Pe 16.11.2018

Edustusjoukkue sarjatauolle opettelemaan johtoasemapelaamista

Heimon miesten edustusjoukkueen synkkä marraskuu sai jatkoa perjantaina, kun EräViikingit kävi noukkimassa pisteet Otahallista. Toisessa erässä jo 5–2-johdossa käynyt Indians pelasi heikon kolmannen erän ja hävisi 5–7.

Ensimmäinen erä oli kyttäilyä, kuten Westend Indiansin ja EräViikinkien kamppailut usein ovat. Se kääntyi Heimon hallinnaksi, vaikka EräViikingit tekikin avausmaalin reilun viiden minuutin pelin jälkeen.

Ykköskentällinen kuittasi tapahtuneen parissa minuutissa, kun Aaro Astalan keskipitkä syöttö puhkaisi puolustuksen ja tavoitti Valtteri Kainulaisen lavan. Kapteeni pääsi kanttaamaan keskelle ja silloin yleensä helisee. Niin nytkin.

Sitten tahtipuikon kaappasi kakkoskentällinen. Ensin Kevin Nylund ja Mikael Sievänen juonivat vaparista ensin mainitun hyvälle kierrolle. Painava laukaus upposi maalin kattoon.

Kentällisen seuraavassa maalissa Joonas Föhr tsemppasi kulmasta pomppupallon maalille, jonne parahiksi ennätti Sievänen. Konkari osui ilmasta ja vei Heimon 3–1-johtoon.

Myös toisessa erässä kyttäiltiin, mutta se oli avausta rikkonaisempi. EräViikinkien tehokaksikko Marko Juselius ja Mika Moilanen iski alussa kavennuksen. Vähän myöhemmin Olli Arkkila hankki vieraille jäähyn.

Heimon ylivoimapeli ehti pyöriä hetken ennen kuin kolahti, mutta varsin ikävällä tavalla. Tällä kerralla Kainulaisen mailan heilahdus oli epäonninen, sillä vedon saatto osui matalalta peittäneen Juseliuksen kasvoihin. Juselius lähti kesken ottelun sairaalaan tutkimuksiin.

Tilanteesta tuomittiin viiden minuutin rangaistus, mutta Heimo selvitti pitkän alivoiman todella nosti. Maalivahti Mikko Kirvesniemi otti matkan varrella muutaman hienon kopin.

Erän ja ottelun puolivälin jälkeen Arkkila hankki taas jäähyn EräViikingeille. Ylivoimalla pääosaa näytteli mikäs muu kuin Kainulaisen maila, mutta nyt tutusti maalin muodossa. Hyvän esityön osumaan teki Tuomas Harjula.

Indians meni kolmen maalin johtoon ajassa 44.23. Janne Jaanus ja Astala katkaisivat puolessa kentässä vastustajan hyökkäyksen. Nopean käännön myötä Astala pääsi rynnistämään maalia kohti, ja verkostahan se pallo löytyi hetkeä myöhemmin.

EräViikinkien nuoriso-osastoon kuuluva Markus Salmi kavensi vielä ennen erätaukoa. Heimo pääsi silti hyvän esityksen myötä viimeiselle erätauolle kahden maalin johdossa.

Mutta niinhän siinä siis kävi, että kolmannesta erästä muotoutui Heimon kannalta ikävä. EräViikinkien onnistui napata ote pelin kulusta. Tai ainakin se nousi tasoihin 36 sekunnin välein syntyneillä osumilla. Kotijoukkueen ei voi sanoa olleen jyrän alla, mutta jotenkin se jäi telineisiin.

Yrityksen puutteesta Heimoa ei voi syyttää. Kirvesniemi torjui tasatilanteessa hienosti Lauri Kapasen rankkarin, ja toisessa päässäkin oli kaikki mahdollisuudet päästä uudestaan edelle.

Ajassa 54.38 Jaanus ja EräViikinkien Jani Kukkola kaatuiivat pallottomassa kamppailutilanteessa. Jaanus leikkasi turhaan omiin päin palanneen Kukkolan eteen, ja kokenut hyökkääjä osasi vielä myydä rikkeen tuomareille. Kaksi minuuttia alivomaa tuli pahimpaan mahdollliseen paikkaan.

EräViikinkien kaiken nähneet tähdet eivät jättäneet tilaisuutta käyttämättä. Voittomaaliksi jääneen osuman laukoi Heimon kiusaksi ylivoimamahdollisuuden tienannut Kukkola.

Tasoitukselle jäi aikaa viitisen minuuttia, joista osa yritettiin kuudella viittä vastaan. Heimon pelaajista paistoi kilometrin päähän kova halu onnistua, mutta aina se ei riitä. EräViikingit pääsi lopussa sinetöimään loppulukemat tyhjiin Otto Blomqvistin maalilla.

"Ihan itse ansaittiin tämä", puuskahti päävalmentaja Mikko Laurikainen pettyneenä.

Johtoasemapelaaminen on hyvin tärkeä osa salibandyä, ja se sakkaa Heimolla tällä hetkellä pahasti. Ratkaisuhetkillä ei pystytä täysin mukautumaan tilanteeseen.

"Totta kai kaveri alkaa tappiolla pelaamaan hivenen aktiivisemmin", Laurikainen totesi ja sanoi olevansa tyytyväinen omiensa esitykseen kahdessa ensimmäisessä erässä.

Hän laskeskeli, että ainakin neljässä Salibandyliigan kamppailussa tuloillaan ollut voitto on livennyt käsistä päätöserässä. Lyhyelläkin matematiikalla on selvää, hölmöilyt ovat maksaneet monta sarjapistettä, varsinkin kun nykyään suorasta voitosta saa niitä kolme.

"Tämä on iso mietinnän paikka valmennukselle, että mikä käsitys meillä on johtoasemapelaamisesta."

On sitä toki tähänkin asti harjoiteltu. Joukkueella on selvät periaatteet ja pelilliset raamit myös näissä tilanteissa.

"Niitä ei saada nyt siirrettyä kentälle. Se on erittäin huolestuttavaa", Laurikainen pohti tyytyväisenä siitä, että joukkue pääsee nyt treenaamaan lähes kuukauden ennen seuraavaa Salibandyliigan mittelöä.

Aaro Astala oli samoilla linjoilla kuin valmentaja. Tehot 1+1 perjantaina kerännyttä hyökkääjää risoi selvästi.

"Mielestäni olemme olleet näissä otteluissa usein parempi joukkue, mutta ratkaisuhetkillä emme."

Johtoasemapelaamisen mallia voi hakea viime kaudesta. Astala muisteli joukkueen pelanneen 2017–18 "tosi hyvin" päästyään johtoon.

"Nyt meillä ei ole ohjat käsissä, vaikka johdossakin pitäisi hallita peliä."

Sarjatauon harjoittelumahdollisuus tulee Astalankin mielestä tarpeeseen. Johtoasemapelaamista treenisalilla ei kuitenkaan voi hänen mielestään hinkata määräänsä enempää.

"Se on ehkä enemmän päästä kiinni. Pitäisi olla sellainen ajatusmaailma, että kaveri on siinä tukalassa paikassa, emme me."

Kapteeni Kainulainenkaan ei ollut tietenkään tyytyväinen.

"Kentällä tuntui ihanalta kuten aina", pelaamisesta silmin nähden nauttiva Kainulainen naurahti vastaukseksi huonosti muotoiltuun kysymykseen.

Johtoasemapelaamisen ongelmat hän otti silti vakavasti, kuten joukkueen johtavan pelaajan kuuluukin.

"Peli ei sinänsä muutu johdossakaan, mutta silloin pitää enemmän ennakoida hyökkäyspäässä, eikä mennä suuna päänä kaikkiin tilanteisiin."

Hän poimi EräViikingit-ottelusta myös hyviä onnistumisia, jollaisesta käy viiden minuutin rangiastuksen tappaminen vaivattomalla alivoimaraadannalla.

Salibandyliiga jatkuu Heimon osalta vasta 14. joulukuuta, kun Otahalliin tulee vieraaksi SPV. Kainulainen lupaa, että tauko käytetään hyväksi. Koko porukka pääsee treenaamaan yhdessä.

"Seuraavaan kotiotteluun tulee aivan erinäköinen joukkue!"

HEIMO–EräViikingit 5–7 (3–1, 2–2, 0–4)

05.16 Mika Moilanen (Marko Juselius) 0–1
07.29 Valtteri Kainulainen (Aaro Astala) 1–1
13.47 Kevin Nylund (Mikael Sievänen) 2–1
15.40 Sievänen (Joonas Föhr) 3–1
22.47 Juselius (Moilanen) 3–2
33.06 Kainulainen (Tuomas Harjula) 4–2 yv.
35.33 Astala (Janne Jaanus) 5–2