To 23.09.2021

Heimo jatkoi vierasvoittojen tiellä Turussa ja nousi F-liigan kärkeen – "Meillä oli hoksottimet hereillä"

Westend Indians johtaa salibandyn F-liigaa juuri nyt. Toki tätä miellyttävää näkyä selittää se, että Heimo pelasi keskiviikkona jo toisen ottelunsa tällä kaudella, kun valtaosa muista joukkueista on käynyt kaukalossa vasta kerran.

Vaikka sarjajohto onkin lähinnä otteluohjelman detalji, on sen taustalla se tosiasia, että espoolaiset ovat aloittaneet kautensa kahdella vierasvoitolla. Keskiviikkona kaatui vieläpä TPS, jota pidetään selvänä mitalikandidaattina F-liigassa. Sunnuntaina liiga-avauksessaan Oilersin jyrän alle jäänyt turkulaisjoukkue nöyrtyi espoolaiselle vastustajalleen toisen kerran lyhyen ajan sisään, keskiviikkona lukemin 5–8. 

TPS teki ottelun avausmaalin vajaan viiden minuutin pelin jälkeen, kun Mikko Hautaniemi pääsi irtopalloon maalin edessä. Takaisku oli Heimolle ensimmäinen viidellä viittä vastaan pelatessa. Se ei kuitenkaan lannistanut vieraita, päinvastoin.  Seuraavat viisi osumaa merkittiin keltapaidoille. 

Ensin Heimon paineistus toimi, ja maalipaikkaan päässyttä Samuli Huppusta rikottiin. Hän veivasi seuranneen rankkarin verkkoon pyöriteltyään TPS-veskarin Oskari Fäldenin silmät vilkkumaan kuin hedelmäpelissä konsanaan. 

Sitten nähtiin Heimon kannattajien pitkään toivoma tapahtuma. Kauden toisessa liigaottelussa kaukaloon palannut Aaro Astala pommitti ylivoimalla Indiansin edelle. Reilu minuutti myöhemmin Eero Harjula pysäytti TPS:n hyökkäyksen, ja nopea kääntö vasemmalta laidalta  päättyi Perttu Puskan kierrepalloon alakulmaan. 

Erätauko ei sammuttanut Heimon maalinälkää. Toisen erän alkajaisiksi jo avausottelussa säväyttänyt kakkoskentällinen iski. Hyökkäys käynnistyi taas katkosta, ja nopeiden siirtojen myötä Leevi Auranen viimeisteli Teppo Salon esityön. 

Heti seuraavasta keskialoituksesta TPS sortui taas harhasyöttöön. Tällä kertaa Eero Harjula pelattiin vetopaikkaan, josta ex-porilainen ei erehtynyt. Hyvän syötön tähän osumaan tarjoili Jasper Auvinen

TPS kavensi kahdesti, mutta sitten vuorostaan Auvinen pääsi nautiskelemaan maalista. Tämäkin osuma pohjustettiin nopealla käännöllä vasenta laitaa myöden. Viimeinen ratkaiseva passi lähti tällä kertaa Puskan lavasta. 

TPS nousi päätöserässä vielä maalin päähän Hautaniemen ylivoimamaalilla. Kotijoukkue ei kuitenkaan päässyt enää rinnalle, vaikka se sai 5–6-tilanteessa vielä toisenkin ylivoiman. Pian jäähyn päätyttyä Indians ratkaisi. 

TPS:n prässi purettiin taas hyvällä jalalla oman puolustusalueen kulmassa. Nopea avaus hyväksi havaittua vasenta laitaa myöden johti jälleen maalipaikkaan. Huppunen latasi Aurasen esityöstä johdon kahteen maaliin. 

TPS:n kiri jäi vaisuhkoksi. Muutama sekunti ennen loppua Otto Lehkosuo roikotti oman alueen kulmasta loppulukemat tyhjiin. Kyseessä oli sama nurkkaus, josta useampi Heimon maaliin johtanut hyökkäys sai alkunsa. 

– Tepsin jos pystyy Turussa voittamaan, niin kyllähän se maistuu, päävalmentaja Antti Vartiainen totesi ilmeisen. 

TPS oli joskus ennenkin aloittanut kautensa mollivoittoisesti. Sunnuntain selkäsauna Oilersilta oli vielä tuoreena muistissa. Vartiaisen mukaan Heimo ei kuitenkaan tietoisesti pyri painostamaan esimerkiksi vastustajan kokemattomia pelaajia. Se luottaa mieluummin omaan peliinsä. 

– Haluamme luottaa siihen, että viisikoissa tunnistetaan tilanteet oikein ja reagoidaan pelitapahtumiin oikein. 

Käytännössä tämä näkyy vaikkapa siinä, että prässi osataan aktivoida pelaajien kesken samanaikaisesti ja nopeasti.  

Olkoonpa kyse sitten virhepompusta, palloa epävarmasti pomputtelevasta vastustajan pakista tai muusta salibandyyn kuuluvasta pelitilanteesta, niin nopeus ja oikea-aikaisuus ovat valtteja. Sen sai TPS:kin monta kertaa todeta. 

– Meillä oli hyvin hoksottimet hereillä, Vartiainen kehaisi. 

Häntä ilahdutti myös tehojen jakautuminen eri pelaajille ja kentällisille. Heimon kahdeksasta maalista seitsemän merkittiin eri pelaajille. Ainoastaan Samuli Huppunen onnistui enemmän kuin yhden kerran. 

Erityisen hyvänä merkkinä voi nähdä sen,  että etenkin kolmosviisikko oli terävänä ja tehokkaana TPS:ää vastaan. Ykkösviisikossa sunnuntaina pelannut Perttu Puska viimeisteli uudessa kokoonpanossa yhden maalin, samoin tekivät ketjun muut hyökkäyslenkit Auvinen ja Eero Harjula. Kolme maalia oli kentälliseltä loistosuoritus. 

– Aika tasaiselta rintamalta tuli tehoja. Tämä oli hyvä työstö koko jengiltä. Kolmosestakin nousi nyt onnistujia. Esimerkiksi nuori Auvinen pystyi ottamaan sitä vastuuta, johon aivan varmasti pystyy, AV kiitteli. 

Astalan paluu ykkösketjuun ei vielä näkynyt juuri tehojen muodossa, vaikka sentteri ylivoimamaalin pommittikin. Ennen pitkää pelituntuma palaa, jonka voi povataan tuottavan heimolaisille paljon iloa.  

– Oli todella hienoa, miten he [ykköskentällinen] nousivat esiin viimeisen kympin aikana. He tuovat paljon muutakin kuin tehopisteitä. Hyvää esimerkin näyttämistä, Vartiainen kehui kapteeni Valtteri Kainulaista, Astalaa ja ketjun kolmatta hyökkääjää Sami Niskasta sekä pakkiparia Lehkosuo–Tuomas Harjula

Voiton avaimet olivat nopeasti kerrattuna siis tehokkuus omilla vahvoilla jaksoilla sekä antaumuksellinen ryynääminen TPS:n kiriessä. Nuori maalivahti Juuso Jokisalo pelasi myös hyvän ottelun. 

Maaleista Huppusen toinen ja Heimon seitsemäs oli Vartiaisen mukaan iso, sillä se tuli pian selvitetyn alivoiman jälkeen ja puhalsi TPS:ltä ilmat palkeista viime minuuteiksi. Johto on aina helpompi pitää, kun pääsee puolustamaan pallolla. 

– Jatketaan työntekoa, mutta tullaan ensin hyvillä mielin takaisin kotiin täältä Turusta, Vartiainen summasi. 

Niin, se koti. Heimo pääsee pitkästä aikaa täyttämään Tiipiitä perjantaina 1. lokakuuta. Luvassa on huippuluokan salibandyä, sillä kauden ensimmäinen vieras Otahallissa ei ole enempää eikä vähempää kuin mestari-Classic. 

F-liigan kärkiottelu on Westend Indiansille erinomainen paikka osoittaa, että se kuuluu sarjataulukossa korkealle myös kauden edetessä. 

– Jokaikinen joukkueesta odottaa tuota matsia suurella innolla, Vartiainen hehkutti. 

 

Maalikooste tästä!

TPS– HEIMO 5–8 ( 1–3, 3–3, 1–2) 

4.33 Mikko Hautaniemi (Janne Nurminen) 1–0
11.47 Samuli Huppunen 1–1 rl.
13.44 Aaro Astala (Tuomas Harjula) 1–2 yv.
14.47 Perttu Puska (Eero Harjula) 1–3
21.43 Leevi Auranen (Teppo Salo) 1–4
22.00 E. Harjula (Jasper Auvinen) 1–5
23.58 Aleksi Ahokas (Lauri Stenfors) 2–5
28.16 Miko Kailiala (Toni Salminen) 3–5
36.11 Auvinen (Puska) 3–6
39.19 Ahokas (Ville Hirvisuo) 4–6 sr.
46.45 Hautaniemi (Hirvisuo) 5–6 yv.
53.04 Huppunen (Auranen) 5–7
59.54 Otto Lehkosuo (T. Harjula) 5–8 tm.

 

Kausikortti jo ensimmäiseen kotiotteluun Floudista!

 

Kuva: Anssi Koskinen