Pe 08.03.2019

Heimolla yritys hyvä kymmenen Tampereen pudotuspeliavauksessa

Westend Indiansin vaativa puolivälieräurakka alkoi perjantaina Tampereella lupauksia herättävästi. Vaikka ylivoimainen mestarisuosikki Classic voitti näennäisen selvin lukemin 10–5, oli Heimon esityksessä paljon hyvää. Se oli kolmannen erän alkupuolella vain maalin perässä ja pystyy varmasti parantamaan toiseen otteluun. Varsinkin kun Otahallissa sitä tukee sunnuntaina runsaslukuinen espoolaisyleisö.

"Classic oli täysin voitettavissa", tiivisti päävalmentaja Mikko Laurikainen ottelun annin heimolaisittain.

Valmennus harmitteli muutamia huonommin pelattuja tilanteita, joista Classicin tasoinen ryhmä rankaisee hyvin isolla prosentilla. Varsinaista jossittelua on turha harrastaa, eikä siihen oikeastaan ollut edes aihetta perjantain kamppailussa.

"Classic oli parempi. Ei riittänyt", Laurikainen sanoi ykskantaan.

Hyvin Heimo kuitenkin roikkui mukana. Neljä maalia lopulta viimeistellyt Joonas Pylsy vei tamperelaiset edelle jo reilun minuutin pelin jälkeen, mutta Valtteri Kainulainen tasoitti. Classic meni uudestaan johtoon, ja erän loppu meni rikkonaiseksi. Indiansille tarjottiin mahdollisuutta kahdella peräkkäsellä ylivoimapelillä.

"Siinä vaiheessa ylivoima oli huonoa", Laurikainen sanoi.

Jälkimmäinen erikoistilanne kariutui, kun Mikael Sievänen sai jäähyn. Samassa jälkitilanteessa Classicin maalivahti Lassi Toriseva kävi tönäisemässä Joonas Föhriä, ja tuomari osoitti maailmanmestarille jäähyä. Lopulta sitä ei kuitenkaan pantu täytäntöön, vaan peli jatkui neljällä neljää vastaan.

"Niin siinä kävi. Tuomarilinja oli aika salliva, runkosarjassa joku olisi ollut koko ajan jäähyllä", Laurikainen totesi, eikä lähtenyt arvostelemaan tuomareita.

Hän palasi asiaan seuraavana aamuna otteluvideon katsottuaan.

"Kyllä siellä oli paljon hyppimistä laidan yli tai maahan Classicilla. Jäähyjen ja vaparien kalastelua", Laurikainen harmitteli.

Vastustajan toimista hänellä oli vähän muutakin huomauttamista.

"Juha Kivilehto ajoi kolmannen erän alussa [Mikko] Kirvesniemen päälle kyseenalaisesti. Jos Classic haluaa pelata näin, me kyllä olemme siihen valmiita."

Pienten kähinöitten lomassa ehdittiin pelaamaankin. Toisen erän alussa juuri jäähyltä päässyt Sievänen sutaisi tasoituksen Föhrin oivaltavasta syötöstä. Näin Heimo oli noussut taas tasoihin. Classic ei kuitenkaan olisi Classic ellei se iskisi maalia juuri silloin, kun se sellaista kaipaa.

Janne Lamminen siivosi Sami Johanssonin tolppakudin verkkoon ajassa 30.55 ja nelisen minuuttia myöhemmin Eemeli Salin löi taitavasti rystyltä Classicin neljännen osuman. Aivan erän lopussa Pylsy hyödynsi ylivoimamaalillaan etunimikaimansa Föhrin rangaistuksen.

Kolmanteen erään lähdettiin siis isäntien kolmen maalin johdossa. Sami Niskanen ja Aaro Astala toivat Heimon parissa minuutissa tuntumaan, ja vähän Classicia heikommalla ryhmällä olisi alkanut tutista.

Hallitsevilla mestareilla ei alkanut. Indians-kasvatti Jussi Piha palautti joukkueensa kahden maalin johdon vain 29 sekuntia Astalan kavennuksen jälkeen. Lammisen iskettyä erän puolivälin jälkeen 7–4 oli kamppailu käytännössä ohi. Otto Lehkosuo onnistui runnomaan Heimolle yhden osuman, ja Classic kaunisteli numeroita omalta kannaltaan latomalla jokusen tyhjiin.

Laurikaisella homma kääntyi yötöiden puolelle, sillä puolivälieräsarja jatkuu tiiviinä. Kuula suunniteli katsovansa otteluvideon vielä lauantain vastaisena yönä, jotta harjoituksiin saataisiin osviittaa.

"Erikoistilanteet ovat helpoiten treenattavissa oleva asia. Niitä katsotaan vielä ainakin", hän suunnitteli.

Classicin pelitapa on tuttu, eikä se juurikaan yllättynyt.

"Ehkä he makasivat omissa vähän liikaakin", Laurikainen pohti, mutta aikoi keskittyä omiensa pelin kehittämiseen.

"Nyt on polkaistu sarja käyntiin ja nähtiin, miten vastustaja pelaa. Vastataan siihen sunnuntaina."

Sunnuntain pelistä onkin luvassa herkullinen. Heimolla on perjantain perusteella aito mahdollisuus voittaa, ja jos se sen tekee, saa Classic vaihteeksi mietittävää.

"Vaikka tämä olikin meiltä ehkä kauden paras Classic-matsi, ei pelimme ollut missään tapauksessa kauden parasta noin muuten. Näissä peleissä on paljon enemmän tunnetta kuin vaikka viime vuoden puolivälierissä EräViikinkejä vastaan", Laurikainen vielä tunnelmoi.

Koko Heimo on tervetullut aistimaan itse tätä tunnelmaa Otahallille sunnuntaina 10. maaliskuuta. Kannustamalla keltamustat voittoon voidaan hyvinkin lyödä alkutahdit Salibandyliigan jytkylle, jollainen Classicin putoaminen eittämättä olisi.

1. puolivälierä Classic–HEIMO 10–5 (2–1, 3–1, 5–2)

51.22 Lamminen (Johansson) 7–4
57.30 Otto Lehkosuo (Kainulainen) 7–5 im.
57.42 Pylsy (Heikkilä) tm.
59.01 Johansson (Lamminen) 9–5 im.
59.40 Pylsy (Piha) 10–5 im.

2. puolivälieräottelu HEIMO–Classic sunnuntaina 10. maaliskuuta kello 17 Otahallissa

Kuva: Esa Takalo