La 13.02.2021

Ennakkohaastattelussa MV-valmentaja Ville Jokinen – ”Meillä on maalivahdeille hyvin selkeä pelisuunnitelma”

Maalivahdit ovat suuressa roolissa salibandyssa viisikon takana viimeisenä lukkona, mutta millä tavalla maalivahteja valmennetaan Heimossa ja mitä MV-valmentajan rooliin kuuluu otteluissa? Tuplaviikonlopun alla haastattelussa Ville Jokinen!

Lauantai-illan ottelussa Westend Indians kohtaa Otahallilla Welhot ja sunnuntaina on edessä vierasreissu kohti Tikkurilaa Tiikereiden vieraaksi. Viikonlopun kummallakin vastustajalla on isot panokset sarjapaikan suhteen, Tiikereiden sijaitessa juuri karsintaviivan alla ja Jymyn suoran putoajan paikalla.

Kahden ottelun viikonlopun ennakkohaastatteluun päätyi Ville Jokinen kertomaan pelaamisesta hieman eri kulmasta, eli kiehtovia taustatietoja maalivahtien valmentamisesta.

Mitä kaikkea maalivahtivalmentajan arkeen kuuluu Heimossa?

– Minulla on Heimossa vastuullani miesten edustusjoukkueen maalivahtien lisäksi A- ja B-junioreiden valmennus sekä osaltaan myös C-junioreiden valmennus. Teen maalivahtivalmennusta päivätyökseni, joten Heimon lisäksi minulla on niin sanotusti monta muutakin rautaa tulessa. Tässä saavutetaan ehdottomasti mittakaavaetuja, kun pystyn päivisin katsomaan pelejä nauhalta ja sitä kautta antamaan palautetta ja tekemään klippejä usealle kymmenelle valmennettavalleni maalivahdille. Illat ja viikonloput monesti menevät halleilla harjoitusten ja pelien parissa.

Kuinka paljon vaikutat harjoitusten sisältöön? Onko maalivahdeilla omia harjoituksia?

– Totta kai toiveita kuunnellaan maalivahdeilta ja samoin omien havaintojeni perusteella annan ajatuksia lajivalmennukselle siitä, millaisia harjoitteita voitaisiin tehdä. Epäsäännöllisen säännöllisesti lajivalmennus antaa minulle vapaat kädet toteuttaa koko harjoitus alusta loppuun maalivahtien ehdoilla. Maalivahdeille ei varsinaisesti ole täysin omia harjoituksia. Mitä enemmän ammattimaiseen suuntaan lajissamme mennään, tulee tilanne tämän suhteen varmasti kehittymään.

Miten maalivahtien fysiikkaharjoittelu? Menevätkö he fysiikkavalmentaja Roope Rissasen johdolla samoja juttuja vai tuleeko sinulta näkemyksiä ja treenejä?

– Haluan ulkoistaa fysiikkaharjoittelun toteutuksen sen alan ammattilaisille. Mielelläni keskustelen ja kommunikoin fysiikkavalmennuksen kanssa, mutta luotan täysin heidän osaamiseensa ja siksi en näe tarvetta mennä heidän reviirilleen. Fysiikkaharjoittelussa maalivahdit tekevät erilaisia harjoitteita kuin kenttäpelaajat. Tavoite on saada jokaisesta harjoitteesta maksimaalinen hyöty kyseiselle urheilijalle.

Mitä asioita tarkkailet otteluiden aikana?

– Kuulostaa kenties hieman paradoksaaliselta, mutta mitä kokeneemmaksi maalivahtivalmentajaksi olen tullut, sitä vähemmän tulee seurattua pelissä itse maalivahtia / maalivahteja. Oma huomio keskittyy hyvin pitkälti kenttäpelaajiin maalivahdin edessä – miten he sijoittuvat eri tilanteissa ja miten he ratkovat pelin sisällä olevia nopeita valintatilanteita. Näen tässä maalivahdin ja kenttäpelaajien välisessä yhteistyössä ja sen kehittämisessä merkittävän mahdollisuuden maalivahtivalmentajalle saavuttaa hyötyä päästettyjen maalien minimoimisessa. Tietysti itse maalivahdin tekniikka, taktiikka ja osaaminen ylipäänsä korreloivat päästettyjen maalien muodossa, mutta näkemykseni mukaan huipputasolla isompi hyöty päästettyjen maalien minimoimisessa liittyy maalivahtivalmentajalla puolustuspään yhteistyön kehittämisessä.

– Näinkin nopeassa lajissa kuin salibandy, tulee valintatilanteita jatkuvasti – niin kenttäpelaajille kuin maalivahdille. Ilman selkeitä tilannekohtaisia sopimuksia, ei salibandyssä voi puolustaa menestyksekkäästi. Kahden tasaisen joukkueen ero ottelussa ei synny siitä, karvaako toinen joukkue 1-2-2 ja toinen 2-1-2, vaan siitä, miten pelaajat ratkovat ottelun sisällä mikrotilanteita. On liian helppo sanoa, että esimerkiksi 2v1-tilanteessa puolustaja ottaa aina syöttöä tai aina vetoa. Jokainen 2v1-tilanne on omanlainen ja niihin pitää löytää automaatiotasolla kenttäpelaajien ja maalivahdin välille synkronoidut ratkaisumallit. Tämän yhteistyön kehittämisessä näen maalivahtivalmennuksen roolin hyvin merkittävänä.

– Tietysti pelissä tulee katsottua myös maalivahtia. Meillä on maalivahdeille hyvin selkeä pelisuunnitelma, eli he toteuttavat suunniteltuja ja harjoiteltuja asioita. Pelistä riippuen se voi tarkoittaa kahta tai kahtatoista päästettyä maalia, mutta maalimäärät eivät suoraan korreloi sen suhteen, miten hyvin maalivahti on pelissä onnistunut. Mikäli maalivahti toteuttaa pelisuunnitelmaa hyvin, en näe välttämättä tarvetta tehdä maalivahdille ensimmäistäkään palauteklippiä kyseisestä ottelusta.

– Pyrin katsomaan peliä jälkikäteen tallenteelta, milloin keskityn enemmän maalivahdin tekemiseen kuin ottelutilanteessa hallilla. Mikäli jossain tilanteessa minulle tulee selkeästi sellainen ajatus, että lukikohan maalivahti tilanteen samalla tavalla kuin itse, laitan hänelle pelin jälkeen videoklipin tilanteesta. Pointti ei varsinaisesti ole saada jälkikäteen selvyys, onko oma ajatukseni vai maalivahdin pelissä tekemä ratkaisu parempi, vaan se, että saamme yhdessä mietittyä ja pyöriteltyä tilanteen läpi, jotta olemme jatkossa taas pykälän verran paremmin samalla kartalla.

Kerro yksi iso vahvuus maalivahdeistamme.

– Heimon liigajoukkueen kolme maalivahtia ovat kaikki aika eri tyylisiä. Tavoite on saada jokaisen pelityylistä hyödynnettyä heidän vahvuuksiaan. Jos mennään ikäjärjestyksessä vanhimmasta nuorimpaan, niin Mikko Kirvesniemen vahvuus on kauttaaltaan kokemuksen myötä tullut kyky sijoittua jatkuvasti pallon ja maalin väliin, mikä luonnollisesti kuulostaa itsestäänselvyydeltä, mutta näin nopeassa lajissa kuin salibandy se ei ole niin helposti tehty kuin sanottu.

Severi Hopsu on äärimmäisen nopea liikkumaan ja tämä taito yhdistettynä hyvään pelinlukuun kannustavat häntä hieman aktiivisempaan pelityyliin. Maalivahtivalmentajana pidän siitä tässä modernissa tyylissä ja melko samasta muotista tulevissa maalivahdeissa, että kaavaa hieman rikotaan ja jos liike on vahvuus, niin sitä silloin hyödynnetään.

Juuso Jokisalo on kolmikon nuorin ja U19-ikäluokan kärkivahti. Juuso on ensimmäistä vuotta Heimossa, mutta Juuson tunnen jo vuosien takaa Goalie Base -maalivahtivalmennuksesta. Juuso edustaa sitä sukupolvea, joka on saanut maalivahtivalmennusta jo pienestä pitäen. Juuso toteuttaa maalivahdin pelikirjaa erittäin pieteetillä, mikä luonnollisesti hivelee maalivahtivalmentajan silmää.

Kerro hieman viikonlopun vastustajien todennäköisistä maalivahdeista.

Roni Tuononen (Welhot) on jo suhteellisen kokenut veskari pääsarjatasolla. Roni hyödyntää aktiivista liikkumistaan, mikä tyylinä hieman poikkeaa valtavirran pelityylistä. On kuitenkin nuorehkon lajin maalivahtipelin ja -valmennuksen kehittäjänä ilahduttava nähdä vastavoimaa tietylle muodissa olevalle pelityylille. Roni varmasti ottaa pelkällä kokemuksella ja silmällä pari maalia pois per peli.

Nemo Sipilä (Tiikerit) on minulle hyvin tuttu juniorivuosiltaan. On todella hienoa nähdä Nemon johdattavan tätä iältään parikymppisten maalivahtien marssia kohtia liigaympyröitä. Tekniikaltaan ja pelinymmärrykseltään Nemo on aivan liigan ehdotonta eliittiä. Nemokin kun pääsee illasta toiseen pelaamaan, on hänelle tullut tarvittavaa tasaisuutta, mikä on jokaiselle joukkueelle ja valmentajalle selkeimpiä prioriteetteja.

Lauantai-illan ottelu livenä VeikkausTV:stä klo 18:00!