La 19.10.2019

Heimon puskuri kesti Steelersin loppukirin – "Viimeistely ei ollut timanttista"

Vaikka Salibandyliiga on tietyllä tavalla melko tasaväkinen sarja, on tällä kaudella ollut nähtävissä tietty kahtiajako. Viime keväänä pudotuspelien ulkopuolelle jääneet joukkueet eivät olleet onnistuneet voittamaan loppupeleissä esiintyneitä porukoita ennen perjantain kierrosta.

Otahallin Tiipiillä hämeenlinnalainen Steelers pyrki tekemään tämän tempun Westend Indiansille. Vaikka Heimo hallitsi ottelua, viimeistely takkusi ja Steelers nousi viimeisellä minuutilla vielä maalin päähän. Indiansin taisteluvoiton lukemat kirjattiin lopulta 5–3.

Vieraat aloittivat hyvin, ja Heimolla oli pieniä vaikeuksia pelin avaamisessa. Pikkuhiljaa painopiste siirtyi kuitenkin Kaapo Kettusen maalille.

Ainoa täysosuma nähtiin pian erän puolivälin jälkeen, kun
Tuomas Harjula siivosi Teppo Salon tolppakudin karat sisään. Jatkossa vedot viuhuivat Steelersin maalin ohi, vaikka esimerkiksi Aaro Astala kolisutti ylärimaa.

Heimo on ollut alkukaudesta erityisen vahva kotiotteluiden toisissa erissä. Tälläkin kertaa Inkkarit näyttivät lisäävän kaasua toiselle 20-minuuttiselle. Pallo pysyi lähes yksinomaan keltamustien hallussa ensimmäiset minuutit.

Mutta sitten kun peliväline menetettiin hallitsemattomasti, iski Steelers tasoituksen. Markus Hautaojan osumasta alkoi tasaisempi vaihe, kun Heimo vaikutti miettivän uusia keinoja vieraiden sumpun purkamiseen.

Se mahdollisuus tuli ylivoimalla erän puolivälin jälkeen. Yhä vain ratkaisuyritykset menivät ohi tai Kettusen torjuntoihin. Näin kävi siihen asti, kun kauden kaikissa matseissa pisteille päässyt
Valtteri Kainulainen pelasi Sami Niskaselle tontin neliön keskelle.

Jo kauden kuudennen maalinsa tehnyt Niskanen on löytänyt hyvän paikan ylivoimakuviossa maalin edestä. Mutta vaikka ketsuppipulloa ravistettiin ylivoimapelillä, ei tasakentällisin pulpunnut vieläkään. Näin ratkaisu jäi päätöserään.

Tauolla ketsuppia pursotettiin huolella Heimon kotiotteluissa myytävien maistuvien hodareiden väliin. Jotakin tehtiin myös alakerran pukuhuoneissa, sillä Indians jatkoi kärsivällistä peliään tutisematta tiukassa paikassa. Myös Steelers pelasi siksi hyvin, että maalivahti
Mikko Kirvesniemi joutui tai pääsi venymään parhaimmilleen pitääkseen Heimon edellä.

Ajassa 47.46 helpotti. Tarvittiin iso mies Aaro Astala, joka ravisti ketsuppipulloa riuskasti ja tuikkasi 3–1-osuman pyörähtämällä ketterästi maalin takaa tekopaikkaan.

Tulppa ei varsinaisesti irronnut vielä Astalankaan maalin jälkeen, mutta
Eero Harjula pääsi laukomaan vielä 4-1 viisi minuuttia myöhemmin. Tätä puskuria todellakin tarvittiin.

Reilut kolme minuuttia ennen loppua samainen Harjula sai nimittäin epäonnisesti viiden minuutin huitomisjäähyn. Vieraiden tähtipelaaja Nico Jonaeson orkesteroi ylivoimalla kaksi kavennusta, mutta kaikeksi onneksi ei sen enempää. Viimeisellä sekunnilla Astala sinetöi tyhjiin loppulukemat puttaamalla Kainulaisen roikkosyötön ilmasta verkkoon.

Kolmoskentässä jo kolme maalia tehnyt Eero Harjula on Heimon tulokaspelaaja, joka on päässyt espoolaisseurassa hyvään vauhtiin. Karhuissa mukavat 22 pistettä (6+16) nakuttanut parikymppinen porilainen kiitteli pelikavereitaan.

– Hyvä paikka pelata meikäläiselle. Viimeisetkin treenitkin on päästy vetämään yhdessä. Hyvät on kaverit,
(Olli) Arkkila varsinkin tarjoilee sieltä. Paikkoja olisi kyllä ollut enempäänkin, Harjula sanoi.

Steelers-ottelussa kärsivällisyys palkittiin. Harjula totesi joukkueen tienneet, että onnistumiset tulisivat.

– Jaksettiin sen aikaa odottaa, että saatiin ne paikat.

Lopussa saatu iso rangaistus oli täysi vahinko. Harjula oli tyytyväinen siitä, ettei vastustaja loukkaantunut tilanteessa pahemmin.

– Aika täpinöissä siellä sai istua. Onneksi saimme vähän etumatkaa ennen jäähyä, Harjula vielä huokasi.

Lopun jännittävillä hetkillä maalivahti Mikko Kirvesniemi osoitti tyyneyttään selvittämällä maalin eteen tulleen irtopallon. Hetkeä aiemmin Steelers olo iskenyt kahdesti ylivoiman turvin juonikkaan Jonaesonin tarkoituksellisesti matalien vetojen ripareista.

‐ Tämä oli sellainen taisteluvoitto, josta on hyvä jatkaa. Olen ihan tyytyväinen, kun tuli vain kolme maalia. Tilanteita tuli aika tasaisesti kuitenkin, joten nyt ei ollut niin vaikea pysyä terävänä, Kirvesniemi kertasi.

Tärkeän 3-1‐maalin tehnyt Astala muistutti, että salibandyssä voi sattua mitä vain.

– 4-1:ssä näytti jo siltä, ettei vihulla ole mitään palaa, mutta sitten tuli se jäähy.

Toki Heimo olisi voinut latoa taululle isomman johdon jo aiemmassa vaiheessa.

– Kaverille pitää antaa posia, hyvin he jaksoivat kyykkiä ja syödä kuulaa, Astala kehui antaumuksella puolustanutta Steelersiä.

Osittain hän oli silti sitä mieltä, että Indians teki pelistä turhan vaikean ja tasaisen.

- Viimeistely ei ollut timanttista, liikaa painettiin palloja seinille. Noissa tilanteissa pitää lähteä perusasioiden kautta. Tiedämme kuitenkin, että palkinto tulee jossain vaiheessa, Astala sanoi.

Palkinto tuli tällä kertaa harjoitellulla kuviolla, jota Astala yritti aiemminkin ottelussa. Steelersin jälkeistä seuraavaa kotiottelua saadaan odotella kuukauden päivät, joten
Petri Timosen joukot pääsevät nyt hiomaan vastaavia lisää. Toki ohjelmassa on siinä välissä vierasottelut Sipoossa ja Jyväskylässä, mutta parin viikon välein.

– Siinä on mahdollisuus harjoitella laadukkaammin ja kehittyä, kun ei tarvitse mennä ottelu edellä, kolmeen pisteeseen tyytyväinen Timonen totesi.

Hän ei ollut erityisen huolissaan maalinteosta, vaikka mainitsikin, että kaulaa saadakseen pidä tehdä maaleja, pelkkä hallinta ei riitä. Viimeistelystä ei kannata silti ottaa erityistä teemaa, se voisi jopa olla haitaksi.

– Ja joka tapauksessa olen tyytyväisempi, kun päästämme vähän maaleja kuin silloin, kun on pelkkää rallattelua.

Steelersin esitys sai kunniamaininnan Indians‐koutsilta.

– He yllättivät meidät alussa housut kintuissa ja pelasivat ennakkoluulottomasti. Hetkittäin he olisivat ehkä ansainneet tästä enemmän kuin nolla pistettä pistesarakkeeseen, Timonen sanoi rehdisti.

Toisaalta hän oli tyytyväinen myös omiensa esitykseen. Toinen erä oli jälleen hyvä, kuten se on ollut aiemmissakin kotimatseissa kuluvalla kaudella.

– Ehkä meillä on dieselkone. Olemme pelanneet tähän asti 40 minuuttia hyvin ottelussa, ja tänään ehkä 35 minuuttia, Timonen naurahti laskien hyvään jaksoon myös kolmannen erän Harjulan jäähyyn saakka.

Vaikka tuo jäähy oli epäonnisesti vaarantaa voiton, isossa kuvassa kaikki oli hyvin tai raiteilla, kuten "Raivo" asian ilmaisi.

Hänellä olikin syytä sanoa näin. Espoon toisessa ottelussa perjantaina Oilers nöyrtyi jatkoajalla Tiikereille, mikä on osoitus siitä, ettei kahtiajako ole suinkaan niin selvä kuin alkukauden tuloksista voisi päätellä.

– Jokaikistä vastustajaa vastaan pitää lähteä kunnolla. En usko, että meillä on ongelmia sen suhteen.

HEIMO–Steelers 5–3 (1–0, 1–1, 3–2)

12.46 Tuomas Harjula (Teppo Salo) 1–0
25.39 Markus Hautaoja (Mikko Ruuska) 1–1
32.26 Sami Niskanen (Valtteri Kainulainen) 2–1 yv.
47.46 Aaro Astala (Santeri Toropainen) 3–1
52.58 Eero Harjula (Niko Laiti) 4–1
57.53 Petri Alatalo (Nico Jonaeson) 4-2 yv.
59.06 Pyry Kauppinen (Jonaeson) 4-3 yv.