Pe 12.10.2018

Heimolle tyylikäs voitto, LASB kaatui 5–2

Westend Indiansin edustusjoukkue jatkaa kotiotteluiden tappiotonta sarjaa kauden 2018–19 Salibandyliigassa. Kauden toisessa kotimatsissa Otahallin Tiipiissä kaatui perjantai-iltana LASB. Tyylikkään 5–2-voiton avainpelaajia olivat tehot 1+2 iskenyt Aaro Astala sekä avauserässä vastustajan rankkarin torjunut maalivahti Mikko Kirvesniemi.

Heimon onnistui lyödä mukavat alkutahdit ensimmäisellä kympillä. Kolmoskentällinen antoi LASB:n maistaa omaa lääkettään, kun se iski nopeasti käännöstä. Eetu Nykäsen syöttö tavoitti Miko Summasen, ja nuorukainen pamautti läpiajosta kauden ensimmäisensä.

"Erittäin hyvältä tuntui, paikkoja on ollut", Pomppe kertasi tyytyväisenä ottelun jälkeen. 

Osuman syöttänyt Nykänen pelasi perjantaina kauden ensimmäisen ottelunsa, ja sai heti pistetilinsä auki.

LASB kehitteli alussa hyviä tilanteita Mikko Kirvesniemen maalille. Vieraiden paras tilaisuus tuli ajassa 9.36, kun Rasmus Kainulainen pääsi yrittämään rankkaria.

Tyyneyden perikuva Kirvesniemi antoi taitavan hyökkääjän tehdä aloitteen ja pakotti Kainulaisen näin ponnettomaan ratkaisuun.

"En oikein tiennyt mitä kaveri tekee. Maltillisesti katsoin ja sattui jäämään", Kirvesniemi totesi kasvot peruslukemilla ja sai kehut valmentaja Mikko Laurikaiselta.

Päälle päätteeksi kakkosketju värkkäsi minuuttia myöhemmin Heimon toisen osuman. Kevin Nylund löysi keskeltä Mikael Sieväsen, jonka matala laukaus upposi alakulmaan. Osuma oli joukkueen konkarille jo kauden neljäs.

Erän loppupuolella LASB:n Kainulainen sai onnistumisen. Hän pyrähti irti oikealta laidalta nopean käännön jälkeen ja laukoi nätisti takakulmaan yli Kirvesniemen jalan.

Toisen erän alku oli pelillisesti Heimon huonoin jakso. Keltamustissakin piipahtanut Miska Mäkinen laukoi vieraat tasoihin, ja illasta uhkasi tulla hankala. Silloin peliin puuttui iso mies.

Indiansin voittomaali tuli ajassa 24.55. Sami Niskasen pitkä syöttö tavoitti Aaro Astalan, joka laukoi terävästi lyhyeltä kantilta. Kuti oli vastustamaton ja yllätti Kaapo Kettusen. Tästä johtoasemasta Heimo ei enää luopunut. Se pääsi pitämään palloa pitkiä toveja, eikä LASB päässyt erityisen hyville tekopaikoille.

Kotijoukkue olisi sen sijaan voinut iskeä useammankin. Ainakin Kevin Nylundilla, Astalalla ja Lauri Näräsellä oli kelpo tilaisuus lisätä johtoa. Ottelun luonteesta kertovat jotain torjunnatkin: Kirvesniemi Indiansin maalilla 11 kertaa ja Kettunen LASB:n veräjällä 25.

Kolmanteen erään LASB pyrki tottakai kehittämään kirin. Vajaan kahdeksan minuutin pelin jälkeen nähtiin kuitenkin ratkaiseva tilanne. Olli Arkkila suojasi väkevästi omassa kulmauksessa ja pääsi nostamaan jalalla vastahyökkäystä. Samaan aikaan pelitilanteen takana vieraiden Perttu Koljonen tuuppasi Summasen tieltään, ja tuomari nosti kätensä.

Heimo jauhoi maltillisesti siirretyn rangaistuksen aikana ja lopulta Tuomas Harjula rannasi Astalan pudotuksesta yläkulmaan. Kotijoukkue pääsi kaiken hyvän päälle vielä ylivoimalle, sillä Koljonen sai tönäisystään viiden minuutin rangaistuksen.

Heimo malttoi ylivoimalla pitää palloa ja jauhaa kärsivällisesti. Kahden maalin johdossa tärkeää oli kuluttaa aikaa pelikellosta. Pitkän ylivoiman puolivälissä Otto Lehkosuo pääsi sipaisemaan viidennen osuman. Tähänkin osumaan tyylikkään esityön teki Astala.

LASB pelasi viimeiset viisi minuuttia suurimmaksi osaksi ilman maalivahtia. Tällä kertaa Heimon peitot osuivat kohdalleen, ja lähimpänä maalia oli Nylund, jonka roikotus kaukaa kohti tyhjää maalia kimmahti tolpasta ulos.

Loppuminuuttien tsemppauksen ruumiillistuma oli Joonas Föhr, joka ei millään päässyt penkille LASBin pitäessä palloa. Ennätyspitkä vaihto päättyi vielä pieneen painiin ennen kuin tuomari vihelsi helpottavan pelikatkon.

"Olihan se pisin vaihto ikinä tai ainakin minun urallani. En siinä lopussa tiennyt miten päin olla", Föhr naureskeli.

Kakkosketjun juonikas laituri jäi perjantaina ilman pisteitä, mutta juoksi väsymättä katkoja ja teki muutenkin hartiavoimin töitä.

"Jalka tuntuu hyvältä", Föhr totesikin.

Myös Astala kertoi tuntevansa olonsa koko ajan paremmaksi. Alkukaudesta jäi pari ottelua väliin, eikä olo ollut koko ajan paras mahdollinen.  Käynti lääkärin pakeilla to helpotuksen.

"Rauta-arvoni olivat alhaalla, mikä on isoilla miehillä aika yleinen ongelma. Jo viikon kuurin jälkeen olo parani ja arkeenkin sai hyvän rytmin", Astala kertoi.

Hän aloitti syksyllä kauppatieteiden opintonsa Otaniemessä, mutta aikoo priorisoida salibandyä. Rankan alun jälkeen opiskelun ja pelaamisen välille on löytynyt hyvä tasapaino.

Illan saldo 1+2 nosti hänet yhdeksään pisteeseen. Tämä tietää sitä, että sentteri pukee sunnuntain OLS-ottelussa päälleen Tupla-paidan, josta luopuu kapteeni Valtteri Kainulainen

"Minulla ei olekaan sitä ennen ollut. Olen pyrkinyt siihen, että tulisi myös tulosta. Ei ole hyötyä, jos peli on vain kivannäköistä."

Kainulainen naurahti luovuttavansa joukkueen parhaan pistemiehen Tupla-paidan mielellään ketjunsa sentterille.

"Aarolla oli loistava peli tänään", Vade sanoi.

Kapteeni kiitteli joukkueen puolustusasennetta ja muistutti vanhasta viisaudesta, jonka mukaan ensin pitää puolustaa ennen kuin voi hyökätä.

"Jatketaan tämän änäriviikon viimeiseen peliin samalla trendillä", Kainulainen suunnitteli viitaten ylihuomenna sunnuntaina pelattavaan OLS-otteluun, joka on siis kolmas vähintään 60-minuuttinen kuudessa päivässä.

OLS oli myös valmentaja Laurikaisen mielessä. Joukkue ei kokoonnu lauantaina treenaamaan, vaan hyvän suorituksen jälkeen voidaan omatoimisesti palautella ja valmistautua vielä yhteen rypistykseen.

"Tyylikäs esitys, ei hukattu nyt palloa. Toisen erän alku oli huono, siinä piti vähän huutaakin", Laurikainen summasi.

Puolustuspeliin kiinnitettiin erityistä huomiota Classic-pelin jälkeen, ja se onkin ollut melko hyvää sittemmin.  Perjantaina se kantoi päätösvihellykseen saakka.

HEIMO–LASB 5–2 (2–1, 1–1, 2–0)

07.22 Miko Summanen (Eetu Nykänen) 1–0
10.48 Mikael Sievänen (Kevin Nylund) 2–0
18.27 Rasmus Kainulainen (Julius Lehto) 2–1
20.31 Miska Mäkinen (Kainulainen) 2–2
24.55 Aaro Astala (Sami Niskanen) 3–2
47.59 Tuomas Harjula (Astala) 4–2 sr
51.01 Otto Lehkosuo (Astala) 5–2 yv.