Ma 15.02.2021

Heimo maksoi kalavelat Tiikereille ja varmisti paikkansa pudotuspeleissä – "Nyt pääsemme kehittämään peliämme ilman painolastia"

Westend Indians pelaa salibandyn F-liigan pudotuspeleissä kaudella 2020–21. Asia varmistui lopullisesti sunnuntaina, kun Heimo kävi kuittaamassa syksyn tappionsa Tiikereille. Tikkurilassa pelattu kamppailu päättyi lukemiin 4–6, ja näin kolme pistettä matkasi keltamustien mukana Espooseen.

Avauserässä Indians oli niskan päällä, ja sen pelaajista oli Sami Niskanen pelin päällä ajassa 13.32.

Sentteri sivalsi tuolloin rystylyönnin verkkoon, eikä nyt pelattu onneksi tennistä. Niskanen ennätti hyvällä ajoituksella Teppo Salon yrityksen karoihin ja viimeisteli tyylillä avausmaalin.

Tiikerit kuitenkin tasoitti erän lopussa nokkelalla vaparikuviolla, joka uunotti Indiansin puolustuksen pahanpäiväisesti.

Toisessa erässä Heimo otti taas kuskin paikalla aluksi. Ensimmäistä kauttaan korkeimmalla sarjatasolla pelaava Samuli Alaluusua väläytti taas kerran hurjaa vetoaan, joka alkaa muotoutua jo käsitteeksi. Hänelle pallon pudotti oivasti toinen huipputykittäjä Santeri Toropainen.

Tiikerit käväisi johdossa saatuaan Heimon hetkellisesti kiipeliin terävillä vastahyökkäyksillä. Elkeet olivat vähän samansuuntaisia kuin syksyn ottelussa, jonka Tiikerit vei kahdella viimeisen minuutin maalilla.

Indians silti takaa-ajajan asemaa 81 sekuntia. Sitten Toropainen toimi taas tarjoilijana, ja nuori Samuli Junnila kiskaisi kääntölaukauksella numeroiksi 3–3. Hetkeä myöhemmin Heimo pääsi ylivoimalle. Se tuotti tulosta kapteeni Valtteri Kainulaisen iskettyä vakiopaikaltaan Tuomas Harjulan nappisyötön etukulmasta sisään.

Peli tuntui olevan hallussa, semminkin kun Alaluusuan syöttöyritys pomppi Tiikerien omista pelaajista maaliin. Pari minuuttia ennen erän loppua Olli Arkkila kuitenkin töytäisi vastustajaa turhan rajusti kulmauksessa. Arkkilalle nostettiin saman tien punainen kortti, ja Heimo joutui alivoimalle viideksi minuutiksi.

Tiikerit sai tehtyä pitkällä yyveellä yhden maalin, mutta pahin vältettiin hyvällä taistelulla. Kolmannessa erässä Kainulaisella oli mahdollisuus tuplata johto rankkarista, mutta Nemo Sipilä selvitti tilanteen Tiikierien maalilla. Hänkään ei kuitenkaan mahtanut mitään, kun Samuli Huppunen uitti rystyllä Indiansin kuudennen. Osumaa edelsi Salon aiemminkin käyttämä hieno kärkihämy, joka avaa syöttölinjat varsin tehokkaasti.

Heimo nousi voitolla 38 sarjapisteesen. Samalla se ohitti SPV:n taulukossa. Tärkeämpää on kuitenkin se, että yhdeksännen sijan EräViikingit on kerännyt sunnuntain OLS-voitto mukaan lukien 32 pistettä. Helsinkiläisillä on kuitenkin enää vain yksi matsi pelaamatta, joten Indiansin ohi joukkue ei nouse lyhyellä tai edes pitkällä matematiikallakaan.

– Tieto pudotuspelipaikan varmistumisesta vaikuttaa positiivisesti. Meillä on tällä kaudella ollut vaikeita hetkiä, ja pääsemme nyt ilman turhaa painolastia kehittämään omaa peliämme runkosarjan viimeisissä otteluissa, päävalmentaja Petri Timonen totesi rauhallisesti.

Sunnuntain ottelussahön näki omiensa olleen parempia toisen erän loppupuolelle saakka.

– Viiden minuutin jäähystä sekoitti vähän asioita ja meillä ollut momentum meni siinä. Saimme kuitenkin taisteltua hyvin loppuun saakka.

Pitkästä alivoimasta selviäminen yhdellä takaiskulla sekä hyvin pyörinyt ja maalin tuottanut ylivoima auttoivat voiton haalimisessa.

– Erikoistilanteet ovat tärkeitä, ja haluamme tottakai onnistua niissä. On kohtalaisen hyvä suoritus tappaa viiden minuutin alivoima niin, että selviää yhdellä päästetyllä maalilla.

Heimon maagisen kova ylivoimaviisikko ei ole aikoihin ollut täysin koossa, mutta Alaluusuan tarjoama vetouhka oikealla puolella tuntuu loksauttaneen tiettyjä palasia paikoilleen. Timonen olikin luottavainen ryhmänsä iskukykyyn, saadaanpa sairastuvalta apuja kevään peleihin eli ei.

Yksi ratkaisuroolia ottaneista "tulosyksikön" pelaajista oli kuuden sarjapisteen viikonloppuna Junnila, joka täyttää tulevana torstaina vasta 18 vuotta. Nuorukainen teki matseissa yhteensä kolme komeaa maalia.

– Junnila missasi 70 prosenttia tästä kaudesta loukkaantumisen takia. On ilo nähdä, että hän on pääsemässä taas kuntoon ja saanut onnistumisia. Noille nuorille pojille ne ovat kuin rahaa laittaisi pankkiin, Timonen tuumi.

Vaikka pleijaripaikka onkin nyt kirkossa kuulutettu, ei Indians aio ottaa ulospuhallusta tähän väliin. Ei todellakaan, sillä heti keskiviikkona pelataan runkosarjan toinen Espoon derby.

Vaikka samanlaista jännitettä ei ole kuin kevään 2020 torsoksi jääneessä huikeassa puolivälieräsarjassa, haluaa Heimo maksaa myös Öljymiehille kalavelkoja. Oilers vei alkukauden kohtaamisen selvin numeroin, kun keltamustille sattui ohipeli huonolla hetkellä.

– Varmasti sytyttää! Oilers on pelannut hyvän kauden. Tämä on hyvä haaste meille, pääsemme katsomaan missä mennään, Timonen sanoi.

Indians kohtaa runkosarjassa Oilersin jälkeen vielä Classicin ja LASBin. Sillä on kaikki mahdollisuudet nousta vielä sarjataulukon kutoseksi, mitä voisi pitää hyvänä ottaen huomioon ne vaikeudet, joita kauden aikana on kohdattu.

Ottelukuvia: Flickr / Westend Indians
Heimon kaikki maalit: YouTube / Westend Indians

Tiikerit–HEIMO 4–6 (1–1, 3–4, 0–1)

13.32 Sami Niskanen (Teppo Salo) 0–1
18.05 Kalle Laakso (Joakim Lund) 1–1
26.51 Samuli Alaluusua (Santeri Toropainen) 1–2
27.37 Toni Rintala (Yannick Lindroos) 2–2
28.05 Robert Tarkkanen 3–2 rl.