, kun kevään pelejä pelataan, Auvinen pyöritteli.

Sarja katkolla sunnuntaina – osta liput ennakkoon Tiketistä!

Maalivahti Oskari Fälden on ollut TPS:n paras pelaaja ensimmäisissä otteluissa. Maalintekijälle haaste on tietenkin mieluinen.

– Fälden on hyvä ja ottaa tosi isoja torjuntoja hyvällä prosentilla, mutta terävyydellä ja hyvällä tarkuudella maalipaikoissa hänet pystyy ohittamaan, vaikka se kovin helppoa ei olekaan.

Maalinteon tukitoimet ovat olleet Auvisen silmissä kunnossa. Maskin tekemisestä ei saa tehopisteitä, mutta usein juuri tässä on se tekijä, jonka perusteella veto painuu maaliin, eikä maalivahdin näppeihin.

– Maskipelaajan rooli on siinä iso, jos veskari ei näe kun veto lähtee, on pallo helpompi laittaa maaliin.

Kauha-lempinimellä tunnettu Auvinen tietää myös sen, ettei näyttävä yläkulmaveto ole välttämättä se tehokkain.

– Kaikille veskareille alakulmat, niin sanotusti tuopin korkuisena, ovat vaikeimpia, joten sinne kannattaa palloa laittaa, hän neuvoo.

Ja sinnehän se ottelun avausmaalikin keskiviikkona kopsahti. Tuopeista puheen ollen, vaikka pelaajat eivät olekaan vielä toviin pääsemässä kilistelemään, on katsojien laita toisin. Otahallin Tiipiissä pelataan sunnuntaina puolivälieräsarjan viides ottelu, ja baari on auki.

4. puolivälieräottelu TPS–HEIMO 2–4 (1–1, 2–0, 1–1)

18:01 Jasper Auvinen (Samuli Junnila) 0–1
19:50 Waltteri Vesterinen (Olli Laine) 1–1
20:43 Samuli Junnila (Joonatan Lindholm) 1–2
21:25 Auvinen (Samuli Huppunen) 1–3 yv.
56:56 Vesterinen (Jere Niemelä) 2–3 im.
59:47 Lindholm (Mikko Kirvesniemi) 2–4 tm.